21 Sie 2022, 14:33:47
Cytat:Tytuły niezależne od posiadania ziemi:
Kawaler,
Baronet,
Baron,
Wicehrabia,
Hrabia
Tytuły posiadaczy ziem:
Markiz,
Książę,
Arcyksiążę,
Król,
Wielki Król
Idea jest taka, żeby tytuły z drugiej listy przysługiwały wyłącznie włodarzom prowincji i terytoriów zależnych. W Insulii mamy Królestwo Voxlandu oraz Królestwo Aleksandrowa. Dziwne by było, jakby obywatel Voxlandu miał tytuł taki sam lub wyższy od swojego króla. Tytuły nadaje Cesarz.
Tytuł szlachecki determinuje podstawową liczbę folwarków posiadanych przez obywatela. Podstawowe folwarki są zależne od tytułu szlacheckiego – ich liczba nie zmieni się dopóki najwyższy tytuł obywatela nie ulegnie zmianie. Przykład: książę ma przypisane 50 folwarków. Obywatel tytułujący się jako książę nagle awansuje w hierarchii i staje się królem. Jego podstawowa liczba folwarków się zwiększa.
Są też dodatkowe folwarki, które resetują się dla każdego co jakiś okres czasu. Są nadawane wraz z orderami i nagrodami za aktywność w państwie.
Wszyscy obywatele na start mają zagwarantowane jakieś folwarki, aby mieli jakikolwiek wpływ na losy kraju.
Praktyczny przykład:
Aleksander Novak zostaje Strażnikiem Wielkiego Kongresu Stanów. Ja nadaję mu więc w nagrodę tytuł króla. Za posiadanie tytułu króla przysługuje mu podstawa 100 folwarków. Potem Kolega Novak dokonał jakiegoś wielkiego odkrycia naukowego, za co wręczyłem mu order wraz z 10 dodatkowymi folwarkami. Następnie Kolega Novak poświęcił dużo czasu na forum i wykręcił w 2022 roku 950 postów. Ja używając fikuśnego wzoru matematycznego obliczyłem, że przez cały rok 2023 w ramach nagrody za aktywność przysługuje mu 30 dodatkowych folwarków. W ten sposób Novak ma 140 głosów w Prezydium.
![[Obrazek: 101005704499826635.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1118/101005704499826635.png)
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.