23 Gru 2019, 22:40:17
Cytat:Ad. 1. Chodzi tu o starostów, których starostwa znajdują się na terenie określonego dystryktu (ty i Aleksander Novak — Hohenburgia Południowa, Ja — Hohenburgia Płn itp.), na czele dystryktu stoi Gubernator, nie starosta. Władze w dystrykcie sprawują osoby posiadające starostwa na terenie danego dystryktu. To wszystko, aczkolwiek nie wiem czy tego dotyczyło pytanie.
Pytanie dotyczyło starostów którzy mają zasiadać w Radzie Ludowej, odpowiedź uzyskałem więc dziękuję.
Cytat:Ad. 2. Nie rozumiem w jaki sposób powoływanie i odwoływanie funkcjonariuszy publicznych służących ichniejszym interesom miałoby zaszkodzić Egvallandowi? W końcu samorząd terytorialny jeżeli jest w stanie bawić się w tworzenie własnej administracji, którą i tak ogranicza prawo krajowe, to dlaczego ma z tego nie korzystać? Czy Państwo polskie cierpi na tym, że Prezydent miasta wybiera członków zarządu lub kierowników jednostek mu podległych?
Ale załóżmy nawet, że rzeczywiście ten przepis może mieć jakieś szkodliwe konsekwencje. To w jaki sposób kontrola Izby Poselskiej miałaby wyglądać?
Nawet centrala FN pokazała że w niektórych przypadkach ministrowie odwoływani/powoływani są nie ze względu na swoje dokonania lecz na zasadzie "ja lubię Ciebie bądź nie lubię" dlatego chciałbym uniknąć takich przypadków na naszym podwórku. Izba Poselska kontrolowałaby to czy ktoś rzeczywiście nadaję sie na to stanowisko bądź powinien być wyrzucony.