31 Sie 2022, 15:04:53
CZĘŚĆ V
TRAKTATY MIĘDZYNARODOWE I CZĘŚĆ DALSZA URZĘDOWANIA PREZYDENTA NOVAKA
Cytat:Winkulijscy nacjonaliści są niebezpieczni, i nie wiadomo czego mamy się dokładnie spodziewać w najbliższym czasie. Na razie poczekajmy, jak rozwinie się sytuacja. W przypadku jakiejkolwiek agresji na Zjednoczone Państwo Voxlandu i Westlandu, odpowiemy każdym rodzajem siły.
Aleksander Novak, 28 kwietnia 2021 roku
6 kwietnia 2021 roku rozpoczęto głosowanie nad ratyfikacją pierwszej z wielu umów międzynarodowych będących owocem prezydentury Aleksandra Novaka: umowy między Ludową Republiką Magnifikatu a Zjednoczonym Państwem Voxlandu i Westlandu o wzajemnym uznaniu i nawiązaniu stosunków dyplomatycznych (przyjętej dnia następnego). 25 kwietnia prezydent powołał Joahima von Ribertropa na urząd Federalnego Gubernatora (zarządcy nowo zajętych ziem stołecznych - Federalnej Guberni) oraz dowódcę Federalnych Sił Zbrojnych. Trzy dni później obaj wyżej wymienieni panowie odbyli naradę na temat wydarzeń w Winkulii, w której trwały wówczas niepokoje na tle nacjonalistycznym oraz tarcia pomiędzy władzami a regionem Socjalistycznej Republiki Volkianu. Doprowadziła ona do podjęcia decyzji o dalszym rozwoju krajowych sił zbrojnych. 2 maja Regent Związku Winkulijskiego Mateusz Żmigrodzki przybył z wizytą do Westlandu. Owocem dwudniowych rozmów z prezydentem ZP była umowa o wzajemnych stosunkach dyplomatycznych i postępowaniu związanym z mniejszościami narodowymi, którą prezydium ratyfikowało 26 maja. Wtedy też rozpoczęto bliźniacze głosowanie, dotyczące umowy uznaniowej z Federacją Brodryjską, zakończone pomyślnie 3 czerwca. Jedenaście dni później zgłosiłem ustawę o utworzeniu Protektoratu Ruby, która wreszcie miała uregulować kwestię tegoż obszaru (przyjętą 23 czerwca). Okres od końca czerwca do sierpnia upłynął w Voxlandzie pod znakiem debaty nad konstytucją, której projekt, ustanawiający Voxland chiliarchią, został wprawdzie publicznie przedstawiony, nigdy jednak nie wszedł w życie. Tak samo bezpłodna okazała się debata na temat dalszego losu Ruby, której obszar planowano zagospodarować na cele militarne (budowa bazy FSZ). 26 lipca zakończyła się kadencja prezydenta ZP, który obwieścił to w poście na forum, jednocześnie tak podsumowując czas swojego urzędowania (do dziś brak publicznych negatywnych opinii na temat tegoż okresu):
Cytat:Polityka wewnętrzna w zasadzie spełniona. Mimo że byłem przeciwnikiem niektórych ustaw, podpisałem je. Ustroju nie zmieniałem. FSZ w zasadzie jak się okazało będą potrzebne.Na początku było spoko podpisaliśmy sporo umów co wzmocniło pozycję międzynarodową ZP. Nawet mieliśmy ze Skarlandem podpisywać ale no jakoś wyszło ale może następny prezydent dopełni to cośko. No i tak, byłem takim leniem że nie podpisałem traktatu z ZKRM, ponieważ: nie chciało mi się. Później wiadomo zlenilem się maksymalnie i nic mi się nie chciało no ale ma to swoje podłoże w realu. Ale jakoś dałem radę włączyć ZP do Wspólnoty yyyy nie pamiętam dalej nazwy. No ale się udało. I nawet Sarmacja nas uznała więc moje marzenie 10-latka się spełniło : ) Ale to tylko potwierdza że jesteśmy ,,dojrzali". Jako mikronauci i mikronacja. Chyba. Swoja prace w polityce zagranicznej oceniam na: dobry.A o gospodarce to nikt nie pamięta i może kto to kiedyś ruszy albo może zaliczyć do tego kolej transnordacką, nie wiem. Na to to nikt nigdy nie ma za bardzo pomysłu a poza tym nie jestem po studiach by robić system gospodarczy jak w sarmacji.PodsumowanieByło zajebiście super fajnie wreszcie spełniło mi się moje marzenie o zp czyli rządzę spokojnie przez jedną pierdoloną kadencję co zawsze mi się nie udawało. Kto będzie następnym prezydentem? Może teraz na odmianę Joahim, no zobaczymy co potrafisz xd. Zamierzam się bawić w mikronacje yyyy dalej bo no jakby nie patrzeć to dla mnie jest to ważna rzecz. Dziękuję wszystkim za ten czas. Na końcu może takie zapytanie: jak minął wam czas w mikroświecie w okresie ostatnich 4 miesięcy i co myślicie o tej mojej kadencji..?[Kolejny post]I jeszcze jedno. Jestem dumny że mogłem zostać Prezydentem ZP CHWAŁA ZP![Następny post]Sukcesy mojej kadencji:1. Trwała 4 miesiące2. Nie destabilizowała państwa3. Sarmacja nas uznała4. Inne państwa nas uznały5. Ogólnie i generalnie to uważam że moje rządy były najlepsze w historii ZP. Nie zapraszam do dyskusji.
August van Hagsen de la Sparasan