Abstrahując od zachowania Nowaka, to całkowicie nie podoba się styl rządzenia jaki dotychczas został przyjęty w FN, czyli "jestem Prezydentem, to wszystko mi wolno" — za to Harlin przestał być Prezydentem, i dla tego też ja zdecydowałem się go zastąpić, aby to zmienić. Nowak ma prawo nie godzić się z faktem dokonanym, to że Waksman i dwóch władców jego kraju, tak postąpiło, nie oznacza ze wszyscy w około mają klaskać i wiwatować na ich cześć. Na przyszłość powinniśmy stworzyć prawo, które określałoby dokładnie jak mają wyglądać zmiany w strukturze podziału administracyjnego FN i ograniczałoby (najlepiej do zera) możliwość wcielania ziem nowych.
Pomysł dobry. Ba, nawet byłbym za. Aczkolwiek cała ta sytuacja nie wynika z niczyjej winy. Prawo FN jest jakie jest. Do tej pory nikt się o takie precedensy nie czepiał toteż nikt tego nie regulował, bo po co skoro wszystkim pasuje? Owszem, nikt nie musi klaskać, ale skoro decyzję podjęły głowy państw to ludzie muszą to zaakceptować czy im się to podoba czy nie.
Kaspar Waksman-Dëter
I Prezydent IV Republiki Muratyki "Cudowne, piękne i "oczojebne"..." - Ronon Dex o nowym forum IV Republiki
To zależy od tego co rozumiemy przez słowo "zaakceptować", pogodzić się z linią narracyjną jaka doprowadziła do niekorzystnej dla kogoś sytuacji? czy całkowite podporządkowanie się czyjejś woli? jeżeli chodzi o to drugie, to całkowicie muszę się nie zgodzić z tą definicją, każdemu przysługuje prawo wolności słowa i myśli i ma prawo być przeciwko temu, oraz to manifestować (aczkolwiek jak już wspomniałem, nie w ten sposób).
Nie nie, chodzi o dostosowanie się do narracyjności. Novak może zrobić np. jakieś podziemne państwo, ale wg. racji stanu takiego ZSRM zostałby aresztowany i wydalony z kraju, więc trzeba się liczyć z konsekwencjami swoich słów i działań.
Kaspar Waksman-Dëter
I Prezydent IV Republiki Muratyki "Cudowne, piękne i "oczojebne"..." - Ronon Dex o nowym forum IV Republiki
Tyle, że Novak nie budował alternatywnej narracji, a jedynie (w dość prostacki sposób, fakt) wyrażał swoją opinię na temat wchłonięcia ZPViW w skład ZSRM.
Przeciwko temu nie mam nic przeciwko. Jako PG Novaka zatrzymałem za złamanie ust. 4 i 5 art. 18 KKFN więc obowiązki wypełniłem. Opinię trzeba umueć też wyrażać w sposób dobry i przynajmniej pozornie normalny, a nie tak jak Pan Prezydent wskazał - prostacki.
Kaspar Waksman-Dëter
Bynajmniej nie zarzucałem tego, że Pan Prokurator dokonał zatrzymania za wyrażanie niepochlebnej opinii rozmowa wszakże dotyczyła czegoś zgoła innego, czyli tego co powinien Novak "uznawać".
Dziś rano dokonano uroczystego rozwiązania kongresu i odprawienia jego członków. Budynek kongresu otwarto dla ludu, nastawionego do ZSRM bardzo entuzjastycznie.