14 Lis 2021, 18:46:47
Zacznijmy od tego czym jest hedonizm. Definicję wziąłem z wikipedii i jest to pogląd, doktryna, uznająca przyjemność, rozkosz za najwyższe dobro i cel życia, główny motyw ludzkiego postępowania. Teraz rozłożymy sobie to na części. To, że jestem hedonistą poznałem po swojej definicji dobra i zła. Dobro jest tym, co nie przynosi cierpienia. Zło natomiast jest tym co przynosi cierpienie. Tylko masochiści (chociaż czekaj, dla nich cierpienie to dobro ale to chore psychicznie) lub ludzie którzy zwątpili w wszystko i nie mają na nic sił, nie chcą sobie pomóc - sami wyrządzają sobie cierpienie, i to trzeba w nich wyleczyć. Dla mnie hedonizm to słuszny i trafny pogląd, ale też sposób życia. Wielu ludzi wyobraża sobie hedonistów jako ludzi, którzy dla drobnych przyjemności zrobią wszystko. Lecz trzeba zauważyć że krótkie przyjemności takie jak alkohol, narkotyki, obżeranie się jedzeniem mają na dłuższy czas negatywne skutki i powodują więcej cierpienia niż wywołały wcześniej przyjemności. Zmierzam do tego, że jestem człowiekiem, który w inteligentny sposób unika cierpienia, przewidując skutki jakieś przyjemności. Także tak, uważam że hedonizm to słuszna postawa.
Winewianin <3
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak