05 Paż 2020, 18:24:56
Georg Hoffman, przedstawiciel Folksbund, znów wkroczył na mównicę:
- Wysoka Izbo! Szczerze mówiąc nie wiem skąd to zamieszanie. W końcu Dekret Folksfüthera dot. Ordynacji Wyborczej z dnia 23 sierpnia 2020 roku, jasno stwierdza co należy do kompetencji Izby Poselskiej:
Ogólnie rzecz biorąc nasz klub, po uchwaleniu niniejszego aktu, przedstawimy pewne poprawki do regulaminu Izby Poselskiej zawartego we wcześniej wspomnianym Dekrecie. Jeśli zaś chodzi o sam rozpatrywany projekt, to nasz klub wciąż podtrzymuje niniejszą poprawkę do tego projektu. Dziękuję bardzo.
- Wysoka Izbo! Szczerze mówiąc nie wiem skąd to zamieszanie. W końcu Dekret Folksfüthera dot. Ordynacji Wyborczej z dnia 23 sierpnia 2020 roku, jasno stwierdza co należy do kompetencji Izby Poselskiej:
Cytat:Art. 1.A więc moim zdaniem rozwiązanie polegające na głosowaniu zbiorowym byłoby naruszeniem obowiązującego prawa. Dlatego też, niestety dla wydolności naszego parlamentu, trzeba najpierw przeprowadzić głosowanie w Izbie Poselskiej, a dopiero później w Izbie Senackiej. Akurat myślę, że nie potrzebnie mieszać tych dwóch Izb.
[...]
2) Izba Poselska uprawniona zostaje do:
a.) Przedstawiania Folksfühterowi kandydata na Kanclerza.
b.) uchwalania rezolucji wzywających władze państwa do podjęcia określonych działań.
c.) przedstawiania Izbie Senackiej projektów ustaw.
d.) dokonać zmiany niniejszego regulaminu za zgodą Izby Senackiej i Folksfühtera.
Ogólnie rzecz biorąc nasz klub, po uchwaleniu niniejszego aktu, przedstawimy pewne poprawki do regulaminu Izby Poselskiej zawartego we wcześniej wspomnianym Dekrecie. Jeśli zaś chodzi o sam rozpatrywany projekt, to nasz klub wciąż podtrzymuje niniejszą poprawkę do tego projektu. Dziękuję bardzo.