07 Lut 2021, 23:54:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08 Lut 2021, 01:10:59 przez Alfred Fabian.)
Szanowni państwo
Chociaż świętować będziemy jeszcze przez najbliższe kilka dni, to pora spiąć klamrą wszystkie dzisiejsze słowa. Nie sposób podziękować za przybycie tak zacnym gościom, jak Jej Cesarska Mość Joanna Izabela, Jej Ekscelencja Natalia, Jego Ekscelencja Garamond oraz Jego Ekscelencja August. Mam nadzieję, że ciepło, z jakim spotkaliśmy się dzisiaj ze strony przybyłych gości uda nam się odwzajemnić.
Nie sposób jednak w tym dzisiejszym dniu wspomnieć o jednej bardzo ważnej rzeczy. Przez 3 lata odnieśliśmy wiele sukcesów, jednakże zdarzały się również porażki. Jedną z nich była decyzja ówczesnego prezydenta Harlina o włączeniu Związku Państw Voxlandu i Westlandu do Federacji Nordackiej. Nieodpowiedzialna decyzja zaważyła o tym, że cała konstrukcja popadła w ruinę.
Jesteśmy jednak starsi i mądrzejsi. Kolejne lata sprawiają, że lepiej wiemy, jakich decyzji unikać, a jakie podejmować. Chciałbym skorzystać z okazji, że w dniu dzisiejszym jest razem z nami prezydent August i wyciągnąć rękę na zgodę. Pora aby zagoić rany, które powstały. Pora zdetonować negatywne napięcie, jakie znajduje się pomiędzy naszymi państwami.
Przyznać się do błędu jest ciężką sztuką. Tkwić w mniemaniu, że nic się nie stało natomiast sprawia, że napięcie rośnie, a my zamiast pozytywnych relacji budujemy negatywne. Przeprosiny natomiast nic nie kosztują - i dlatego też pragnę przeprosić, za decyzje ówczesnych władz Federacji Nordackiej, za wydarzenia, które sprawiły, że Związek Państw Voxlandu i Westlandu spotkał taki, a nie inny los. Wiem, jak duży ładunek emocjonalny wniosła ta historia. I chociaż czasem potrafimy nawet napluć sobie nawzajem prosto w twarz, to wierzę, że możemy również razem współpracować.
Mam nadzieję, że to będzie przełom, który historia zapamięta na długo.
A teraz nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić wszystkich do tańca. Kapela będzie grała do samego rana, a posiłki podawane będą regularnie. Dziękuję jeszcze raz wszystkim za przybycie i mam nadzieję, że będziecie się dobrze bawić.
A teraz nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić wszystkich do tańca. Kapela będzie grała do samego rana, a posiłki podawane będą regularnie. Dziękuję jeszcze raz wszystkim za przybycie i mam nadzieję, że będziecie się dobrze bawić.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I