21 Lut 2022, 22:46:18
Ciekaw jestem jak potoczy się przyszłość Kościoła Rotryjskiego. Osobiście uważam, że w dalszej lub bliższej przyszłości Nordacie, a w szczególności Winkulii potrzebny będzie ponadnarodowy kościół. Marzy mi się właśnie jeden, powszechny kościół nordacki czy jakaś inna organizacja religijna, która napedziłaby trochę narracji w naszej winkulijskiej strefie sacrum. Minikościółki i religie narodowe nie zdały egzaminu w Winkulii, ani nawet FN w jej szczytowym okresie istnienia i nie zdały go w zasadzie nigdzie. Kościół Rotryjski nie kwapił się do podpisania konkordatu z FN w czasach gdy ja sprawowałem tam władze nad dyplomacją. Z resztą zdaje się, że Rotria bardzo konserwatywnie trwała przy swoich sojusznikach w regionie takich jak swieżutko odrodzona Brodria, czy Bialenia. Nie chciałbym wciągać ZW w wewnątrzrotryjski konflikt, ale chciałbym żeby zabawa v-chrześcijaństwo była bardziej egalitarna i powszechna niż jest obecnie. Zastawiam się czasem czy nie powinniśmy porozumieć się z krajami Nordaty w sprawie takiego kościoła i uzgodnić jakąś politykę rozwoju duchowego Winkulii.