03 Gru 2020, 14:09:33
Przeglądając archiwa zanahoryjskie trafiłem na ciekawą wzmiankę historyczną. Mam tutaj na myśli Zanahoryjski Festyn Śniegu. Zgodnie z kroniką:
A gdy tylko pierwszy płatek śniegu spadł na piach plaży zanahoryjskiej wśród mieszkańców osady zapanował gwar. Wszystkie latarnie zaświeciły się na biało, a miasto rozbłysło śnieżnym światłem. Kawałki papieru wyrzucone zostały w górę przez starszyznę miasta motywując śnieg do intensywniejszego opadu. Niczym szamani pustynni przywołują tańcem deszcz, tak mieszkańcy (Zanahorii) utworzyli korowody wokół placu i zaczęli tańczyć z radości. Zimno nie grało roli, choroby się nikt nie bał, a na następny dzień żadna osoba nie leżała pod pierzynami. (9 grudnia 1998)
(...)
Bawili się w śniegu, młodzi zjeżdzali na sankach na wyścigi, starsi dzielili się na grupy i urządzali batalie na śnieżne kule. Kobiety toczyły ogromne kule, a później z pomocą najsilniejszych mężczyzn stawiali je na siebie, wsadzali węgielne kamyczki jako guziki jego garnituru, a największa marchewka stanowiła jego nos. Gospodarzowi, który przyniósł tę marchewkę starszyzna nie żałowała srebrnych monet. (13 grudnia 2002)
Pomyślałem, że fajnie byłoby odświeżyć tradycję oraz przygotować taki festyn również w tym roku. Wypatrując kolejnych płatków śniegu zamierzam przygotować kilka konkursów, m.in. w saneczkarstwie, lepieniu bałwana oraz na największą marchewkę. Gdy tylko spadnie pierwszy śnieg w Zanahorii z pewnością nie omieszkam się o tym poinformować. Szczegóły konkursów - wkrótce!
Pomyślałem, że fajnie byłoby odświeżyć tradycję oraz przygotować taki festyn również w tym roku. Wypatrując kolejnych płatków śniegu zamierzam przygotować kilka konkursów, m.in. w saneczkarstwie, lepieniu bałwana oraz na największą marchewkę. Gdy tylko spadnie pierwszy śnieg w Zanahorii z pewnością nie omieszkam się o tym poinformować. Szczegóły konkursów - wkrótce!
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I