21 Lut 2022, 22:06:44
Jak dla mnie w stowarzyszeniach nie ma nic złego, jednak, jeżeli jest to takie przypadkowe, jak w tym przypadku, to nie wróży to nic dobrego dla Skarlandu.
Adam Aleksander II
Perzys iksis nāmorghūlilaros

|
Wieści z zagranicy
|
|
21 Lut 2022, 22:06:44
Jak dla mnie w stowarzyszeniach nie ma nic złego, jednak, jeżeli jest to takie przypadkowe, jak w tym przypadku, to nie wróży to nic dobrego dla Skarlandu.
Adam Aleksander II
21 Lut 2022, 22:46:18
Ciekaw jestem jak potoczy się przyszłość Kościoła Rotryjskiego. Osobiście uważam, że w dalszej lub bliższej przyszłości Nordacie, a w szczególności Winkulii potrzebny będzie ponadnarodowy kościół. Marzy mi się właśnie jeden, powszechny kościół nordacki czy jakaś inna organizacja religijna, która napedziłaby trochę narracji w naszej winkulijskiej strefie sacrum. Minikościółki i religie narodowe nie zdały egzaminu w Winkulii, ani nawet FN w jej szczytowym okresie istnienia i nie zdały go w zasadzie nigdzie. Kościół Rotryjski nie kwapił się do podpisania konkordatu z FN w czasach gdy ja sprawowałem tam władze nad dyplomacją. Z resztą zdaje się, że Rotria bardzo konserwatywnie trwała przy swoich sojusznikach w regionie takich jak swieżutko odrodzona Brodria, czy Bialenia. Nie chciałbym wciągać ZW w wewnątrzrotryjski konflikt, ale chciałbym żeby zabawa v-chrześcijaństwo była bardziej egalitarna i powszechna niż jest obecnie. Zastawiam się czasem czy nie powinniśmy porozumieć się z krajami Nordaty w sprawie takiego kościoła i uzgodnić jakąś politykę rozwoju duchowego Winkulii.
21 Lut 2022, 22:55:16
Myślę, że obecnie najpoważniejszą opcją religijną dla naszego państwa byłoby nie v-chrześcijaństwo, a v-islam, tj. Zielony Kościół prowadzony w Bialenii. Nie jest to nam obcy teren, znamy się z tamtejszymi obywatelami, więc myślę, że w kwestii organizacji jakiejś wspólnej inicjatywy nie było by aż tak trudno, zwłaszcza, że oprócz nich, na forum znajdują się również obywatele Suderlandu i Brodrii.
Adam Aleksander II
21 Lut 2022, 23:10:08
W sumie to nie jest taki zły pomysł — w przeszłości były w ZW regiony stricte islamskie jak Siyah, Al-Aleman czy Saracenna, zislamizować można byłoby także obszary dzisiejszego Neb Tawi, i wpisywałoby się to w idee Winkulii podzielonej religijnie.
21 Lut 2022, 23:19:13
Myślę, że proces islamizacji mógłby objąć nawet wszystkie pozostałe regiony (fabularnie po dłuższym czasie) oprócz Volkianu, bo to jednak wioska dość daleko od cywilizacji.
Adam Aleksander II
21 Lut 2022, 23:20:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21 Lut 2022, 23:21:18 przez Mateusz Żmigrodzki.)
W sumie pomysł wprowadzenia islamu też jest całkiem ciekawy. Sam akurat niestety duchowo jestem daleki od niego, aczkolwiek przecież religia w mikro to przede wszystkim odpowiedni klimat, narracja, a nie modły i teologia. Jednak co nieco wiem na temat tej religii, więc jeśli taki kierunek obierzemy - jestem gotowy wspomóc tą inicjatywę. Co do v-chrześcijaństwa, miałem pomysł, aby doprowadzić do utworzenia kościoła narodowego poprzez zjednoczenie Kościoła Winkulii oraz Apostolskiego Kościoła Winkulii. Sam pomysł co prawda bardziej rozpatrywałem w kontekście stworzenia bazy dla nowego ruchu narodowego, który to niebawem zostanie powołany, jednak zawsze warto rozważyć także go w kontekście v-religijnym. Można ewentualnie jeszcze pomyśleć nad porozumieniem z przyjaciółmi z Insulii. O ile wiem, istnieje tam państwowy kościół, na którego czele stoi Cesarz. Może by połączyć razem siły?
21 Lut 2022, 23:45:05
Taka fuzja też byłaby ciekawa i szła by w parze z planowaną polityką zagraniczną obu kandydatów na stanowisko Ministra Stanu.
Adam Aleksander II
27 Lut 2022, 05:07:48
Rosja wysyła jednostki na granice z Ukrainą dla ćwiczeń Znaczy Bialenia wysyła jednostki na granicę z Muratyką dla ćwiczeń http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=3189 Adam Aleksander II
27 Lut 2022, 10:33:02
Gdyby Prezydentem Bialenii był kto inny, to pewnie olałbym temat, ale w tym konkretnym przypadku można się spodziewać każdego scenariusza...
![]()
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor ~JKW Mateusz I |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |