23 Paż 2020, 15:01:01
![[Obrazek: sketch-1603446441300.png]](https://cdn.discordapp.com/attachments/594961302783393896/769135073478836264/sketch-1603446441300.png)
Prowadzący: Szanowni Państwo! Zapraszamy na pierwszy odcinek programu "Najlepsza liga mikroświata" w którym to omawiamy wszystkie mecze Ivy Mikro League. Dziś moimi gośćmi są: Dariusz Kubot - komentator i ekspert sportowy, Alex Spenik - były piłkarz Stali Vihres oraz Aleksander Owański - dziennikarz sportowy. Najpierw przedstawimy wyniki wszystkich meczów i zabierzemy się za analizę.
![[Obrazek: IMG_20201023_120107.jpg]](https://cdn.discordapp.com/attachments/594961302783393896/769138628798447616/IMG_20201023_120107.jpg)
Prowadzący: Na pierwszy ogień spotkanie Bialenia University 0:4 (0:1) Domena Dreamopolis. Co Panowie sądzą o formie obu drużyn?
Kubot: Bez wątpienia był to ciężki mecz dla trenera Nowickiego, nie ma co ukrywać że Domena jest jedną z najlepszych drużyn w lidze. Zresztą poprzednie kolejki pokazały że Bialenia University ma problem z drużynami z wielkiej czwórki. Najpierw przegrana z Konstantynopolem na początku sezonu, przegrana ze Spartą Egvalland, porażka z Seniorami Dreamopolis z poprzedniej kolejki a teraz Domena. No takim sposobem nie wejdą do najlepszej czwórki.
Owański: No ale weźmy też pod uwagę to, jaką drużyną jest Bialenia University a pozostałe, wymienione przez Ciebie zespoły. To są dwie, trzy pułki wyżej. Co do samego meczu, nie ma co ukrywać że słabszym drużynom gra się o wiele gorzej z gigantami. To nie znaczy że drużyna z Bialenii zagrała źle. Widziałem tam kilka prób na zdobycie gola, chociażby ta akcja Natsu Yakarumy z 74 minuty. Ładnie urwał się na skrzydle i gdyby nie bramkarz no to Bialenia University skończyłaby ten mecz z lepszym rezultatem. To, czego brakuję drużynie Piotra Nowickiego, to lepszych zawodników. Tutaj trzeba w przyszłości zrobić kilka transferów i nie widzę innego wyjścia.
Prowadzący: teraz przejdziemy do drugiego spotkania, chyba najciekawszego w tej kolejce, C.K.S Konstantynopol 2:1 (0:1) Legia Lisendroff. Była tutaj duża szansa na wygranę gości no ale druga połowa w wykonaniu Konstantynopolu... kosmos.
Spenik: Ciężko się z tym nie zgodzić, druga połowa to istny majstersztyk piłkarski. To z jaką łatwością piłkarze Konstantynopolu budowali akcję, rozgrywali piłkę w środkowej strefie. No czapki z głów.
Kubot: Widać tutaj dużą rękę trenera, w przerwie coś musiało być na rzeczy. Z dość średniej pierwszej połowy przechodzimy do doskonałej gry później. I to nie jest tak że Legia jakoś gorzej zagrała. W obu częściach tego spotkania grali dobrze, wychodzili wysoko, dużo strzelali ale zabrakło skuteczności. Warto pochwalić tutaj obie drużyny. Tak grająca Legia może sporo namieszać na szczycie tabeli, a jeśli Konstantynopol wystrzegnie się takich błędów jak w pierwszej połowie to może włączyć się do walki o mistrzostwo. Świetne spotkanie.
Owański: Ja tylko wtrącę że o ile Bialenia University bez zmian personalnych nie ma dużych szana na top 4, tak Legia Lisendroff takie szansę ma. Warto śledzić tą drużynę.
Prowadzący: Wczoraj oglądaliśmy istne strzelanie na stadionie Sparty. Drużyna z Egvallandu wygrała 6:0 (5:0) z Rzeszą Bialeńską. Ciężko doszukiwać się tutaj jakichkolwiek pozytywów u gości. Pytanie czy Sparta była tak dobra, czy Rzesza tak słaba?
