18 Lip 2023, 12:37:31
Oświadczenie Prezesa Folksbundu
dotyczące
zawarcia koalicji z Partią Narodzenia Winkulii
Szanowni obywatele!
Sympatycy i członkowie Folksbundu!
Jak zapewne wiecie, dzisiaj rano Minister Stanu Artur Kardacz von Hohenburg powołał mnie na stanowiska ministra gospodarki w swoim gabinecie. Jako obywatel winkulijski chciałbym serdecznie podziękować za powierzone mi stanowisko, a tym samym za zaufanie, jakie we mnie jest pokładane przez szefa Rządu. Z całej mocy będę się starać, aby spełnić zadania i obowiązki, jakie przede mną zostały postawione.
Jednocześnie wraz z chwilą mojego wejścia do Rządu staje się faktem koalicja pomiędzy Folksbundem a Partią Narodzenia Winkulii. Do koalicji tej nasza partia wzywała już wcześniej, m.in. w wywiadzie jakiego udzieliłem gazecie "Voog Winkuliersdeg" w czerwcu bieżącego roku. Nasze środowisko cieszy się, że lider obozu prawicowego - Pan premier A. Kardacz - odpowiedział na nasze wezwanie pozytywnie i był gotów rozpocząć wspólną współpracę w celu rozwoju naszego kraju. Folksbund wierzy, że - jeśli tylko zostanie zachowana dobra wola - nasza koalicja będzie w stanie osiągnąć wielkie rzeczy, będzie w stanie sprostać wielkim wyznaniom oraz modernizować nasze państwo. Wierzę, że okres trwania tej koalicji będzie okresem owocnym dla Winkulii.
Prezes Folksbundu
/-/ Mateusz Żmigrodzki