28 Gru 2019, 01:03:43
[/hr]
POLITYKA REALNA - HARLIN PREZYDENTEM
Program wyborczy kandydata koalicyjnego
[/hr]
Szanowni Państwo!
Jestem kandydatem wystawionym w wyniku porozumienia trzech posłów - Szaraka, Novaka i mnie - w opozycji do urzędującego Prezydenta. Naszym celem jest podniesienie demokracji w naszym kraju na wyższy poziom; prowadzenie polityki realnej, pragmatycznej, nastawionej nie na walkę ideologiczną, ale na maksymalny rozwój naszej ojczyzny. W naszym interesie jest zadbanie o dobrobyt kraju, jego aktywność, wartościowość i atrakcyjność dla nowych mieszkańców.
Nie ma człowieka, który by znał się na każdej dziedzinie, dlatego ja będę kierował się opiniami ekspertów i moich doradców. Głosując na KKW Polityki Realnej głosujesz nie na tylko na mnie, ale na szereg ludzi stojących za tą kandydaturą.
![[Obrazek: izuru-plakat.png]](https://cdn.discordapp.com/attachments/337998813505519616/660239704465211402/izuru-plakat.png)
1. Narracyjna gospodarka.
Obecnie gospodarka ma się bardzo źle. Pieniądze nie mają prawie żadnej wartości, ciągłe dodruki i zmiany wartości pieniądza. Postanawiamy to zmienić! Zacznijmy od tego, że prowincje muszą być w stosunku do siebie fair. Dlatego wszelakie budowy dróg, zakupy broni, itp. powinny odbywać się poprzez kupno. Prowincje tworzą sobie jednego dnia statek, autostradę, nic na tym nie tracąc. Kolejna sprawa: zdecydowane nie dla podatków. Skarb państwa ma niekontrolowanie dużo pieniędzy, więc podatki nie są państwu potrzebne, więc w warunkach mikronacyjnych wszelakie podatki to utrudnienia dla zwykłych obywateli. Zdecydowane nie dla ciągłych dodruków pieniędzy! Jest to okradanie obywateli! Powinniśmy także ustalić ile pieniędzy należy się prowincjom. Na stan dzisiejszy wiele prowincji posiada taki budżet jaki posiada, tylko dla tego, że napisano przypadkową liczbę w przykładowym wątku "budżet na X rok/kadencję". Państwo powinno udzielać także innych usług za pieniądze, takich jak np. zdobycie prawa jazdy. Dodatkowo proponuje utworzenie państwowych przedsiębiorstw, które będą oferowały narracyjne usługi; na razie tylko w Jugowicach. Tylko Parlament może dokonywać zmian w prawie, dlatego aby przeprowadzić reformę gospodarczą muszę z nim współpracować. Myślę, że wspólnym wysiłkiem uda nam się podnieść efeńską gospodarkę z kolan!
2. Aktywizacja polityki zagranicznej.
Mikroświat się kurczy. Poszczególne państwa powinny w teorii być sobie bliższe, ale wcale na to nie wygląda. Potrzebna jest nam współpraca z innymi państwami, również spoza Nordaty. Organizacja wspólnych wydarzeń, ceremonii, manewrów wojskowych, czy nawet zorganizowanych wojen z użyciem systemu wojennego. Otwarcie będę proponował każdemu państwu wzajemną pomoc na różnym poziomie i różnych płaszczyznach i to od drugiej strony zależy, czy z niej skorzysta. Nasze państwo nie będzie kierowało się żadnymi uprzedzeniami, nie będzie podchodziło z niechęcią do żadnego państwa, ale będzie chętne do wspierania innych i udzielania pomocy. My nie zamkniemy się na resztę Pollinu, postaram się, abyśmy stali się najbardziej otwarci ze wszystkich. Liczę na pozytywne relacje nawet z Księstwem Sarmacji czy Państwem Suderlandu.
3. Rozwój kultury i sportu.
Pojawiła się już Ustawa o Funduszy Kultury, mogę więc zapewnić, że będę wykonywał w pełni jej założenia. Ale w naszym państwie organizowane są mniejsze przedsięwzięcia, które również potrzebują wsparcia ze strony władz. Obiecuję, że będą wypłacane dla nich dotacje i otrzymają one narracyjne wsparcie, pomoc w organizacji wydarzeń.
4. Produktywna administracja rządowa.
Rada Ministrów przestanie być martwa, a instytucje państwowe zaczną wytrwale pracować. Powołam do swojego rządu osoby, które na pewno wykażą się aktywnością i pomysłowością. Co jakiś czas organizowane będą posiedzenia Rady Ministrów, a rząd rozpocznie prowadzenie sprawozdań ze swoich działań. Nominowanych na ministrów zostanie przynajmniej czterech obywateli z różnych środowisk politycznych. Zadbam o to, aby nie grzali tylko stołków.
