04 Lis 2023, 18:23:04
Przychodzę do was z pytaniem.
Jak byście określili klimat fabularny panujący w Winkulii? Pisząc o klimacie mam na myśli do czego realowego moglibyście porównać Winkulię. A może nie da się dokladnie porównać za to można tu znaleźć kilka elementów z różnych miejsc, epok itp.
Niech przykładem, o co mi chodzi, będzie Edelweiss, którego klimat to mini państewko w Alpach pomiędzy Austrią a Niemcami w latach 20' XX w.
Jak byście określili klimat fabularny panujący w Winkulii? Pisząc o klimacie mam na myśli do czego realowego moglibyście porównać Winkulię. A może nie da się dokladnie porównać za to można tu znaleźć kilka elementów z różnych miejsc, epok itp.
Niech przykładem, o co mi chodzi, będzie Edelweiss, którego klimat to mini państewko w Alpach pomiędzy Austrią a Niemcami w latach 20' XX w.
Kanclerz Księstwa Sarmacji
Poseł na Sejm w Księstwie Sarmacji
Poseł na Sejm w Księstwie Sarmacji

![[Obrazek: videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67...height=138]](https://media.discordapp.net/attachments/556495101086531596/589394861589921796/videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67c57ebd&is=67c42d3d&hm=82211377b02e470c984c379ddff4c8d9d637a288d693bac297b7f21c72b0588d&=&width=213&height=138)
ale tak poważnie to w tym konkretnym przypadku ciężko jest mi wykazać jakieś konkretne, nieoczywiste różnice gdyż mało się interesowałem tym państwem. Niemniej jeśli chodzi o elementy które w jakiś sposób mogą nas wyróżniać mniej lub bardziej słusznie (i z czym można się nie zgadzać) od reszty państw regionu to według mnie są: klimat przyrodniczy raczej śródziemnomorski, górzyste ukształtowanie terenu na większości obszarów, duże rozproszenie ludności na ogromnych obszarach i skoncentrowana w dużych skupiskach miejskich. Pod względem społecznym: obecność liczonych grup religijnych etnicznych i etnograficznych na obszarze kraju, większość kraju jest jednak skupiona w dwóch protestanckich kościołach reprezentujących nurt tzw. winkuliokatolicyzmu, pod względem kulturowym jest jak mi się zdaję stosunkowo spory nacisk na tworzenie prasy i literatury, co można zaobserwować w bibliotece, wyróżnia nas też język winkulijskim wzorowany głównie na mikronacyjnym języku szwecilandzkim, który z kolei był wzorowany na językach germańskich, jak mi się zdaję chyba na językach skandynawskich. Pod względem politycznym to jest szacunek do tradycji czy to historycznych zarówno winkulijskich jak i przedwinkulijskich, szacunek do monarchii konstytucyjnej i pewna tradycja "silnej władzy", i próby budowania politycznej narracji niekoniecznie pokrywającej się z autentycznymi sporami. No a poza tym wiadomo dość silny regionalizm i kolonializm. Jeśli chodzi o epokę w jakiej się znajdujemy jest ona jak najbardziej współczesna. Nie wiem czy udało mi się poprawniej scharakteryzować Winkulie, czy w jakiś sposób wyróżniamy się od innych państw wirtualnych. Ot państwo jak każde inne.