08 Kwi 2021, 13:26:04
(08 Kwi 2021, 12:40:32)Artur Kardacz napisał(a): Fajnie, sprowadźmy sobie randoma z tytułem i hulaj dusza piekła nie ma.
Raczej nie chodzi tutaj o sprowadzenie "randoma z tytułem". W tym samym artykule jest jasno napisane, że przecież ewentualnego monrachę mielibyśmy wybrać z rozwagą, a nawet jeśli nie jest tak napisane - jest to chyba oczywiste, tak jak że po zmroku nadchodzi świt, a dwa razy dwa równa się cztery.
Ogólnie to nigdy nie ukrywałem, że z monarchizmem nigdy nie było mi po drodze, a mojemu sercu bliski jest republikanizm. Jednak w artykule tym są pewne racje i być może faktycznie monarchia może dać nam dać swego rodzaju kopa. Oczywiście musimy zrobić to na jasno określonych zasadach i tak określić kompetencje króla, aby nie dochodziło do działań szkodzących interesowi naszemu państwa,czy też władzy absolutnej. Jednocześnie, zaprowadzenie monarchii - patrząc obiektywnie - nie musiałoby wcale niszczyć naszego winkulijskiego republikanizmu, można by nawet pozostawić przy odpowiednim dostosowaniu obecne struktury władzy.
Ogólnie podsumowując ten pomysł jest on jak najbardziej warty rozważenia. Trzeba podejść do tego z chłodną głową i wszelkie decyzje w tej materii trzeba podejmować przy wspólnym udziale wszystkich obywateli naszego państwa.