10 Kwi 2020, 23:53:53
Członkowie delegacji, które wylądowały już na Wojskowym Porcie Lotnisku w Szaleńsku zostały przewiezione przez departament transportu Służby Bezpieczeńśtwa Volkianu do obiektu, który miał gościć pierwszą część szczytu - Hotelu Górskiego KTT w Januszowicach. Uterenowione limuzyny volkiańskiej produkcji dosyć szybko pokonały drogę oddzielającą płytę lotniska od miasta. Sam przejazd przez wąskie i kręte ulice miasta nie był zbyt wymagający. Emocje zaczęły się dopiero zaraz za miastem - po wjechaniu na krętą, pełną serpentyn drogę prowadzącą do jednego z wjazdów na teren Parku Narodowego Kholodnyles. Tam asfalt zamienił się na szutrową drogę poprowadzoną w dolinie. Ze względów bezpieczeństwa cały południowy teren Parku Narodowego Kholodnyles został wyłączony z ruchu turystycznego. Po kilku minutach kolumny vipowskie mogły dotrzeć do malowniczo położonego Hotelu Górskiego KTT. Po kilku chwilach dla siebie, na rozpakowanie gratów w pokojach w głównym pomieszczeniu konferencyjnym urządzono skromną ceremonię otwarcia, będącą kontynuacją tych z lotniska.
Po wysłuchaniu krótkiego występu z udziałem kapeli góralskiej, oraz pokazu ludowych tańców volkiańskich z tego terenu czas przyszedł na to, co wszyscy lubią najbardziej. Przemówienia. Jako pierwszy miał przemówić Henryk Wespucci w imieniu swoim, jako koordynator przygotowań do V Szczytu RPN.
Po wysłuchaniu krótkiego występu z udziałem kapeli góralskiej, oraz pokazu ludowych tańców volkiańskich z tego terenu czas przyszedł na to, co wszyscy lubią najbardziej. Przemówienia. Jako pierwszy miał przemówić Henryk Wespucci w imieniu swoim, jako koordynator przygotowań do V Szczytu RPN.
Cytat:Szanowni Państwo!
Wasze Ekscelencje!
Pragnę jeszcze raz powitać wszystkich w Federacji Nordackiej, na volkiańskiej ziemi. Dziękuję, że tak licznie przybyliście tutaj, do Volkianu, do Januszowic. Jak widzicie, forma tego szczytu jest troszkę inna od poprzednich. W imieniu organizatorów chciałbym przekazać, że to właśnie podczas najbliższych tygodni tutaj, jak i w Krasnodarsku będziemy debatować na bardzo ważne tematy trapiące Nordatę. Jednak, żeby nie było zbyt nudno - zaplanowaliśmy też kilka wydarzeń towarzyszących, do uczestnictwa w których zapraszamy. To tyle tytułem wstępu. Oficjalnie uważam V Szczyt RPN za otwarty, zapraszam do zabierania głosu!