Tutaj należałoby chyba napisać stosowną poprawkę do Konstytucji, która zmieniałaby załącznik określający flagę oraz godło. Bo oprócz gwiazd z flagi, takowe należy usunąć również z godła.
Kaspar Waksman-Dëter
I Prezydent IV Republiki Muratyki "Cudowne, piękne i "oczojebne"..." - Ronon Dex o nowym forum IV Republiki
Chodzi o orła z koroną? Propozycja nawet dobra, na pewno mniej problematyczna w modyfikacja od tej obowiązującej. Jest Pan posłem w parlamencie Panie Grzegorzu, więc nic nie stoi na przeszkodzie złożenia przez Pana odpowiedniej poprawki
Kaspar Waksman-Dëter
I Prezydent IV Republiki Muratyki "Cudowne, piękne i "oczojebne"..." - Ronon Dex o nowym forum IV Republiki
Tak, ale też chciałbym poczekać, na pomysł jakiegoś obywatela. Wydaje mi się, że poczekam do poczytam ten wątek i za parę dni podejślę stosowny wniosek.
Osobiście uważam, że gwiazdki powinny znaczyć coś innego, niż liczbę aktualnych prowincji. Zamiast iść w stronę łamerykańskich gwiazdek, powinniśmy iść w stronę flagi unijnej (jakby to prof. Pawłowicz powiedziała - błękitnej szmaty xD). Tam dwanaście gwiazdek nie symbolizuje 12 państw UE. Nie wiem. Może niech u nas gwiazdki symbolizuję też coś innego?
Można zawsze wrócić do oryginalnej flagi i godła, które zawierało tylko 3 gwiazdy symbolizujące 3 prowincje założycielskie, czyli Muratykę, Volkian i Dalerię. Zawsze to jakiś pomysł.
Kaspar Waksman-Dëter
Wg mnie będzie to najlepszy pomysł. Ciągłe zmienianie symboli FN wprowadza w błąd. Na papierkach mamy co innego, a forum coś innego, w konstytucji coś innego. Chaos.