08 Maj 2022, 16:55:34
Znudziły mnie oba wywiady.

|
Rozmowy z Kardaczem
|
|
10 Sie 2023, 17:49:01
Prosty ten rebus
![]()
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor ~JKW Mateusz I
10 Sie 2023, 18:11:34
Kurde, Kardacz. Dobra robota, chociaż oprawa graficzna Voogowi nie dorównuje A poza tym, to wiesz jak ciężko jest psa umieścić w sensownym poście?
![]()
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor ~JKW Mateusz I
Nie wiem o co im chodzi z tym psem (PIES ) ogrodnika... Nie wszyscy wiedzą o kogo chodzi. Jeśli on nas - to czy rozumowanie leci tak > nie chcemy wejść w skład federacji > nie chcemy brać udziału w jakiejkolwiek integracji > nie chcemy żeby inni się integrowali > chcemy wbijać jakiś klin (???). Chyba mamy tu do czynienia z tzw. pierdoleniem od rzeczy.
10 Sie 2023, 18:40:48
Ja jeszcze raz chciałbym podziękować za zaproszenie i za wszystkie zadane pytania. Była to prawdziwa przyjemność!
10 Sie 2023, 20:22:15
Uważam, że jest to jeden z najlepiej przeprowadzonych wywiadów w historii naszego kraju. Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że Rozmowy z Kardaczem wniosły naszą publicystykę na nowy, wyższy poziom. Bardzo ciekawa jest analiza tendencji z jakimi mierzy się nasza scena polityczna, a już szczególnie ta część odnosząca się do stosunków nordacko-winkulijskich. Wręcz z ust mi wyjąłeś fragment, aż zacytuję
"[...] Winkulia do II Federacji nie przystąpi.
Dlatego też stosunki z FN budować musimy jako równorzędni partnerzy i nie może
być tutaj jakiejś dziwnej intencji, typu: "A może jednak Winkulia wejdzie do FN? A
może stowarzyszenie?". [...]
Dlatego też mimo wszystko uważam, że w naszym interesie jest wspomaganie Nordaty na drodze do samowystarczalności i samodzielności, oczywiście z pozycji państwa sąsiedniego. Nie możemy dopuścić do sytuacji w której kryzys polityczny czy demograficzny doprowadzi do załamania się państwa, a tym samym elity FN będą czuć tym większą presję aby ratować się Anschlussem Winkulii. Trochę dziwi mnie fragment Ordyńskiego o o "psach ogrodnika", choć jak mam trochę naiwną nadzieję, że nie odnosił się bezpośrednio do nas. Fajnie, że ja sam zostałem wspomniany w rozmowie, aczkolwiek chciałbym sprostować, że moja opinia o zerowaniu FN na nas (nawet jeśli faktycznie coś takiego wygłosiłem), była nieznacznie przesadzona. My również korzystaliśmy z dobrodziejstw jakie oferowała nam integracja Nordacka, ale niemniej jednak uderza mnie brak docenienia nas że strony pannordstystów oraz traktowanie Winkulijczyków w sposób instrumentalny tj. jako małej zapyziałej prowincji która ma siedzieć cicho i produkować dużo postów i nie mającą prawa mieć jakichkolwiek ambicji do samostanowienia, uprawiania polityki zagranicznej czy proponowania własnych wartości i ścieżki rozwoju. Pogardliwe sformułowania Halina pod naszym adresem o "strefie komfortu", czy teksty Ordyńskiego o "psach ogrodnika", tylko umacnianiają mnie w tym przekonaniu i ukazują w praktyce jak mało FN ma nam do zaoferowania. Na pewno nie więcej niż mogłaby nam dać federacja z Leocją, Sarmacją, Edelweiss czy Lumerią. Nie wszystko w relacjach z FN jest złe i nie chcę aby poczytano moje wypowiedzi w kontekście jakiejś nienawiści do pannordatyzmu, ale w kontekście emancypacji naszego kraju w stosunkach z FN i oparciu ich o technokratyczną współprace, a nie jakieś ideologiczne czy geopolityczne mrzonki i wieczne pretensje o to, że wybraliśmy suwerenność zamiast entej federacji.
![]()
10 Sie 2023, 23:18:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10 Sie 2023, 23:18:41 przez Artur Kardacz.)
11 Sie 2023, 09:09:35
Również bardzo ciekawa rozmowa. Jakąś formę reformy monarchii jak najbardziej popieram, sejm elekcyjny jest ciekawym pomysłem, aczkolwiek wydaje mi się że zachowanie dziedzicznego tronu w naszych warunkach jest o tyleż korzystne, że umożliwia pozyskanie właśnie kogoś z poza naszego hermetycznego grona i związanie go z Winkulią. Od początku też z resztą optowałem za napisaniem nowej konstytucji i równiejszy podział władzy między rządem, ludem i królem, aczkolwiek nie wiem czy JKM i generalnie ZW jest gotowe na przyjęcie tak daleko idącej reformy ustrojowej, zwłaszcza że idziemy w stronę upraszczania prawa, a nie jego rozbuchanej sarmatyzacji.
![]() |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |