(04 Maj 2022, 15:56:17)Kamiljan de Harlin napisał(a): Skleiłem taki szkic:2. Ci Rosjanie to chyba w ogóle wymysł twórcy mapy. Trudno dociekać o co tu chodziło.
- RODZINA NORDACKA
- Grupa batawska
- Abachazowie
- Batawczycy
- Winkulijczycy
- Czarnokrajestańczycy
- Goruzini
- Kucelgradczycy
- Grupa slawiańska
- Brodryjczycy
- Republikanie
- Rosyjczycy
- Uhraińcy
- Wendowie
- Volkiańczycy
- Grupa germańska
- Pruso-voximczycy
- Prusacy
- Angstremczycy
- Alemańczycy
- Grupa innordzka
- Doctrińczycy
- Brandowie
- Grupa voxlandzka
- Amatorzy
- Rzymianie
- Baradowie
- Kralkowie
- Iberowie
- Bez grupy
- Koribijczycy
- Muratykanie
- Osacy
- RODZINA SYERYESKA
- Grupa kugarska
- Darunalgalijczycy
- India-Mekarigutyrijczycy (Indianie)
- Kitaj-Kattarrijczycy
- Mekarigutyrijczycy
- RODZINA BANTU
- Grupa sambanafrykańska
- Bantu
- Sambańczycy
- Grupa semito-sambanafrykańska
- Rajnczycy
Rodzina nostryczna to zbyt ogólne pojęcie. W realu do nostratów zalicza się prawie cały świat, więc nic to pojęcie nie znaczy, bo łączy ze sobą kultury o olbrzymich różnicach. Możemy stworzyć MAKROgrupę nostryczną, której częścią byłaby rodzina nordacka. Ale zostańmy narazie przy Nordacie.
- Do grupy batawskiej wrzucamy kultury powiązane z tworami Uchastoka.
- Nie wiem czym się różnią Rosyjczycy od Rosjan, ale ci drudzy na mapie z Kugarii są zaznaczeni tylko w kilku punkcikach. Nie wydaje mi się, żeby tak mała grupa zasługiwała na miano oddzielnej narodowości, co najwyżej grupy etnicznej.
- Polacy od dawien dawna zamieszkują obpp i sądzę, że zasymilowali się już z Wendami, którzy ich otaczają według mapy Kugara. +ten sam case co z Rosjanami – nazwa zgapiona z reala i zajmują maleńki obszar. Ponadto Polacy już są w RON, więc nie klonujmy kultur, bo się będzie mieszało.
- Alemańczycy z samej nazwy kojarzą się z niemcami, więc sądzę, że grupa germańska jest stworzona dla nich.
- Volkiańczycy za opinią Adama Aleksandra II zostali zaliczeni do slawian. Ponadto Volkian ma silny vibe realowego bloku wschodniego, w którym większość obywateli była słowianami (Rosjanie, Polacy, Białorusini, Ukraińcy, Bułgarzy, etc.)
- Voxland w sumie był przez wieki odseparowany od Nordaty, ale nie mam pojęcia do jakiej innej rodziny niż nordacka można przypisać ludy Voxlandu. Milenia temu na ziemiach Voxlandu przebywali Brodryjczycy (ale też Sarmaci, co komplikuje sprawę).
- Nie wiem do jakiej grupy przypisać Osaków. Może Erik coś wie na ten temat, bo razem mieszkaliśmy w Wolnym Mieście Osaczesku i Osaczesko jest teraz częścią Winkulii.
- Koribijczycy mają trudne do ustalenia korzenie. Są związki z Kugarami, którzy należą do rodziny syeryeskiej. Ale ludność autochtoniczna Koribii to kolonizatorzy z Vaarlandu. Nie wiem czy Koribijczycy w ogóle powinni być przypisywani do rodziny nordackiej, skoro ani Kugarzy ani mieszkańcy Vaarlandu do niej nie należą.
- Na Muratyce w ogóle się nie znam.
II WARIANT
Rodzinę nordacką rozdrabniamy na dwie lub nawet trzy rodziny. Do jednej rodziny zaliczamy na pewno grupę slawiańską i batawską oraz nieprzypisanych jeszcze do żadnej grupy Muratykan i Koribijczyków.
Do drugiej rodziny: germanów, innordów i voxlandczyków. Drugą rodzinę można podzielić jeszcze bardziej, bo te 3 grupy mają ze sobą mało wspólnego.
Co Towarzysze sądzą na ten temat? Jakieś sugestie?
3. Wenedów i Polaków można uznać nawet za tożsamych. Jak tak patrzę to Wenedia była mocno wzorowana na Polsce, można by uznać, że to są dwa określenia na ta sam naród.
4. To chyba tylko zbieżność nazw. Oni mają chyba większe związki z Arabami. Są też związki z Batawią i Winkulią. Więc ja wrzuciłbym ich albo do grupy z Al-Rajńczykami, Saaraceńczykami, etc. albo z Batawami i Winkulijczykami.
Burek von Hohenburg baron von Trinitz
minister spraw wewnętrznych
Ländgrav (Läjdegraf) av Trinitz
Ländgrav (Läjdegraf) av Trinitz