26 Wrz 2023, 23:30:16
Dlatego za najsensowniejsze uznałem po prostu stworzenie z grupy (zaho-)batawskiej po prostu mirkoodpowiednik grupy języków germańskich. Przynajmniej na potrzeby Winkulii.

|
Pytanie na temat korzeni kultur
|
|
26 Wrz 2023, 23:30:16
Dlatego za najsensowniejsze uznałem po prostu stworzenie z grupy (zaho-)batawskiej po prostu mirkoodpowiednik grupy języków germańskich. Przynajmniej na potrzeby Winkulii.
27 Wrz 2023, 08:39:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27 Wrz 2023, 08:40:10 przez Kamiljan de Harlin.)
Mój spis dotyczy tylko i wyłącznie klasyfikacji narodowości i grup etnograficznych, a NIE JĘZYKÓW. Jego treść natomiast ustalana była i jest z przedstawicielami danych narodów. Jedyne narodowości przypisane do jakiejś grupy bez konsultacji z reprezentacją danej grupy, to te, które są realnie martwe. Ich przypisanie do określonych grup konsultowaliśmy wspólnie podczas dyskusji na forum. Nikogo nigdzie nie przypisywałem wedle mojego widzimisię - narody winkuliskie w spisie znajdują się tam, gdzie Winkulijczycy chcieli.
![]() Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
27 Wrz 2023, 10:37:05
Cytat:Mój spis dotyczy tylko i wyłącznie klasyfikacji narodowości i grup etnograficznych, a NIE JĘZYKÓW. No i wszystko jasne, dzięki
![]()
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor ~JKW Mateusz I
27 Wrz 2023, 14:02:07
A dla mnie dalej ciemnawo. Nie wytłumaczyłeś według jakiego w ogóle kryterium ta klasyfikacja została sporządzona. Co to znaczy, że np. Brodryjczycy należą do grupy Slawian? Nie chodzi mi o metaodpowiedź :p
27 Wrz 2023, 16:23:26
Ja w sumie tylko poddałem w wątpliwość przynależność Winkulijczyków do odpowiedniej grupy. Reszta - pozostawiam to osobom kompetentnym, które zamierzają się tym faktycznie zajmować. Ja mogę się tym zainteresować, ale nie sądzę, abym był trwałym działaczem rozwijającym tę gałąź nauki, a raczej swobodnym komentatorem i opiniodawcą jak coś nowego się pojawi.
![]()
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor ~JKW Mateusz I
Proszę podawać w wątpliwość jak najwięcej!
27 Wrz 2023, 17:22:12
Za slawian uznajemy narody nawiązujące do realowej kultury słowiańskiej oraz mające wspolne korzenie z innymi narodami tej grupy. Brodryjczycy stylizują się na lud a'la słowiański. Mają wspólną historię przedinternetową z kilkoma innymi narodami slawiańskimi oraz posługują się językiem o cechach języków slawian. Próbując przydzielić dany lud do istniejących grup lub znaleźć jakieś powiązania między nim a innymi nieprzypisanymi ludami, by utworzyć nową grupę, patrzymy przede wszystkim na: - klimat narracji (jakim realowym lub wirtualnym narodem się inspiruje?) - historię przedinternetową, - historię internetową, - deklaracje członków danej narodowości, - genetykę (czy członkowie danej narodowości wyglądają podobnie do członków innej?) ![]() Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
27 Wrz 2023, 21:08:29
(27 Wrz 2023, 17:22:12)Kamiljan de Harlin napisał(a): Za slawian uznajemy narody nawiązujące do realowej kultury słowiańskiej oraz mające wspolne korzenie z innymi narodami tej grupy. Co to jest kultura słowiańska :O? Jak byś to zdefiniował (inaczej niż kultura ludów słowiańskich - wtedy - co to znaczy, że dany lud jest słowiański?) Słowianie to grupa językowa, więc kwestia i tak schodzi do języka.
Narodowość czy naród to pojęcia dość wieloznaczne. Jak zdefiniowaliście je na potrzeby tej klasyfikacji?
> klimat narracji (jakim realowym lub wirtualnym narodem się inspiruje?)
a co jak ma więcej niż jedną inspirację!
> genetykę (czy członkowie danej narodowości wyglądają podobnie do członków innej?)
czyli mierzenie czaszek czy po prostu kwestia zerknięcia i wrzucenia wszystkich, powiedzmy czarnych czy żółtych do jednego wora? :p
Generalnie to ciężko zrobić jakąś sensowną klasyfikację czegokolwiek biorąc pod uwagę tyle kryteriów (w końcu i tak musi się to sprowadzić do czyjegoś - niekoniecznie waszego - widzimisię). To tak jakbyśmy chcieli posegregować, powiedzmy, klocki na podstawie ich koloru, kształtu, wielkości, ciężaru, materiału wykonania, producenta i ceny :p
Ale nawet jeśli weźmiemy pod uwagę wszystkie te kryteria to niektóre rzeczy w tej klasyfikacji mają średni sens - bo dlaczego mirkosemici i mirkobantusi tworzą jedną rodzinę? Ciężko mi znaleźć do tego jakąś podstawę na podstawie ww. kryteriów :p
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |