• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konsultacje społ. nt. oświaty w Insulii
Drodzy Koledzy,
zwracam się do Was w kwestii tego, jak ma wyglądać oświata insulijska. Niedawno powołana została MANI (Międzyprowincjonalna Akademia Naukowa Insulii), ale dalsze kroki w kierunku reform edukacji na tym się skończyły. Mam od siebie kilka pomysłów, ale nie wiem, czy je akceptujecie...

Koncept 1.
Przekształcamy obecne uczelnie w tematyczne filie MANI:
  • Voxlandzki Instytut Historyczny zajmowałby się historią;
  • Akademia Nauk Mikronacyjnych językami, mikrozofią i antropologią;
  • Politechnika Cesarska naukami ścisłymi, techniką wojenną, chemią, fizyką i biologią.
Oznacza to oczywiście drobne transfery pomiędzy uczelniami. Wydział Historii Mikroświata ANM przeszedłby pod piecze VIH, a wszystkie instytucje językowe byłyby pod protekcją ANM. Dajemy uczelniom autonomię, ale odgórnie wyznaczamy, jakimi dziedzinami nauk zajmują się dane uczelnie.

Koncept 2.
Obecne uczelnie stają się filiami MANI, ale bez podziałów tematycznych. Nie robimy przetasowań w wydziałach, za to ograniczamy autonomię władz uczelni. Centralizujemy naukę w jednym miejscu.

Ja osobiście wolę pierwszy pomysł. Ale czekam na Wasze opinie.
 [Obrazek: 101005704499826635.png]
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Osobiście pasuje mi obie opcje, choć co do koncepcji pierwszej mam pewne zastrzeżenie. Chodzi konkretnie o poświęcenie HIV historii, jednakże historia Voxlandu i Westlandu (o Doctrinie nie wspominając) nierzadko diametralnie się od siebie różni. Zastanawiam się zatem, czy nie powinno się jednak przeznaczyć na to dwóch uczelni, jedną na historię Voxlandu, drugą Westlandu.
August van Hagsen de la Sparasan
Osobiście myślę, że lepszy jest koncept numer 2. Nie zmusza do aż tak ogromnych restrukturyzacji i marnowania państwowych pieniędzy... a nie, to mikro, to tak nie działa no i daje większą autonomię w badaniach, a nie że "uuuuu masz badać to i tylko to bo jak nie przyjedzie kontrola z Ministerstwa i ci dadzą mandat czy coś".
(14 Paż 2022, 13:41:44)August vHS napisał(a): [...]mam pewne zastrzeżenie. Chodzi konkretnie o poświęcenie HIV historii, jednakże historia Voxlandu i Westlandu (o Doctrinie nie wspominając) nierzadko diametralnie się od siebie różni. Zastanawiam się zatem, czy nie powinno się jednak przeznaczyć na to dwóch uczelni, jedną na historię Voxlandu, drugą Westlandu.
To może jeden Instytut Historyczny z podwydziałami dla różnych narodów? Byłaby jedna uczelnia i rozdział na dzieje różnych regionów.

(14 Paż 2022, 13:48:20)Joahim von Ribertrop napisał(a): Osobiście myślę, że lepszy jest koncept numer 2. Nie zmusza do aż tak ogromnych restrukturyzacji i marnowania państwowych pieniędzy... a nie, to mikro, to tak nie działa no i daje większą autonomię w badaniach, a nie że "uuuuu masz badać to i tylko to bo jak nie przyjedzie kontrola z Ministerstwa i ci dadzą mandat czy coś".
Koncept numer 2. polega na wrzuceniu wszystkiego do jednego wora i zrobienia jednej wielkiej uczelni, która zamiast wydziałów i podwydziałów ma tylko wydziały.
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Mi tam pasuje pomysł opcji 1 z zastrzeżeniem że antropologia kulturowa często przeplata się z historią.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
(15 Paż 2022, 21:08:11)AleksanderNovak napisał(a): Mi tam pasuje pomysł opcji 1 z zastrzeżeniem że antropologia kulturowa często przeplata się z historią.
Jak właściwie każda inna nauka
August van Hagsen de la Sparasan
No to niech się przeplata, a te podziały tematyczne niech będą orientacyjne.
No to zgadzam się c:

To będzie tak że np. wydział historii przeniesie się do VIH?
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
(15 Paż 2022, 23:26:51)AleksanderNovak napisał(a): No to zgadzam się c:

To będzie tak że np. wydział historii przeniesie się do VIH?
Albo zrobimy w Voxlandzie uniwersytet historyczny, gdzie będzie podwydział dla VIH i podwydział dla historii ANM.
Nie no ja się zgadzam byście przenieśli dział historii ANM.

Zmienię nazwę u siebie na "Akademię Nauk Antropologicznych". To może być ciekawe.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości