14 Wrz 2022, 22:58:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14 Wrz 2022, 22:59:22 przez Mikołaj III.)
(14 Wrz 2022, 22:43:08)AleksanderNovak napisał(a): Idealna demokracja jest w Szwajcarii, domagam się wprowadzenia tego samego systemu na całym świecie, konfederacji małych państw (w Szwajcarii tzw. kantony) z demokracją bezpośrednią. W Szwajcarii odbywa się więcej referendum niż w wszystkich państwach świata razem wziętych. Szwajcaria sobie żyje spokojnie ma fajne górki jeziorka i drzewka fajne polska a o ile pamiętam ostatni konflikt był jakieś 220 lat temu z jej udziałem i zajebiście da się żyć w pokoju da się, tylko trzeba chcieć.Zrozum, że w Szwajcarii się to udało bo były warunki. Po pierwsze to środek gór, populacja taka że żadna, a demokracja bezpośrednia najlepiej sprawdza się na małej ludności. Po drugie nikt nie ma interesu w podporządkowaniu Szwajcarii. A spójrzmy na Polszę: lezemy między dwoma patusami, jedno z najgorszych położeń w Europie. W Szwajcarii tak to się zajebiście złożyło, chociaż oni też tam mają ludzi, którzy nawołują do wyjścia z neutralności, ale się o tym nie mówi po prostu, bo to psuje obraz demokratycznego górskiego raju. Przekładając na Polskę to by się w chuj nie udało. Ja wiem że światowy pokój tak fajnie brzmi, ale jestem realistą. Jeśli on kiedykolwiek nastąpi, to na pewno nie w erze państw narodowych.
(-) JKM Mikołaj III,
z Bożej łaski Król Winkulijczyków, Volkiańczyków, Santyjczyków, Burgiów, Szelenów, Górnego i Dolnego Nebtawii, Goruzji, Rostonii, Raghall Szwecilandii, Wielki Książę Siedmiogrodzki, Cherski, Alemański i Batawski Ramandzki, Trzygrodzki, Opiekun Nowej Hirshbergii, Nowoweerlandzki, saraceński, arcyksiążę osaczeski, Wielki Mistrz Zakonu Szymonnitów etc. etc.
z Bożej łaski Król Winkulijczyków, Volkiańczyków, Santyjczyków, Burgiów, Szelenów, Górnego i Dolnego Nebtawii, Goruzji, Rostonii, Raghall Szwecilandii, Wielki Książę Siedmiogrodzki, Cherski, Alemański i Batawski Ramandzki, Trzygrodzki, Opiekun Nowej Hirshbergii, Nowoweerlandzki, saraceński, arcyksiążę osaczeski, Wielki Mistrz Zakonu Szymonnitów etc. etc.