04 Kwi 2020, 14:46:16
ZRZĘDNIK CAŁODOBOWY
Gazeta raczej satyryczna
Dzień dobry albo dobry wieczór, w zależności od tego, kto to o jakiej porze czyta. Żyjemy w niewesołych czasach, dlatego zdecydowałem się na rozpoczęcie wydawania mojego pisma satyrycznego, aby choć trochę te czasy w Westlandzie rozweselić. No cóż, zapraszam do czytania.
Helmut von Hurrdur
Redaktor naczelny
WYWIAD z KALKILISTĄ
HvH: A dlaczego?Helmut von Hurrdur: Dzień dobry, panie zupełnie typowy kalkilisto. Może przedstawi się pan czytelnikom?
Typowy kalkilista: A może nie. Wśród czytelników mogą być novakiści. Novakiści to zło. Całe zło to novakiści!
Typowy kalkilista: A może nie. Wśród czytelników mogą być novakiści. Novakiści to zło. Całe zło to novakiści!
TK: Bo tak. Bo uważają, że wiedzą lepiej o swoim ojczystym języku niż my. My co prawda go nie znamy, ale wiemy lepiej!
HvH: Kto jest pana mentorem, ideałem?
TK: Mym mentorem jest Kramasz. Heil Kramasz! Co prawda on nigdy nie istniał, ale co z tego!
HvH: A co pan sądzi o Pierwszym Towarzyszu ZKRM? O jego postępowaniu wobec ZPViW?
TK: Jest jedyne słuszne! Kto krytykuje PT, tego pod sąd ludowy. Niech go chłopi wiadrami zatłuką!
HvH: Pan chyba jest ślepy.
TK: Nie, skąd. Wczoraj byłem u okulisty ludowego.
HvH: U kogo?!
TK: No u okulisty ludowego. No rolnika od kóz wyciągnęli, niech oczy bada.
HvH: Co pan sądzi o Westlandczykach?
TK: To zło! Zło! Tak powiedział PT.
HvH: Przecież pan sam jest z Westlandu. Oj nieładnie tak kolaborować.
TK: Yyyy. To ja wracam do ZKRM. Dziś wieczorem PT da mi w łapę, że tu poszedłem i to wszystko powiedziałem.
August van Hagsen de la Sparasan