03 Gru 2020, 22:53:19
Obwieszczenie Prezydenta Związku Winkulijskiego
ws. konfliktu w Volkianie
Obywatele Związku Winkulijskiego!
Narodzie Volkianu!
W czasie ostatnim byliśmy świadkami rozkwitu zła w najczystszej postaci. Zło to, od dnia wczorajszego, zatruwa organizm społeczeństwa volkiańskiego. Na czym zło to urosło? Glebą dla zła tego była pycha, nienawiść, pogarda, egoizm, zarozumiałość, narcyzm, obłuda, oszustwa, zło wyrządzane na akord. Tak jak ryba psuje się od głowy, tak i Volkian od szczytów swej hierarchii społecznej uległ moralnemu nihilizmowi i degrengoladzie. Dekadencja zżerać Volkian zaczęła, tak jak rdza żelazo zżera. Niedziwnym jest, że w tym społeczeństwie przeżywającym swój schyłek, znalazła się grupa, która próbuje przeciwdziałać temu schyłkowi. Jednak zła, złem zwyciężyć nie można. Zło może tylko pokonać dobro, miłość i szacunek do drugiego człowieka. A tego w Volkianie brakuje.
Obywatele! Nie możemy patrzeć na to jak nasz brat - Volkian - wykrwawia się przez zaślepienie gniewem. Nie możemy patrzeć jak zło pustoszy ten kraj. Trzeba, jak najszybciej, przywrócić w Volkianie ład i porządek, i powrócić na drogę dobra, miłości i przede wszystkim szacunku. Bez tego ten konflikt nie zostanie nigdy rozwiązany. Ja i rząd nie popieramy żadnej ze stron konfliktu - albowiem obydwie sprzeniewierzyły się wyznawanym przez Winkulian zasadom. Nasz rząd chciał, aby sprawę tą rozwiązano na drodze dialogu i współpracy, jednak to zostało odrzucone.
Obywatele! W związku z tym, że na mnie, jako na głowie państwa, spoczywa pełna odpowiedzialność za kierunek, w którym zmierza nasze państwo, nie mogę stać obojętnie. Nie mogę swym zaniechaniem skazywać codziennie niewinnych ludzi na śmierć. Dlatego też - po konsultacjach z moim przyjacielem, z Przewodniczącym Rady Egzekutywnej - Premierem Erikiem Ottonem von Hohenburgiem, postanowiłem na podstawie artykułu 49. Konstytucji Związku Winkulijskiego wprowadzić na terenie Autonomicznego Kraju Związkowego Volkian, czyli na terenie Socjalistycznej Republiki Volkianu, stan wojenny. Polecę Naczelnemu Dowódcy, aby nasze wojsko niezwłocznie wyruszyło na tereny Socjalistycznego Volkianu, a w szczególności na Płw. Volkiański.
Obywatele! Czy musiało do tego dojść? Nie, nie musiało, gdybyśmy wszyscy postępowali zgodnie ze swymi sumieniami i wartościami etycznymi naszej cywilizacji. Jednak w najgorszych wydarzeniach, istnieje Boży zamysł, Boża wola, Boży plan. Mam nadzieję, że szybko uda nam się wyplenić to zło, trawiące Volkian. Wierzę, że wspólnym działaniem, nam się to uda.
Niech żyje Volkian!
Niech żyje Winkulia!
Prezydent Związku Winkulijskiego
/-/ Mateusz Żmigrodzki
/-/ Mateusz Żmigrodzki