06 Sty 2019, 02:08:31
Wynik głosowania jest następujący. 3 osoby (100%) oddały głos za. Nikt się mie wstrzymał ani nie oddał głosu przeciw. Frekwencja podczas głosowania wyniosła 100%. Rada Narodowa uznała niepodległość Socjalistyczmej Repubiki Volkianu, a tym samym w obrębie 7 kolejnych dni zostanie zaprezentowany projekt uchwały z zawartym w niej wiążącym werdyktem, który zostanie poddany kolejnemu głosowaniu.
Tym samym przechodzimy do kolejnego punktu harmonogramu, czyli przysyłania projektów uchwał prekonstytucyjnych. Między innymi ja przygotowałem właśnie plan takowej z jednoczesną prośbą do Rady w niej zawartą:
Jak dobrze czuję, już gdzieniegdzie dosłyszałem o ewentualnych poprawkach do chociażby mojego projektu, jednak oczekuję na razie także na te inne. Czas na zgłoszenie własnych propozycji i poprawek trwa do godziny 23:59 dnia 9 stycznia.
Tym samym przechodzimy do kolejnego punktu harmonogramu, czyli przysyłania projektów uchwał prekonstytucyjnych. Między innymi ja przygotowałem właśnie plan takowej z jednoczesną prośbą do Rady w niej zawartą:
Cytat:
Uchwała Rady Narodowej
z dn. XX stycznia 2019 r.o powierzeniu Arkadiuszowi Norbertowi I dalszego sprawowania urzędu Regenta
Punkt I.Rada Narodowa [dalej także jako: „Najwyższy Organ”, „Rada”] przyjmuje do publicznej wiadomości oświadczenie Jego Arcyksiążęcej Wysokości Arkadiusza Norberta dotyczącego oddania w ręce Rady Narodowej urzędu Regenta Ziem Daleriańskich zgodnie z wyznaczonym terminem jego zakończenia.
Punkt II.Przyjmuje się powszechnie decyzją Rady Narodowej, iż mając wzgląd na powiększający się z każdym dniem, panujący w kraju kryzys władzy oraz suwerenności jej stanowienia, Ojczyzna i Naród go zamieszkujący mogą popaść w szereg recesji bezwzględnie niepożądanych dla nikogo, Najwyższy Organ powierza Jego Arcyksiążęcej Wysokości Arkadiuszowi Norbertowi kontynuację sprawowania urzędu Regenta Ziem Daleriańskich z uwzględnieniem zasad, jakie tyczą się stosownego prowadzenia urzędu, a także podstaw nowej konstytucji:
[/hr]
Art. 1.Regent uzyskuje przywilej do posiadania pełnej suwerennej władzy wykonawczej wobec prawa Ziem Daleriańskich, a także dokumentów cywilnych i wojskowych, wraz z uwzględnieniem zasad panujących w uczciwym trójpodziale władzy, który zabrania despotyzmu oraz alienacji którejkolwiek z władz. Władca stanowi także najwyższego przedstawiciela do spraw publicznych względem innych organów Państwa.
Art. 1. ust. 1.Regent nie jest uznawany za Najwyższy Organ, jego zamiennik lub ustawiany z nim na równi w inny sposób. Tym samym, nie może pełnić tych samych funkcji co Rada Narodowa.
Art. 2.Równie suwerenną władzę ustawodawczą na Ziemiach Daleriańskich posiada Rada Narodowa, reprezentująca interesy Narodu Daleriańskiego. Ustawy, uchwały i inne dokumenty, które zostały zatwierdzone prawidłowo, ogłasza Przewodniczący Obrad.
Art. 3.
Władca, którym podczas braku konstytucji jest Regent, zaś po jej zatwierdzeniu - drogą Wolnej Elekcji przez wszystkich dotychczasowych żyjących i zgłoszonych obywateli Państwa nowo wybrany Monarcha, powołuje w obowiązującym pełnym składzie Rząd składający się z wybranych Ministrów fachowych. Rada Ministrów jest powoływana na podstawie porozumienia z Radą Narodową.
Art. 4.Władca oraz Rząd są odpowiedzialni przed Radą za swoje czyny oraz jakość i poprawność wykonywania swoich urzędów.
[/hr]
Punkt III.Powyższe zasady winny stanowić fundamenty przyszłej Konstytucji, zgodnej z wolą Narodu oraz kompetencjami i sumiennością Organów Wyższych, za które uważa się:
1. Władcę w osobie Regenta bądź Monarszy,
2. Rząd panującego Władcy,
3. Radę Narodową lub organy będące jej oficjalną prawną kontynuacją.
Punkt IV.Powyższy dokument wchodzi w życie z chwilą jego podpisania przez Przewodniczącego Debaty.
Jak dobrze czuję, już gdzieniegdzie dosłyszałem o ewentualnych poprawkach do chociażby mojego projektu, jednak oczekuję na razie także na te inne. Czas na zgłoszenie własnych propozycji i poprawek trwa do godziny 23:59 dnia 9 stycznia.
(—) Arkadiusz Norbert van Deliart-Witcher z rodu Buddus, de facto herbu Białokruki. Jego Książęca Wysokość Dalerii, dalerski polityk, baronet i były obywatel Księstwa Sarmacji, tym samym griffton i były obywatel Królestwa Baridasu. Dawny surmeński turysta.