28 Gru 2018, 18:44:28
[pap=prez]Wysoka Izbo!
W mojej opinii nowa konstytucja nie jest nam potrzebna. No ale, skoro projekt już powstał, to postaram się wyrazić opinię na jego temat. Po pierwsze - nie zgadzam się z tym, jakoby po jej uchwaleniu wymagane byłoby rozwiązanie Parlamentu oraz skrócenie kadencji Prezydenta - wprowadzi to tylko niepotrzebny chaos, którego raczej wszyscy chcemy uniknąć.
W związku z powyższym, składam wniosek o odrzucenie dokumentu o nazwie "Przepisy wprowadzające Konstytucję Federacji Nordackiej", a art. 6 z tego dokumentu przepisać do nowego projektu Konstytucji nadając mu art. 69.
Co do samego projektu nowej Konstytucji - przeczytałem, i mam kilka uwag, które przedstawię w postaci poniższych poprawek:
W mojej opinii nowa konstytucja nie jest nam potrzebna. No ale, skoro projekt już powstał, to postaram się wyrazić opinię na jego temat. Po pierwsze - nie zgadzam się z tym, jakoby po jej uchwaleniu wymagane byłoby rozwiązanie Parlamentu oraz skrócenie kadencji Prezydenta - wprowadzi to tylko niepotrzebny chaos, którego raczej wszyscy chcemy uniknąć.
W związku z powyższym, składam wniosek o odrzucenie dokumentu o nazwie "Przepisy wprowadzające Konstytucję Federacji Nordackiej", a art. 6 z tego dokumentu przepisać do nowego projektu Konstytucji nadając mu art. 69.
Co do samego projektu nowej Konstytucji - przeczytałem, i mam kilka uwag, które przedstawię w postaci poniższych poprawek:
Zmienia się brzmienie ust. b) art. 57 na:
[nofficial]b) Naczelny Sąd Federalny[/nofficial]
Zmienia się brzmienie art. 59 na:
[nofficial]Art. 59. Naczelny Sąd Federacyjny sprawdza zgodność ustaw, konstytucji, rozporządzeń i innych aktów prawnych prowincjonalnych bądź federalnych z istniejącymi już aktami prawnymi oraz roztrzyga spory pomiędzy organami państwa i wydaje wykładnie prawa.[/nofficial]
Do rozdziału VI dodaje się następujący artykuł:
[nofficial]Art. 69. Traci moc Konstytucja Federacji Nordackiej z dnia 1 października 2018 roku.[/nofficial]
Kaspar Waksman-Dëter
I Prezydent IV Republiki Muratyki
"Cudowne, piękne i "oczojebne"..." - Ronon Dex o nowym forum IV Republiki
I Prezydent IV Republiki Muratyki
"Cudowne, piękne i "oczojebne"..." - Ronon Dex o nowym forum IV Republiki
![[Obrazek: Muratyka1.png.f758c16a92c6d62805829c53a67e5381.png]](https://forum.muratyka.ct8.pl/uploads/monthly_2021_11/Muratyka1.png.f758c16a92c6d62805829c53a67e5381.png)