Kubot: Akurat robiłem ten mecz i szczerze mówiąc ja nie wiem czy piłkarze Rzeszy w ogóle dojechali na te spotkanie. Tej drużyny praktycznie nie było na boisku. Piłkarze Sparty mijali przeciwników jak tyczki, zero ruchu do piłki, zero pressingu, zero pomysłu na grę. Na miejscu zarządu to bym bardzo się zastanowił czy trener Joahim jest jeszcze tej drużynie potrzebny.
Spenik: Ja ma podobne zdanie. Od pierwszej minuty Rzesza wygadała tragicznie, żadnej woli walki, żadnego pomysłu, kompletnie nic. Myślę że stan o którym mówił Darek może doskonale zobrazować sytuacja z 58 minuty. Rzesza gra coś wreszcie na połowie Sparty. Powoli budują atak pozycyjny aż tu nagle przechwyt, szybki kontratak i bramka z dystansu. Po pierwsze: takich piłek jaką dostał Tracz to się nie traci. Kompletny błąd w przyjęciu. Po drugie: Otterloo biegnie przez pół boiska, mija trzech zawodników którzy kompletnie go nie atakują i z 25 metra ładuje w okno. Wszystko co można było źle zrobić w tej akcji, to piłkarze Rzeszy zrobili.
Owański: Dodajmy do tego fakt, że w momencie strzału przed Otterloo stało czterech zawodników. Nie było tam żadnego ataku na piłkę, żadnej próby przeszkodzenia w oddaniu strzału. Podejrzewam że nawet jakby Rogiero poczekał 10 sekund ze strzałem, to i tak żaden obrońca by mu w tym nie przeszkodził. Tragiczny mecz w wykonaniu Rzeszy Bialeńskiej a Sparta pokazała to co gra od dawna. Wysoki pressing, szybka gra na skrzydłach, gra po ziemi. Tutaj też podobały mi się te zmiany taktyki w trakcie meczu. Raz przejście do defensywy, wpuszczenie przeciwnika na swoją połowę i szybki kontratak. Dwa mocne wejście w połowę przeciwnika, wysoki pressing. Były nawet takie momenty że cała drużyna gości znajdowała się gdzieś na 11 - 13 metrze od własnej bramki.
Prowadzący: Zostały nam jeszcze dwa mecze. A.C Siena 4:0 (4:0) A.S Alexiopolis i KS Seniorzy Dreamopolis 4:0 (2:0) KS Ibaza. Proszę was o kilka słów dotyczących tych spotkań.
Owański: Trzeba pogratulować zwycięzcom, zgarnęli bardzo ważne punkty. Szczególnie Seniorzy którzy walczą o mistrzostwo. Dobry mecz w wykonaniu A.C Sieny. Dobra, ofensywna gra która cieszy oko.
Kubot: W kontekście Seniorów no to pojawiają się ciekawe plotki. Być może, w najbliższym czasie możemy spodziewać się zamiany na stanowisku pierwszego trenera. Podobno obecny szkoleniowiec jest niezadowolony, powstał jakiś konflikt na linii prezes - trener i nie wiadomo jak to się skończy. Według mnie to będzie katastrofa jeśli Seniorzy stracą trenera.
Prowadzący: Na koniec przedstawimy grafikę najlepszej jedenastki kolejki i obecną tabelę. Trochę się zmieniło, Sparta wskoczyła na 4 miejsce kosztem Bialenii University. Zobaczmy więc jak to wygląda.
![[Obrazek: IMG_20201023_120126.jpg]](https://cdn.discordapp.com/attachments/594961302783393896/769138628600659989/IMG_20201023_120126.jpg)
Prowadzący: I na koniec najlepsza jedenastka kolejki i następne mecze.
![[Obrazek: IMG_20201023_120157.jpg]](https://cdn.discordapp.com/attachments/594961302783393896/769138628324360192/IMG_20201023_120157.jpg)
![[Obrazek: IMG_20201023_135758.jpg]](https://cdn.discordapp.com/attachments/594961302783393896/769167770839023666/IMG_20201023_135758.jpg)