05 Wrz 2022, 04:21:14
Wykład Uzupełnieniający 1 - Słów multum i więcej, czyli pierwszy słownik voxlandzkiego
Historia Voxlandu jest pełna tajemnic. Kilka dni temu Piotr Jankowski poinformował mnie, że w czasie przetrząsania jakichś archiwów odnalazł poniższy słownik języka voxlandzkiego. Oryginalnie zapewne był on kompletny, jednak jego dalsza część przepadła. Kto jest jego autorem - nie wiadomo, jednak patrząc na to, że większość słów wywodzi się z średniovoxlandzkiego vel kralkowskiego, bardzo prawdopodobne jest, że autor dzieła pochodził z Kralku.
Serdecznie dziękujemy Piotrowi Jankowskiemu za przekazanie tego dzieła!
Pozanarracyjnie: ja serio nie mam pojęcia, czym ten słownik jest i skąd się wziął. Nie wiem czy to coś spisanego przez Piotra w czasie Złotego Wieku Voxlandu w czasach Aleksandry I Wielkiej, czy to jakieś dzieło spisane przez ostatnio z jakichś bliżej nieokreślonych powodów. Serio, nie pamiętam. Aż go dopytam...
Historia Voxlandu jest pełna tajemnic. Kilka dni temu Piotr Jankowski poinformował mnie, że w czasie przetrząsania jakichś archiwów odnalazł poniższy słownik języka voxlandzkiego. Oryginalnie zapewne był on kompletny, jednak jego dalsza część przepadła. Kto jest jego autorem - nie wiadomo, jednak patrząc na to, że większość słów wywodzi się z średniovoxlandzkiego vel kralkowskiego, bardzo prawdopodobne jest, że autor dzieła pochodził z Kralku.
Serdecznie dziękujemy Piotrowi Jankowskiemu za przekazanie tego dzieła!
Cytat:A
abdykacja cernica
absolutny pasoljutny
absolutyzm pasoljutyzm
adres destyn
akcja naogna
akacja lapienia
albo izihle
antybiotyk krucjaton
apetyt taitep
arbiter rozond
atlas mapetnik
autobus vetebos
B
bardzo balszojnie
budowa stroićka
budować strićkać
budynek stroićek
C
cztery nelja
cicho titnie
cichy titny
Ć
ćma molinka
D
dla dzie
do we
dobry dasz
dużo mnoga
dwa kasis
dziesięć kajamen
dziewięć jedrman
E
encyklopedia mokniga
F
fakt townik
G
gróz irag
H
handel tronik
I
i ne
J
jeden adin
jak kak
ja mijo
jego egan
K
kolejka ogna
L
lina sera
linia pastira
Ł
łódź pylowa
M
myśleć szytać
mówić gawarić
N
na nu
nazwa imie
nazwisko imienojka
niski karotki
nisko karotko
O
o abocznie
obrót nawrot
on temen
osiem kahdeksan
Ó
ówczesny taczasny
P
pięć lejpoa
po pasnie
pomagać pomściwać
pomoc pościwnienie
powodować kaznić
powód kaziń
prawo wierno
przed pered
przez powodnie
przy abocznie
przygnębiony zasmaty
R
rząd rawicz
różnica ranica
ruszać dastawać
Pozanarracyjnie: ja serio nie mam pojęcia, czym ten słownik jest i skąd się wziął. Nie wiem czy to coś spisanego przez Piotra w czasie Złotego Wieku Voxlandu w czasach Aleksandry I Wielkiej, czy to jakieś dzieło spisane przez ostatnio z jakichś bliżej nieokreślonych powodów. Serio, nie pamiętam. Aż go dopytam...