29 Paż 2022, 10:55:21
Obwieszczenie Królewskie
w sprawie wyników wyborów na urząd Ministra Stanu
Drodzy obywatele! Wczoraj zakończyły się wybory na drugi, zaraz po Królu Związku Winkulijskiego, najważniejszy urząd w całym kraju - urząd Ministra Stanu Związku Winkulijskiego. Do walki o to stanowisko stanęły 2 osoby, reprezentujące 2 odmienne poglądy na wygląd Winkulii i cieszę się, że kampania wyborcza, chociaż w pewnych momentach bywała napięta, była aktywna i ciekawa. Z pewnością wprowadziło to trochę świeżości do naszego kraju i liczę, że jeszcze przez długi czas emocje towarzyszące wyborom pozostaną gorące. Szczególnie, że wybór nie był łatwy, a obie perspektywy rozwoju kraju są ciekawe.
Niemniej, wybory trzeba rozstrzygnąć. Na obu kandydatów oddano dokładnie 5 głosów, głosów oddano 10, a ja jedyny, jako aktywny obywatel z prawem wyborczym (pomijam nieaktywnego Franciszka Paderewskiego), nie oddałem głosu. Niemniej, jestem Królem i nie chcę mieszać się w politykę bardziej, niż jest to konieczne. Wobec tego, w porozumieniu z kandydatami, kadencja zostaje podzielona na 2 równe części, trwające równo 2 miesiące. Dlatego też, po mojej prawicy na najbliższe 2 miesiące zasiądzie kandydat Partii Narodzenia Winkulii Bolesław Kirianóo von Hohenburg, a po skończonej "kadencji", jego miejsce zajmie Adam Aleksander.
Odpowiedni dokument prawny już wkrótce.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I