12 Sty 2019, 21:49:45
Eobard Thawne napisał(a):Art. 12. Parlament Federacji Nordackiej składa się z posłów w liczbie 1/3-1 obywateli Federacji.Dla mnie wciąż najuczciwsze jest nadawanie każdemu tyle mandatów, ile głosów dostanie w wyborach.
Dwóch posłów z największą ilością głosów otrzyma 3 mandaty ,dwóch kolejnych 2 mandaty a pozostali posłowie otrzymają po 1 mandacie.
Takie rozłożenie mandatów wydaje mi się najuczciwsze . Powyższe liczby mogą ulec zmianom o ile ktoś je zaproponuje
Cytat:[size=125]Na koniec chcę przedstawić stworzony przeze mnie dokument zawierający tgz. "Instrukcje Awaryjne Federacji Nordackiej"[/size]Zamiast instrukcji awaryjnych można napisać dodatkowy rozdział konstytucji o nazwie "Stany nadzwyczajne".
[size=125]Instrukcje Awaryjne Federacji Nordackiej[/size]
Moje poprawki:
[nofficial]
Art. 12. Parlament Federacji Nordackiej składa się z posłów w liczbie 1/3-1 obywateli Federacji. Kandydaci na posłów w ilości 1/3-1 obywateli Federacji z największą ilością głosów otrzymują tyle mandatów, ile głosów otrzymali w wyborach parlamentarnych.
Art. 17. Parlament uchwala uchwały, ustawy, ustawy specjalne i ustawy konstytucyjne.
Art. 17a. Prawo Federacji Nordackiej stanowią, w hierarchii ważności: Konstytucja, ustawy konstytucyjne, ustawy specjalne, ratyfikowane umowy międzynarodowe, ustawy zwykłe, rozporządzenia, prawo samorządowe, prawo zwyczajowe.
Art. 18.
1. Parlament podejmuje ustawy i przyjmuje uchwały oraz dokonuje ich poprawek zwykłą większością głosów, tj. co najmniej jeden głos za więcej niż przeciw.
2. Parlament podejmuje ustawy specjalne oraz dokonuje ich poprawek bezwzględną większością, tj co najmniej 50% plus jeden głos za.
2. Parlament podejmuje ustawy konstytucyjne oraz dokonuje ich poprawek, przy co najmniej 60 procentach głosów za.
3. Parlament podejmuje zmianę konstytucji, oraz jej poszczególnych zapisów przy obecności przynajmniej połowy posłów oraz oddaniu co najmniej 75% głosów za.
Art. 55. Sądy są niezależne od innych władz.
Art. 56. Sądy wydają wyroki w imieniu Federacji Nordackiej.
Art. 57. Najwyższymi organami władzy sądowniczej są:
a) Sąd Najwyższy
b) Naczelny Sąd Federalny
Art. 59. Naczelny Sąd Federalny rozstrzyga spory pomiędzy organami państwa, wydaje wykładnie prawa, sprawdza zgodność ustaw, konstytucji, rozporządzeń i innych aktów prawnych prowincjonalnych bądź federalnych z istniejącymi już aktami prawnymi.
[/nofficial]
Komentarz do poprawek:
Art. 12.: Jak już mówiłem, jest to dla mnie najbardziej demokratyczny i najbardziej sprawiedliwy podział mandatów.
Art. 17., 17a., 18.: Danie parlamentowi możliwości uchwalania jedynie ustaw zwykłych i konstytucyjnych jakoś nie wygląda mi dobrze. Jeśli Parlament będzie uchwalał jakieś ważne przepisy, to dzięki tym poprawkom będzie mógł utrudnić przyszłym kadencjom ich modyfikacje.
Art. 55-57, 59.: Tutaj jest tylko zmiana nazwy na "Naczelny Sąd Federalny".
Dobrze by było, jeśli któryś z posłów poparł te poprawki, bo sam nie mam inicjatywy ustawodawczej.
[/hr]
I dodam jeszcze jedną popraweczkę w związku z wynikami tej ankiety.
Art. 6.
1. Stolicą Federacji Nordackiej jest miasto Norington, któremu przysługuje przydomek Miasto Stołeczne.
2. W stolicy swoje siedziby mają organy władzy federalnej, oraz instytucje administracji centralnej.
![[Obrazek: 101005704499826635.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1118/101005704499826635.png)
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.

@"Eobard Thawne"
![[Obrazek: Muratyka1.png.f758c16a92c6d62805829c53a67e5381.png]](https://forum.muratyka.ct8.pl/uploads/monthly_2021_11/Muratyka1.png.f758c16a92c6d62805829c53a67e5381.png)
![[Obrazek: signature_qsahasr.png]](https://s6.ifotos.pl/mini/signature_qsahasr.png)