24 Cze 2022, 20:00:38
CZĘŚĆ I
POCZĄTKI
Cytat:Trzeba pamiętać że ZP to państwo federalne
Cytat:Aleksander Novak, 25 marca 2021
O monarchii voxlandzko-westlandzkiej wspomniano po raz pierwszy dopiero po ponad roku od powstania Zjednoczonego Państwa - 20 marca 2021 roku. Wtedy to obywatel Deemer Saviour (alias Kamilijan Harlin) zapoczątkował dyskusję o, jak można było się dowiedzieć z samej nazwy wątku, koncepcjach ustrojowych, prezentując następującą ideę:
Cytat:Zastanawiałem się nad takim konceptem. Co jakbyśmy sformowali monarchię patrymonialną?
Westland i Voxland to byłyby oddzielne jednostki zarządzane przez jedną osobę, która mogłaby powoływać wasali zarządzających mniejszymi jednostkami. Oprócz Westlandu i Voxlandu byłaby dzielnica senioralna, podległa głowie państwa, która byłaby seniorem.
O ile obecnie taka koncepcja może wydać się nam, mieszkańcom Transnordaty, dość oczywistą, wówczas podejście do niej było co najmniej sceptyczne. Pomysłodawca argumentował swoją propozycję następująco:
Cytat:Rozbudowana władza centralna jest niezbędna, aby móc zjednoczyć narody w swojej różnorodności. I w obecnej sytuacji kryzysu demograficznego mikronacji separatyzm nie pomaga. Jedno państwo z 4 obywatelami ma więcej do zaoferowania potencjalnym przybyszom niż kilka z dwoma obywatelami.
Pomimo to, wątpliwości nie udało się rozwiać. Wywołano za to kolejną z wielu utarczek obywateli Voxlandu (Joahima von Ribertropa) i Westlandu (Aleksandra Novaka). Drugi z wymienionych jegomości przekonywał, prezentując linię konserwatywno-zachowawczą, iż:
Cytat:Dużo razy już się okazywało że scentralizowane państwo SRW-Voxland nie ma sensu. Poza tym po co zmieniać coś co działa?
W tym należy mu przyznać, że miał on trochę racji. Zjednoczone Państwo Voxlandu i Westlandu posiadało silne tendencje decentralizacyjne już od samego początku, czego przykładem może być istniejąca przez drugi czas diarchia, współwładza króla i prezydenta w ZP. Warto też przypomnieć, iż unia wspomnianych dwóch państw niedługo po zniesieniu dwuwładzy uległa rozpadowi wskutek rewolucji 4 maja 2020 roku. Wracając jednak do dyskusji, Deemer Saviour odparł, iż owy brak sensu centralizacji to "kwestia nastawienia przeciwników, które można bezproblemowo zmienić". Westlandzki przywódca kontynuował polemikę, nadal odwołując się do przeszłości:
Cytat:Od istnienia tego ZP już kilka razy mi grożono czy to nie dopuszczeniem mnie do wyborów, albo secesją, nawet wywalano mnie z discorda ZP. ZP to cyrk i pomiędzy rozpadem a stabilnym ZP dzieli kartka papieru. Wystarczy jakaś bezsensowna dyskusja byśmy byli na granicy rozpadu. Mogę Pana zapewnić że centralizacja nie ma prawa istnieć w ZP, bo ja jako Prezydent SRW mam obowiązek bronić autonomii SRW.
Zaraz po tym pojawiła się opinia towarzysza Joahima:
Cytat:I to właśnie rozwala ZP! Zbyt duża decentralizacja! Voxland i Westland mają zbyt odmienne interesy i kończy się Rewolucją 4 Maja (Pamiętamy!)!
Trzecie zdanie tej wypowiedzi szczególnie celnie podsumowuje sporą część teraźniejszej (a zapewne i przyszłej) historii związku tych dwóch państw. Deemer nadal optował za produktywnym współdziałaniem i zakopaniem przysłowiowego topora wojennego, lecz po kolejnych sceptycznych wypowiedziach temat ten szybko zarzucono, poświęcając resztę dyskusji na słowne przepychanki o kwestię integracji voxlandzko-westlandzkiej. Mogło się wydawać, że w przyszłości przywódcy Zjednoczonego Państwa nie będą zakładali korony na skronie, lecz już kilka miesięcy później dostaliśmy kolejny przykład powtarzalności historii...
August van Hagsen de la Sparasan