07 Sie 2023, 18:55:32
(07 Sie 2023, 18:31:52)Waksman napisał(a): Bardzo nie podoba mi się fakt, że oceniacie cały kraj na który składa się ponad 10ciu obywateli przez pryzmat poglądów, dosłownie, dwóch osób. Twierdzenie, że "Federacja Nordacka nie jest w stanie nawet obiecać swoim obywatelom, że za 3 lata będzie nadal istnieć" też nie jest niczym praktycznie nie podparte, bo ja mogę to samo powiedzieć o każdej mikronacji. Nikt nie wie co będzie jutro, tym bardziej nikt nie wie co będzie za 3 lata. Argumentowanie tego tym, że "ktoś przyjdzie, strzeli focha i wywali stronę" też jest, no nie oszukujmy się, głupie, bo z góry zakłada się najgorsze to raz, a dwa, zakłada się coś, co po prostu nie będzie miało miejsca. II Federacja Nordacka wyciąga błędy z przeszłości, tak samo jak Prezes Nordackiego Konsorcjum Informatycznego, który nigdy nie dopuści do takiej sytuacji.
Śmieszy mnie też to gadanie, że "Winkulia jest jedyną mikronacją na Nordacie w której wykształciło się życie kulturalne i gospodarcze". Fakt, posiadacie te dwa aspekty dość dobrze rozbudowane, ale to jest spowodowane większą ilością obywateli chętnych do działania w takim obrębie. Niewiele się zmieniło, bo czy w Muratyce, czy w Kirianii nie mogliśmy sobie pozwolić na tak aktywny rozwój w tą stronę z powodów wyłącznie demograficznych. Smutne jest to, że mamy współpracować, a na samym starcie jesteśmy przez niektórych z was obrzucani kubłem gówna, bo ktoś napisał program wyborczy, który jest kontrowersyjny i nie klepie was po ramieniu.
Zgadzam się co do tego, że nikt nie wie co będzie jutro. Ja sam nie roszczę sobię pretensji do miana jasnowidza, ale generalnie zamierzam do tego, że o tym wszystkim o czym piszesz tj. o tym czy wyciągnięto błędy z przeszłości, czy tym razem wszystko się powiedzie i uniknięcie tych samych błędów w przyszłości będzie można powiedzieć za 2-3 lata, a nie po miesiącu funkcjonowania. Nie skreślam Federacji Nordackiej z miejsca, choć przyznaję że mam pewne uprzedzenia ponieważ wiem jak funkcjonował UTN i FN, na podstawie przeszłości buduje swoje postrzeganie przyszłości i jest poprostu podejście ostrożne dopóki nowe FN nie przetrwa odpowiednio długiej próby czasu. Co do walorów demograficznych, to śmieszy mnie powoływanie się na to, że mieliśmy rzekomo wiekszą liczbę ludności. Przez większą część istnienia Winkulii praktycznie całą aktywność na tym polu generowałem ja, Artur i Żmigrodzki, nie licząc epizodycznej obecności gospodarczej Novaka i kilku wierszy Fazila, więc jak dla mnie jest to zarzut chybiony, a poza tym to nie był zarzut w stosunku do Muratyki czy Kiriani, a w stosunku do całej FN, która nawet bez Egvallandu miała wszystkie niezbędne środki do podtrzymania swego rozwoju kulturalnego i gospodarczego (w tym demograficzne), ale tej szansy nie wykorzystała. Nie rozumiem też zarzutu jakobym wylewał na was "wiadro gówna". Jakbym chciał was obrazić, to nie męczyłbym się w pisaniu tego posta, tylko poprostu bym was zwyzywał, no ale już przyzwyczaiłem się że niektórzy z was nie znoszą jakiejkolwiek krytyki, choćby nie wiem jak delikatnie sformułowanej.
![[Obrazek: videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67...height=138]](https://media.discordapp.net/attachments/556495101086531596/589394861589921796/videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67c57ebd&is=67c42d3d&hm=82211377b02e470c984c379ddff4c8d9d637a288d693bac297b7f21c72b0588d&=&width=213&height=138)

![[Obrazek: Muratyka1.png.f758c16a92c6d62805829c53a67e5381.png]](https://forum.muratyka.ct8.pl/uploads/monthly_2021_11/Muratyka1.png.f758c16a92c6d62805829c53a67e5381.png)