23 Sie 2023, 15:24:15
![[Obrazek: 100365773012207166.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1190/100365773012207166.png)
Herb Seniora Rodu von Hohenburg - Erika Ottona von Hohenburga
Dom von Hohenburg, to ród przede wszystkim winkulijski, jednakże z sarmackimi korzeniami. Seniorem rodu jest Erik Otton von Hohenburg, który pierwszy raz zarejestrował się w Sarmacji 15 sierpnia 2017 roku. Dał się poznać jako osoba skrupulatna i sumienna, co w gruncie rzeczy dało mu solidny mandat społeczny i ostatecznie szansę na sprawowanie wysokich urzędów w Sarmacji - począwszy od Dyrektora SOBOSu, poprzez ważne urzędu w Królestwie Hasselandu, na posadzie kanclerskiej kończąc.
Ród von Hohenburgów został zarejestrowany przez JKW Roberta Fryderyka 22 września 2018 roku. Wtedy liczył on tylko 2 członków - braci von Hohenburg - Erika Ottona, oraz Artura Kardacza. Z czasem ród rozwijał się i rósł - bracia poznali swojego stryja Alfreda Fabiana von Tehen-Dżek, a później adoptowali synów - Artur - Grzegorza Szaraka, natomiast Erik - Nataliusza von Hohenburga. Z czasem ród powoli przenosił się na Nordatę, gdzie początkowo w Egvallandzie, a później w Federacji Nordackiej umacniał swoje wpływy. Już wtedy był to jeden z liczniejszych (obok Dostojewskich-Swarzewskich) ród na Nordacie, który mógł mieć istotny wpływ na kształtowanie się Kontynentu Północnego.
Z czasem, Federacja Nordacka się rozpadła, a pod wpływem różnych transformacji powstał Związek Winkulijski, w którym ostatecznie władzę objęli właśnie von Hohenburgowie. To wtedy również stwierdzono, że Mateusz Żmigrodzki jest ojcem Erika oraz Artura i bratem Alfreda. Niewiele później, znaleziono również najstarszego żyjącego członka rodu von Hohenburgów - Franciszka Paderewskiego, ojca braci - Mateusza oraz Alfreda.
Ród von Hohenburgów stał się dynastią panującą w Związku Winkulijskim, gdzie ustalona została nawet kolejka dynastyczna, do której, jeżeli ktoś jest zainteresowany oczywiście odsyłam.
W końcu, przechodzimy do historii najnowszej - sprzed dosłownie kilku dni. Alfred oświadcza się Fatimie de Cubalibre Marcjan-Chojnackiej, która przyjmuje jego starania i decyduje się z nim na spędzenie życia. Powoli planują dalsze życie.
Dlaczego zdecydowałem się na ten krótki tekst? Ród von Hohenburg zaczyna rosnąć w siłę, staje się jednym z większych rodów. Chciałbym, zapoczątkować kolejny krok w jego istnieniu, przybliżyć go Wam i pokazać, że dobrze zorganizowany ród potrafi naprawdę wiele. Chciałem też się pochwalić drzewem rodowym, nad którym spędziłem trochę czasu - co prawda, będzie ono jeszcze kilkukrotnie aktualizowane, niemniej naprawdę sądzę, że warto je pokazać.
Od razu pozwolę sobie zapowiedzieć, kolejny artykuł, który będzie dotyczył siedzib rodowych - których w związku z bogatą historią członków rodu oraz posiadanymi na Nordacie wpływami trochę jest. Możliwe, że już nie w formie pisanej, a PDFowej, w związku z bardzo dużą ilością materiału, która tam się może znaleźć.
Po kliknięciu w obrazek powinno przenieść do większej wersji

![[Obrazek: 100365773012207816.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1190/100365773012207816.png)