06 Mar 2019, 18:10:24
Obywatele!
Nie oszukujmy się - na tą chwilę nie jesteśmy w stanie zapełnić w 100% Parlamentu Federacyjnego ze względu na brak obywateli. Nawet jeśli udałoby się to nam, to tylko i wyłącznie przez cud. Czytając Konstytucję Republiki Muratyki znalazłem w niej takie zapisy:
Zapis taki jest potrzebny, aczkolwiek nie mam zamiaru (na tą chwilę przynajmniej) składać żadnego projektu poprawki do Konstytucji Federalnej, gdyż na tą chwilę jest to tylko pomysł. Najpierw chciałbym się zapytać o opinię Was, drodzy obywatele.
Co o tym sądzicie?
Zapraszam do dyskusji!
Nie oszukujmy się - na tą chwilę nie jesteśmy w stanie zapełnić w 100% Parlamentu Federacyjnego ze względu na brak obywateli. Nawet jeśli udałoby się to nam, to tylko i wyłącznie przez cud. Czytając Konstytucję Republiki Muratyki znalazłem w niej takie zapisy:
Cytat:Art 22. Sejm składa się z dwóch Izb:
1. Izby Reprezentantów, która składa się z 1/2+1 posłów wybieranych w drodze głosowania powszechnego, tajnego na okres 6 tygodni. Gdy liczba obywateli Republiki jest mniejsza od 4, w Izbie Reprezentantów zasiadają wszyscy obywatele Muratyki.
Cytat:Art 29. Izba Obywatelska może zavetować decyzję Sejmu uzyskując wynik procentowo wyższy od uzyskanego przez Izbę Reprezentantów, lecz licząc jedynie osoby głosujące (głosy puste i nieoddane nie zostają wliczone). Zapis ten nie obowiązuje gdy liczba obywateli RM jest mniejsza od 4.
Cytat:Art 30. Izba Obywatelska może wnieść o wykładnię prawa do organu władzy sądowniczej. Jezeli uchwała okaże się niezgodna z prawem zostaje ona automatycznie odrzucona. Zapis ten nie obowiązuje gdy liczba obywateli RM jest mniejsza od 4.Chyba nie trzeba ich tłumaczyć - jeśli liczba obywateli Republiki spadnie powyżej czterech, to automatycznie do Sejmu wchodzą wszyscy jej aktualni obywatele. Zyskują prawo wypowiedzi, głosu, a także prawo do składania projektów ustaw i uchwał. Tego brakuje nam w Konstytucji Federacji. Brakuje nam tej "Izby Obywatelskiej", na którą składamy się my wszyscy - obywatele nordaccy, którzy w razie kryzysu w ludziach przejęliby stery we władzy ustawodawczej.
Zapis taki jest potrzebny, aczkolwiek nie mam zamiaru (na tą chwilę przynajmniej) składać żadnego projektu poprawki do Konstytucji Federalnej, gdyż na tą chwilę jest to tylko pomysł. Najpierw chciałbym się zapytać o opinię Was, drodzy obywatele.
Co o tym sądzicie?
Zapraszam do dyskusji!
Kaspar Waksman-Dëter
I Prezydent IV Republiki Muratyki
"Cudowne, piękne i "oczojebne"..." - Ronon Dex o nowym forum IV Republiki
I Prezydent IV Republiki Muratyki
"Cudowne, piękne i "oczojebne"..." - Ronon Dex o nowym forum IV Republiki
![[Obrazek: Muratyka1.png.f758c16a92c6d62805829c53a67e5381.png]](https://forum.muratyka.ct8.pl/uploads/monthly_2021_11/Muratyka1.png.f758c16a92c6d62805829c53a67e5381.png)