5. Ożywienie Jugowic.
Bardzo pochwalam Prezydenta Henryka Wespucciego za przywrócenie do życia Jugowic, jednak było to chwilowe poruszenie. Obrady urwały się po kłótni o nazwę ulicy w jednej z dzielnic. Ogólnie podjęto wspaniałe próby, ale w końcu przedyskutowaliśmy tylko kwestię mapy. Jeśli zostanę Prezydentem, zostanie przedstawiony plan obrad, a udział w dyskusjach będzie wynagradzany. I nie spoczniemy tylko na debatowaniu, pojawią się realne działania, narracja i życie codzienne mieszkańców stolicy. W celu reaktywacji Jugowic weźmiemy przykład z Egvallandu, który jest mistrzem w dbaniu o dziedzictwo kulturowe martwych i nie tylko martwych ziem.
6. Status quo w sprawie prowincji.
Jest dobrze, jak jest. Nie powinniśmy zmieniać ustroju terytorialnego naszego państwa, praw ani obowiązków prowincji. Natomiast jako Prezydent będę bardziej zaangażowany w działalność każdej z prowincji. Nie może być tak, że centrala ignoruje to co się dzieje w samorządach, tak jak to było z powodzią w Krasnodarsku, albo że miesza się kiedy nie trzeba. Prowadzona będzie zrównoważona, racjonalna polityka odnośnie prowincji. Ani za dużo interwencji, ani za mało pomocy.
7. Rozbudowa sił zbrojnych, współpraca wojskowa.
Siły Zbrojne leżą od kiedy znikł JE Jan Lubomirski-Dostojewski, co jest bardzo przykre. Postaram się znaleźć jak najlepszego dowódcę sił zbrojnych i ministra obrony narodowej, a jeśli będzie to niemożliwe, to sam zajmę się wojskiem. Powinniśmy także wznowić naszą urwaną współpracę na płaszczyźnie militarną z Republiką Bialeńską, bo w końcu to nasz najbliższy sojusznik.
8. Akcje promocyjne.
Potrzebujemy nowych obywateli, którzy wniosą do życia naszego państwa nowe idee, nowe pomysły i świeżość. Celem naszych akcji powinny być serwery na Discordzie i fora dyskusyjne, bo tam właśnie przesiada najwięcej ludzi skłonnych do pisania postów. Nie chodzi o to, jak wielka będzie nasza kampania reklamowa, ale gdzie będziemy z nią celować. Musimy znaleźć odpowiedni target i do niego kierować akcje promocyjne. Myślę także, że należy też zachęcać starych obywateli do powrotu do ojczyzny, bo oni mają już swoje doświadczenie i orientują się jak funkcjonują mikronacje.
Za moich rządów funkcjonowało osobne ministerstwo zajmujące się promocją naszego państwa, tak będzie i w następnej mojej kadencji.
9. Poszerzenie Federacji o nowe państwa.
Nordata nie została tak mocno dotknięta kryzysem jak reszta Pollinu, jednak wciąż odczuwamy jego skutki. Poza polityką promocyjną powinniśmy zaoferować swoje wsparcie nowym, małym mikronacjom. Gdyby nie traktaty o dołączenie do Federacji - z Koribią, Egvallandem i Doctriną - Efen byłby zupełnie innym państwem, bez wątpienia biedniejszym kulturowo, mniej zaludnionym i mniej aktywnym. Zawsze kiedy dołączała się do nas jakaś prowincja, wynikały z tego obustronne korzyści. Tak będzie i z nowymi krajami - dzięki nam utrzymają się one przy życiu, nie upadną po kilku miesiącach.
Krytyka wymierzona w "yoyonacje" nie jest bezpodstawna, ale nic z niej nie wynika. Powinniśmy pomóc im stworzyć poważną i zorganizowaną społeczność w ramach Federacji Nordackiej. Obie strony na tym zyskają, zyska na tym również cały Pollin, bo nowi mikronauci zamiast oburzeni wynieść się z mikroświata, będą działali w nim dalej.
Nie uda mi się oczywiście zrealizować tego programu samemu. Będę aktywizował do działania pozostałych mieszkańców naszego wspaniałego państwa, bo nieważne jak dobry by Prezydent nie był, to w pojedynkę niewiele zdziała.
[/hr]
KKW Polityki Realnej Novak-Szarak-Harlin
Oddaj swój głos na lepszą FN.