21 Sie 2022, 00:06:06
(20 Sie 2022, 23:27:48)Kamiljan de Harlin napisał(a): Jeśli się nie boicie, że mogę faworyzować jednych i marginalizować opozycję, to możemy pójść w tym kierunku.
Ja tam się nie boję, bo mam nieodparte wrażenie, że w naszych warunkach nie powstanie jeden obóz procesarski i opozycja, a raczej będzie system zawieranych i zrywanych sojuszy by uchwalić czy uwalić dany projekt. Tu sugestia do kulegów współposłów żebyśmy powydawali swoje, nazwijmy to, programy na działalność w Prezydium...
Cytat:Folwarki też są niezłym pomysłem. Ich sposób nadawania możnaby było oprzeć o jakiś nadrzędny wobec woli Cesarza mechanizm, w którym monarcha jednak by uczestniczył.
Folwarki brzmią całkiem dobrze. No i możnaby w nich połączyć idaeę tytułów szlacheckich (więcej folwarków - wyższy tytuł) i aktywności (używać wzoru cesarskiego do obliczania ile by się należało folwarków). Ino wtedy wypadałoby robić, że po jakimś czasie dochodzi do Przepadu starych folwarków (np. po nadaniach styczniowych odbiera się folwarki z nadań styczniowych rok wcześniej...).