10 Wrz 2019, 18:17:52
Szanowni obywatele Federacji Nordackiej
Ostatnimi czasy sytuacja wymaga ode mnie, abym zareagował. Sposób, w jaki obecnie jesteśmy postrzegani za granicą zdecydowanie wzrósł, o czym nie możemy zapominać. Jednakże, mamy i wrogów. Tak, nie mówię o nieprzyjaciołach. Nieprzyjaźnie jest do nas nastawiona Republika Suderlandu, lecz czym dłużej patrzę na obecną sytuację w kraju, który z Nordatą łączy głównie Koburgia, tym dłużej wydaje mi się, że jest szansa na uregulowanie stosunków. Ostatnimi czasy miałem okazję rozmowy z osobami z elit suderlandzkich i sądzę, że rozmowy te dały mi wiele do zrozumienia. Pozostaje mi jeszcze kilka rozmów, które o ile priorytety pozwolą stoczę, aczkolwiek teraz wymagana jest ode mnie zdecydowana reakcja.
Mamy wrogów. Śmiesznie to brzmi, ale tym wrogiem jest Paderland. Mikronacja, która dopiero niedawno dała o sobie znać, chociaż miała ona bogatą przeszłość. Jej dziedzictwo z pewnością jest bogate. Mimo to nie zachowują się poważnie. Ich zachowanie dyskredytuje nas, jako jedno z państw wyznaczających kierunek nie tylko na Nordacie, ale również w całym mikroświecie. Nie mogę stać bezczynnie, gdy granice zamykane są na obywateli Federacji Nordackiej, jednocześnie nie dając jakiejkolwiek szansy na reakcję i przedłożenie pisma związanego z relacjami pomiędzy naszymi krajami.
Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że Paderland jawnie wypowiada nam wojnę, a ich działania tylko potwierdzają moje przekonanie. Działania ichniejszego Króla, czyli natychmiastowe wydanie komunikatu, zamiast próby kontaktu z pewnością łamie wszelkie zasady nie tylko związane z kulturą osobistą, ale również z protokołem dyplomatycznym. Jako prezydent Federacji Nordackiej cały czas byłem skłonny do podjęcia rozmów, jednakże nie zamierzałem stawiać Paderlandu w pozycji priorytetowej dla federacyjnej polityki zagranicznej.
Niejako teraz widzę, że decyzja ta nie była najgorsza. Powinienem uregulować relacje pomiędzy Paderlandem, a Federacją jeszcze przed jego aktywnym szkalowaniem naszego narodu.
Jednakże tutaj muszę również zganić obywateli Federacji. Zachowanie, jakie reprezentujecie w Królestwie Paderlandu również jest godne nagany. Nie rozumiem, jak bardzo głupim można być, aby specjalnie działać na szkodę Federacji za granicą. Gdybyście potrafili trzymać język za zębami, to w końcu Paderlandczykom znudziłoby się działanie na szkodę. Wy też, zamiast siedzieć i przeglądać forum KP, powinniście spróbować zrobić coś dla dobra wewnętrznego Federacji. Utrzymywanie aktywności z hejtu skierowanego w stronę czy to Suderlandu, czy to Paderlandu to w mojej opinii kpina z całego narodu. Radzę teraz wylać na siebie wiadro chłodnej wody.
Sam również biję się w piersi, że nie zareagowałem zdecydowanie wcześniej. Jednakże teraz jest już za późno, aby w jakikolwiek sposób wyciągać rękę na zgodę do Królestwa Paderlandu. Wobec tego w związku z przemówieniem Króla Paderlandu, Anatola Padersidisa oraz wydaleniem wszystkich obywateli Federacji Nordackiej oraz zablokowaniem możliwości dostępu do forum osobom z FN, w tym również mojej osobie, całkowicie uniemożliwiając komunikację w celu wyjaśnienia sprawy informuję, że zamierzam doprowadzić do rozmowy z Królem Paderlandu w cztery oczy. Decyzję co do działań, jakie zostaną podjęte, już podjąłem, jednakże nie zamierzam jej przedstawiać publicznie. Czekam, aż JKM Anatol Padersidis skontaktuje się ze mną w jakikolwiek sposób - może to być odpowiedź w tym wątku, może być wiadomość prywatna na forum FN bądź Discordzie. JKM może też odmówić rozmowy - np. w wątku związanym z przemówieniem bądź wieściami z zagranicy na forum Paderlandu, jednakże jest to jednoznaczne z wkroczeniem na ścieżkę (co najmniej) zimnej wojny.
(Wiem, że wielu z obywateli Paderlandu na pewno czyta to oświadczenie - w końcu jesteśmy takim państwem, że trzeba z nas szydzić na każdym kroku, bo inaczej posty się nie będą zgadzały -_-)
Jednocześnie informuję, że do czasu podjęcia przez moją osobę rozmów z Anatolem Padersidisem osoby pochodzące lub mieszkające w Królestwie Paderlandu nadal mają prawo przebywać na terenie Federacji Nordackiej, jednakże jeżeli będą oni zagrażać bezpieczeństwu wewnętrznemu i dobremu imieniu Federacji Nordackiej oraz jej obywateli muszą się liczyć z wyciągnięciem wobec nich konsekwencji.
Dodatkowo informuję, że wszelkie rozmowy związane z Królestwem Paderlandu proszę przeprowadzać w sposób prywatny. Nie chcę widzieć na forum ani jednego wpisu więcej na temat KP, w stosunku do tych, które się już pojawiły. Nie zamierzam iść z Paderlandem na otwarty konflikt, chyba że zostanę do tego zmuszony przez obywateli Paderlandu.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I