09 Lis 2019, 20:12:23
Jako, że przynajmniej jak na ten moment wszystkie znaki na niebie i ziemi mówią iż Winkulijskiej Republice Egvallandu zostanie powierzona misja i zarazem zaszczyt, zagospodarowania zdecydowanej większości ziem obc. Dystryktu Federalnego (południowej Azymutii), uznałem to za stosowny moment na rozpoczęcie burzy mózgów odnośnie przyszłości tego obszaru pod panowaniem egvallandzkim. Podstawowym problemem będzie status jaki otrzyma nasze nowe terytorium w ramach podziału administracyjnego WRE, jako że tą kwestię rozstrzyga bezpośrednio Minister Spraw Wewnętrznych (czyli ja), to proponuję przynajmniej tymczasowo nadać temu obszarowi status terytorium specjalnego, będący bezpośrednio pod władzą rządu i niepodlegający pod system nadań lennych, takie rozwiązanie ułatwi ochronę spuścizny daw. Republiki Azymutii przed całkowitym zatraceniem.
Odnośnie samej spuścizny, to nie jest ona zbyt wielkich rozmiarów, na Micropedii znalazłem rys z historii przedwirtualnej tego kraju, nieco opisów regionów i niektórych miast, jednak jedynie co do opisu wyspy Emu mam pewność, iż odnosi się ona bezpośrednio do terytoriów, które być może zostaną nam przyznane. Są tam też symbole narodowe tego kraju, (jednak w moim mniemaniu należałoby zrobić konkurs na nowe symbole dla tego terytorium), jest co nieco o twórcach tego kraju, i nawet swego czasu udało mi się dowieść tego iż pomysłodawca RA działa obecnie (aczkolwiek dość rzadko) w Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Na podstawie zebranych danych wiem, w jakim kierunku powinniśmy rozwijać narracje, Azymutia była luźno inspirowana klimatami australijskimi. Jak się też okazuje na wyspie Emu państwo azymuckie prowadziło program kosmiczny, to taka ciekawostka, być może ktoś znajdzie dla tego jakieś zastosowanie.
W międzyczasie do głowy przyszedł mi pomysł na rozwinięcie narracji gospodarczej na Azymutii, na podstawie artykułu z Micropedii można wywnioskować, iż na obszarze wyspy znajdują się dość znaczne zasoby złota, w rozmowie z moimi współobywatelami zaproponowałem podzielenie terytorium "naszej" części wyspy na kilka sektorów przeznaczonych pod przemysł wydobywczy. Każda zainteresowana firma bądź też osoba mogłaby wykupić u Ministerstwa Spraw Wewnętrznych specjalną koncesję na badania w danym obszarze, a następnie mogłaby wykupić licencje na wydobycie, którą należałoby odnawiać co 4 lub 3 miesiące (lub poprostu wykupić roczną). Jeżeli projekt ten doszedłby do skutku, to rząd Egvallandu mógłby pozyskać z tego tytułu bardzo znaczne kwoty mogące zasilić nasz budżet obciążony jakby nie patrząc dość licznymi wydatkami.
W tych terenach dostrzegam też możliwość rozwinięcia narracji wojskowej, ze względu na strategiczne położenie terytorium, np. w razie bezpośredniego zagrożenia stolicy Egvallandu, rząd mógłby tymczasowo przenieść się do Emunik (czyli stolicy wyspy Emu, dawniej miasta bogatego i dawnej siedziby azymuckiego premiera, przypuszczam też że miasto po prawie pół dekady bez szczególniejszej troski ze strony państwa nie ma się zbyt dobrze — proponuję tam też umiejscowić stolice przyznanego nam regionu). Kolejną istotną kwestią o jakiej należałoby pamiętać, to rozwój narracji i kultury morskiej (nie wiem czy użyłem poprawnego terminu): mianowicie myślałem o utworzeniu czegoś na kształt urzędu morskiego, który wspierałby finansowo wszelkie aktywności i działalności związane z narracją morską, a zwłaszcza ze sportami wodnymi np. organizacją regat.
To chyba jak narazie wszystko, co udało mi się wymyślić do tej pory, aczkolwiek to nie wszystko czym moglibyśmy zaktywizować ten region. Nie wiem jak moja osobista wizja rozwoju tego regionu Wam odpowiada i jak zostanie odebrana w Parlamencie, który ostatecznie zadecyduje o dalszych losach Dystryktu Federalnego, niemniej jednak warto jest rozpocząć ten wątek przynajmniej po to aby każdy wiedział jaki los spotka południową Azymutię pod moimi rządami i mógł na spokojnie ocenić słuszność ewentualnej decyzji o przyznaniu tych ziem Egvallandowi.
![[Obrazek: img-20191109-150900.png]](https://cdn.discordapp.com/attachments/527790942678417408/642731029806972938/img-20191109-150900.png)
![[Obrazek: videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67...height=138]](https://media.discordapp.net/attachments/556495101086531596/589394861589921796/videotogif_2019.06.15_12.03.30.gif?ex=67c57ebd&is=67c42d3d&hm=82211377b02e470c984c379ddff4c8d9d637a288d693bac297b7f21c72b0588d&=&width=213&height=138)