• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zwołanie Wielkiego Kongresu Wszechwestlandzkiego
ZWOŁANIE WIELKIEGO KONGRESU WSZECHWESTLANDZKIEGO
[Obrazek: 99351669292138569_t.png]
Jako osoba odpowiedzialna dotychczas za SRW, zwołuję Wielki Kongres, i zapraszam wszystkich, którzy mają w sobie Westlandzką krew. Będzie to próba zreformowania całego SRW, a reforma pójdzie także na Azymutię i Winewę.

O co chodzi? Ten kto śledzi discorda ZP ten wie... ale też i na forum to zapowiadałem. 

Ogólny plan reformy:

- Nowa konstytucja i Powrót do idei zdecentralizowanej konfederacji 
To trzeba napisać... ogólnie założenia są takie by zlikwidować urząd prezydenta. Chcę, byśmy byli wspólnotą. Prawo federalne będzie uchwalać wielki kongres złożony z wszystkich obywateli, także władza wykonawcza będzie w rękach kongresu. 
- Koniec dyktatury 
- Nowe symbole 
O ile flagę właściwie zamieściłem na górze, to chciałbym by powstał oryginalny herb SRW na którym byłyby umieszczone flagi wszystkich narordów SRW...
- Rozwinięcie narracji

Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
przedstawiam projekt nowego herbu. Symbolika jest prosta. Umieściłem flagę Republikanów, Amatorów, Los Klamczox i Taskasu. Na dole mieści sie flaga SRW.
[Obrazek: 99351669292138582_t.png]
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Dasz bór!
Jako współzałożyciel państwa westlandzkiego pozwolę sobie wysunąć propozycję zmian.
Zgadzam się z założeniami ogólnej koncepcji reformy, a moja propozycja to w gruncie rzeczy ich rozszerzenie z pewnymi zmianami.
A zatem:

Decentralizację widzę jako podzielenie kraju na tyle części, ile będzie osób chętnych do działania. Miałyby one własne ustroje wewnętrzne i prawa (to drugie jednakże zgodnie z ogólnym prawem federalnym). Zarządcy każdej z części zasiadaliby w kongresie (ewentualnie mógłby być on złożony ze wszystkich obywateli, na jedno praktycznie to wychodzi), który byłby organem ustawodawczym, wykonawczym i sądowniczym zastępującym urząd prezydenta (choć uważam, że w ostateczności w formie symbolicznego fotelu głowy państwa mógłby on pozostać pod warunkiem przywrócenia jego elekcyjności). Wyżej wspomniane poszczególne części kraju (np. odtworzona Autonomia Amatorska i inne) miałyby prawo oprócz kierowania własną polityką wewnętrzną do prowadzenia ograniczonej polityki zagranicznej (z wyjątkiem wypowiadania wojen itp. działań potencjalnie szkodliwych dla ogółu Republiki). Mi osobiście przedstawione projekty symboli narodowych odpowiadają. Co do narracji - zobaczy się.
August van Hagsen de la Sparasan
proponuję więc uchylić konstytucję, ja podam się do dymisji, i jako przedstawiciele wszystkich stanów podpiszemy konstytucję tymczasową
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
projekt nowej konstytucji (numerki podpunktów się usunęły nie wiem czemu)

Konstytucja
Secesyjnej Republiki Westland
z dnia … 2021 roku
Art. 1.
Secesyjna Republika Westland jest państwem demokratycznym i federalnym.

Art. 2.
Secesyjna Republika Westland należy do ludu westlandzkiego.

Art. 3.
Obowiązkiem każdego obywatela Secesyjnej Republiki Westland jest bronić swojego kraju.

Art. 4.
Niniejsza Konstytucja jest najważniejszym prawem w państwie.

Art. 5.
Władza Secesyjnej Republiki Westland należy do Wielkiego Kongresu do którego należą wszyscy obywatele.
Wielki Kongres posiada władzę wykonawczą, ustawodawczą i sądowniczą.
Wielki Kongres broni konstytucji i ludności Secesyjnej Republiki Westland.

Art. 6.
Secesyjna Republika Westland nie ingeruje w sprawy swoich państw związkowych, z wyjątkiem sytuacji gdy stolica kraju jest zagrożona, oraz gdy niniejsza konstytucja nie jest przestrzegana.

Art. 7.
Państwa związkowe nie mogą działać zbrojnie przeciwko innym, zagranicznym państwom.

Art. 8.
Państwa związkowe mają prawo do własnej polityki wewnętrznej i sił zbrojnych.

Art. 9.
Państwa związkowe mają obowiązek bronić Secesyjnej Republiki Westland, w przypadku gdy ktoś z zewnątrz napadnie na kraj.

Art. 10.
Każdy naród Secesyjnej Republiki Westland ma prawo do swojej kultury i języka.

Art. 11.
Językiem urzędowym Secesyjnej Republiki Westland jest polski, zaznaczając że państwa związkowe mają prawo do własnych języków urzędowych.

Art. 12.
Stolicą Secesyjnej Republiki Westland jest Los Alexos.
Kraj Stołeczny Los Alexos jest terytorium rządzonym w całości przez Wielki Kongres, i nie znajduje się w żadnym państwie związkowym.
Granica Kraju Stołecznego Los Alexos załączona jest w załączniku 1.

Art. 13.
Ustawy i uchwały są przyjmowane przez Wielki Kongres większością zwykłą głosów.
W przypadku głosowania mniej niż 50% uprawnionych członków Wielkiego Kongresu, głosowanie nie będzie uznawane za ważne.

Art. 14.
Ustawy i uchwały uchwalone przez Wielki Kongres są publikowane w Wielkim Spisie Praw.

Art. 15.
Flaga państwowa Secesyjnej Republiki Westland jest zamieszczona w załączniku 2.
Herb państwowy Secesyjnej Republiki Westland jest zamieszczony w załączniku 3,

Art. 16.
Niniejszą Konstytucję można poprawić lub zmienić ustawą Wielkiego Kongresu.

Art. 17.
Wszystko co nie zostało określone przez niniejszą Konstytucję, zostanie  określone przez ustawy Wielkiego Kongresu.

Art. 18.
Niniejsza Konstytucja wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

Art. 19.
Konstytucja Secesyjnej Republiki Westland z dnia 8 maja 2020 roku zostaje uchylona.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Po dogłębnym zapoznaniu się z projektem oficjalnie oświadczam iż nie mam zastrzeżeń.
August van Hagsen de la Sparasan
Oficjalnie jako Prezydent SRW podpisuję ww. konstytucję. Zrzekam się również Prezydentury SRW.

/-/ Aleksander Novak

[Obrazek: Prezydent_Secesyjnej_Republiki_Westland.png]
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości