27 Wrz 2020, 19:47:31
(07 Wrz 2020, 20:35:03)AndrzejSwarzewski napisał(a): Bialenia od wielu lat nie bawiła się w pikselożerstwo i nie spodziewam się, żeby miała się tak stoczyć. A czego oczekuje NUPIA, nie mam pojęcia. Nigdy nie byli zainteresowani trwałymi związkami państwowymi. Woleli nawet być nieaktywni i bawić się w małym gronie. Ale może coś się zmieniło, kto wie.I dalej się w to nie bawi... pikseli do zagospodarowania mamy dość, starczy nam i obyśmy mieli czas i zapał by zagospodarować porządnie to co mamy. Ot nasz długoletni sojusznik ma problem z Forum (w sumie to im zniknęło... jak niejednym te "darmówki") to użyczyliśmy mu miejsca na naszym... bez żadnych zobowiązań i bez żadnych podtekstów. Przyjaciołom się pomaga w potrzebie. A co tam zdecydują co do przyszłości ich v-kraju to już zależy od nich, w razie czego mają u nas "gościnny kąt" do kiedy będą chcieli.
Myślę, że ani honorowy gest, ani imperializm. NUPIA potrzebuje tymczasowego forum, Bialenia (jak każdy kraj) chętnie przyjmie zastrzyk aktywności. Transakcja wiązana. Polityka.
(07 Wrz 2020, 18:04:23)Artur Kardacz napisał(a): Ciekawa sytuacja u naszego ulubionego sąsiada. Na forum Bialenii mogą Państwo znaleźć dział poświęcony NUPIA oraz sam wątek powitalny. Czyżby NUPIA planowała działać na forum Republiki? Na tą chwilę nie rzuciła mi się w oczy żadna umowa lub coś. Zapraszam do dyskusji.
Bo na razie żadna umowa nie jest potrzebna... NUPIA to nasz przyjaciel od zarania dziejów republiki Bialeńskiej, to pierwszy v-kraj, który oficjalnie uznał naszą państwowość i podpisał z nami traktat sojuszniczy 24.01.2014. To, że w mrocznym okresie dla Bialenii, zdrajcy (ci sami, którzy usiłowali sprzedać Bialenię Sarmacji) go sobie "olali" i o nim zapomnieli to nie znaczy, że myśmy o tym zapomnieli. Odkopaliśmy go, nigdy nikt go nie wypowiedział czyli naszym zdaniem obowiązuje do dzisiaj.