06 Wrz 2020, 20:49:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06 Wrz 2020, 20:52:17 przez Mateusz Żmigrodzki.)
(06 Wrz 2020, 20:01:07)Artur Kardacz napisał(a): Odpowiednie uprawnienia zostaną WIN nadane w najlepszym czasie, smuci mnie wiadomość że nie udzielono wam wglądu do akt. Ze swojej strony zrobię wszystko aby śledztwa przechodziły bez większych problemów. Pytanie zaś mam jedno, dlaczego podejrzani będą stawiani przed volkiańskimi sądami? Winkulijskie już nie dobre?
Nie, ogólnie rzecz biorąc winkulijskie sądy są bardzo dobre, ale nie w tym wypadku. Mianowicie, są one zinfiltrowane przez zwolenników egvalizmu. Np. szef Krajowego Stowarzyszenia Sędziów był w przeszłości członkiem Komitetu Centralnego Unii Egvaliańskiej i zasiadał on w tzw. Komisji nr 34, która to była gremium nadzorującym tajne komórki Folksguarde, które to zajmowały się eliminacją wszelkich osób będących sygnalistami, jeśli chodzi o zbrodnicze procedery rządów Aleksandra van der Egvala. A KSS bierze czynny udział w nominowaniu sędziów. Poza tym, większość sędziów w sądach najwyższej instancji w Winkulii, zostało osobiście nominowanych przez Egvala. Często mają oni pewne korzyści majątkowe, które otrzymali za czasów Egvala. A garstka z nich brała też udział w zbrodniczym procederze.
Dochodzi tu również, wcześniej przeze mnie wspomniany, mit "czystego" Egvala, który przedstawia go jako człowieka nieskazitelnego, który czynił tylko i wyłącznie samo dobro. Mit ten, wtłoczony odpowiednio przez propagandystów najpierw Egvala, a później Unii Egvaliańskiej, jest głęboko zakorzeniony w umysłach ludu winkulijskiego. Sędziowie więc, w obawie przed wyśmianiem przez lud, z powodu własnych przekonań, niedowierzania, mogą (i w przeszłości tak czynili) te przestępstwa, które ten mit niszczą, zamiatać pod dywan.
Tymczasem Volkian w sprawie dotyczącej naszego kultu jednostki nie ma żadnego interesu, tamtejsze sądy nie są emocjonalnie i ideologicznie przywiązane do "dobrego" Egvala. Ba, nawet ich wrogość do egvalizmu, będzie pomocna, albowiem sędziowie będą drążyć sprawę, aż do momentu, gdy nie znalezione zostanie więcej dowodów. Dlatego idealnym rozwiązaniem będzie zorganizowanie odpowiedniego trybunału w Volkianie.