05 Mar 2022, 15:06:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05 Mar 2022, 15:06:58 przez Alfred Fabian.)
Drodzy obywatele! Szanowni mieszkańcy!
Przychodzę dzisiaj do was z pomysłem, który jeżeli wszystko wypali - przełożony może zostać na systemy informatyczne. Niemniej, zacznijmy powoli, od podstaw. Chciałbym zasymulować w końcu coś, co nazwalibyśmy "polityką fabularną". Dotychczas wiele różnych ustaw było negowane przez fakt, że ich uchwalenie jest po prostu zbędne, a regulacje tego typu niepotrzebnie ograniczają możliwości. Chcę pokazać, że przy odpowiednim podejściu każde prawo może zostać przyjęte bądź odrzucone.
Zabawa będzie polegać na podejmowaniu przez urząd ustawodawczy różnych decyzji, dotyczących różnych fabularnych decyzji. Posłużę się tutaj najbardziej trywialnym przykładem ustawy, mającej na celu zakazanie użytku węgla przez obywateli Winkulii z wyjątkiem tych, którzy prowadzą przedsiębiorstwa. Co daje nam taka ustawa w wymiarze realnej zabawy w mikronacje?
Kompletnie nic. Czy ktokolwiek z realnych obywateli używa węgla, a nawet jeżeli używa, to czy zmieni to cokolwiek w jego funkcjonowaniu w Związku? Myślę, że nie, a nawet jeżeli, to wpływ będzie marginalny.
"System" zakłada jednak, że takie ustawy będą wpływać na osie "stanu państwa". W tym konkretnym przypadku, wzrośnie ekologia państwa, natomiast spadnie zadowolenie obywateli. Zmniejszy się również PKB przedsiębiorstw górniczych, czyli ulegnie obniżeniu stan przemysłu. Dodatkowo może pojawić się dodatkowe niezadowolenie w miejscach, w których węgiel jest wydobywany.
Zadaniem polityków - na chwilę obecną chcę sprawdzić system comiesięcznych wyborów, w których wybrani zostaną 3 osoby do miniparlamentu. Obecnie, przeprowadzone zostaną przeprowadzone małe wybory ale sądzę, że przyszłościowo - wybór małego parlamentu odda się TYSIĄCOWI wirtualnych obywateli, których będziemy identyfikować za pomocą 3 cech. Każda cecha będzie porównywana ze stanem "obywatela" na podstawie prowadzonej kampanii wyborczej oraz zadeklarowanych "cech" - tych akurat kandydaci będą mogli zadeklarować więcej.
Ustawy uchwalane przez miniparlament również nie będą sztuką prawniczą, a prostymi opisami. Miniparlament ma podejmować decyzje, a nie zastanawiać się, jak poprawnie to ubrać w akt prawny. Dlatego też wcześniej wspomniana ustawa o zakazie użytku węgla na potrzeby prywatne będzie wyglądać mniej więcej w ten sposób:
Ustawa o zakazie użytku węgla na potrzeby prywatne
1. Zakazuje się spalania węgla w domach i mieszkaniach.
Tyle. Tylko tyle. Każda ustawa będzie rozpatrywana przeze mnie (jako "Mistrza Gry") i określane będą jej pozytywne i negatywne skutki, które będą ukryte do czasu, aż zostanie przyjęta. W przypadku odrzucenia - takie skutki pozostaną ukryte.
Na koniec - jakie osie będą uwzględniane przez system. Na chwilę obecną wypiszę poniżej wszystkie, które według mnie są istotne, natomiast następne będą na podstawie opinii, wskazówek, zaleceń, propozycji, dodawane sukcesywnie. Poniżej aktualna lista:
1. Stan gospodarki (ogólny)
2. Stan rolnictwa
3. Stan przemysłu
4. Stan handlu (uwzględnia wysokość cen towarów)
5. Stan usług
6. Stan transportu (w tym stan komunikacji miejskiej)
7. Wysokość podatków
8. Zadowolenie społeczeństwa rdzennego
9. Zadowolenie mniejszości etnicznych
10. Stan ekologii
11. Przestępczość
12. Stan służb państwowych (służba zdrowia, straż pożarna, służby bezpieczeństwa)
13. Stan edukacji
14. Bezrobocie
15. Alkoholizm
16. Dostęp do mediów (telewizja, internet itp.)
17. Dostęp do używek (narkotyki, papierosy)
18. Zaufanie do władzy
19. Stabilność państwa
20. Dostęp do obiektów kultury (muzea, galerie, kina itd.)
Poniższe punkty będą dzielić się na osie, które należy utrzymać na wysokim oraz na niskim poziomie. Część z nich będzie określona w skali procentowej, część w sposób numeryczny (wysokość podatków), lub skalarny (bardzo złe/niskie, złe/niskie, umiarkowane, dobre/wysokie, bardzo dobre/wysokie). Wszystko zależy od tego, co będzie najbardziej odpowiadać odpowiedniej opcji. Wszystkie z nich będą przedstawiane graficznie i aktualizowane na zasadzie - każda decyzja ma wpływ na osie, a także może wywoływać efekty długoterminowe, które będą aktualizowane średnio raz na tydzień.
Istotne będzie również to, że uchylenie danej ustawy nie ma wpływu odwrotnego do uchwalenia, a może wprowadzić inne, nieprzewidziane efekty.
Tak mniej więcej wygląda zarys. Uważam również, że w tym konkretnym przypadku - jesteśmy w stanie dopuścić również osoby zza granicy do zabawy. Jeżeli zainteresowanie będzie duże - możliwe, że "parlament" zostanie zwiększony do 5 osób, ale na chwilę obecną nie nastawiajmy się na to. Mam nadzieję, że będzie to fajna zabawa, tym bardziej, że istotne decyzje państwowe dalej będą podejmowane przez Trybunę Ludową, zgodnie z obecnymi przepisami. Miniparlament nie będzie miał możliwości wpływania na sprawy ustrojowe.
To jak? Próbujemy? Rozpisywać pierwsze wybory do "Miniparlamentu"?
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I

![[Obrazek: 99708178136039601_t.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99708178136039601_t.png)