![]() |
|
[Kanugard] Wizyta Króla Hawilandu - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Kraje Koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=15) +--- Dział: Winkulia (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=936) +---- Dział: Komitat Albioński (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=585) +----- Dział: Plac Związkowy (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=601) +------ Dział: Życie narracyjne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=928) +------ Wątek: [Kanugard] Wizyta Króla Hawilandu (/showthread.php?tid=4925) Strony:
1
2
|
[Kanugard] Wizyta Króla Hawilandu - Alfred Fabian - 08 Wrz 2022 Na lotnisku w Kanugardzie było gwarno. Cały plan wypełniony był wszelkiej maści redaktorami, czy to telewizyjnymi, czy to prasowymi. Każdy z nich wiedział już o planowanej od dłuższego czasu wizycie JKM Tadeusza I Wielkiego, króla Hawilandu, który niebawem miał pojawić się w Kanugardzie. Przygotowane zostało z tej okazji wiele atrakcji, w celu uświetnienia wizyty.
Na placu pojawił się również JKM Alfred Fabian we własnej osobie. Ubrany w królewski strój kurtuazyjny odpowiadał na pytania redaktorów, wyraźnie ciesząc się z wizyty, a także wspominając o celach, jakie mają zamiar zrealizować.
RE: [Kanugard] Wizyta Króla Hawilandu - Tadeusz I Wielki - 08 Wrz 2022 Do Winkulii samolotem rządowym przyleciał o 17:16 Król Hawilandu Tadeusz I Wielki. RE: [Kanugard] Wizyta Króla Hawilandu - Alfred Fabian - 08 Wrz 2022 - Witam serdecznie na winkulijskiej ziemi - Alfred przywitał JKM Tadeusza I Wielkiego, po czym zaprosił go do rządowej limuzyny, którą mieli przejechać pod pomnik niepodległości w Kanugardzie w celu złożenia kwiatów. Zanim odjechali, JKM w asyście Ministra Stanu Artura Kardacza przekazał na ręce Króla Hawilandu drobny, symboliczny poczęstunek w postaci lokalnego przysmaku - dobrze uwędzonych kiełbasek z dziczyzny oraz pajdy ciemnego chleba, czyli uniwersalnym "chlebem i solą" stolicy.
- Czym witacie w Hawilandzie? - redaktorzy dopytywali się również o zwyczaje kulinarne Hawilandczyków, którzy niestety nie pojawili się na Targach Regionalnych, które odbywały się kilka tygodni temu i są po prostu ciekawi. ![]() RE: [Kanugard] Wizyta Króla Hawilandu - Tadeusz I Wielki - 08 Wrz 2022 (08 Wrz 2022, 18:37:14)Alfred Fabian von Tehen-Dzek napisał(a): - Witam! Dziękuje za poczęstunek, w Hawilandzie witamy się różnie, ale najczęstsza forma przywitania to Saell, ale używane jest też Goodan Dag, ja preferuje używania Saell, a więc Saell. A wy jak się witacie? RE: [Kanugard] Wizyta Króla Hawilandu - Alfred Fabian - 08 Wrz 2022 - W Winkulii typowym powitaniem jest Güdtäk - odpowiedział już JKM Alfred wsiadając do limuzyny razem z drugim monarchą.
Chwilę po 18-tej limuzyna rządowa z JKM Alfredem Fabianem oraz JKM Tadeuszem I Wielkim podjechała do pomnika niepodległości. Złożyli oni wiązanki kwiatowe, przygotowane przez Rząd Związku Winkulijskiego, a następnie wygłosili kilka słów do zgromadzonych tłumów, związane z radością, związaną z odwiedzin.
Drodzy obywatele! Dzisiaj gościmy na naszej winkulijskiej ziemi Króla Hawilandu, Jego Królewską Mość Tadeusza I Wielkiego. Jest to wielka szansa na rozwój relacji międzynarodowych, a także szerzenie kultury oraz zwyczajów winkulijczyków. Jestem pewny, że dzisiejsza wizyta przyniesie wiele korzyści zarówno dla Związku Winkulijskiego, jak i Królestwa Hawilandu i będziemy jeszcze wielokrotnie spotykać się, zarówno na ziemi winkulijskiej, jak i hawilandzkiej.
Niech żyje przyjaźń winkulijsko-hawilandzka, niech kwitnie kultura winkulijska! RE: [Kanugard] Wizyta Króla Hawilandu - Tadeusz I Wielki - 08 Wrz 2022 Drodzy Winkulijczycy, dzisiaj przyleciałem tutaj aby polepszać relacje z Winkulią. Jestem bardzo zadowolony z naszego spotkania, i mam nadzieje że dzięki tej wizycie stosunki hawilandzko-winkulijskie będą jeszcze lepsze. Nasze spotkanie przyniesie wiele korzyści dla obu krajów, i lecąc tu mam nadzieje na polepszenie naszych stosunków. Sława Winkulii! Sława Hawilandowi! Niech żyje przyjaźń winkulijsko-hawilandzka! RE: [Kanugard] Wizyta Króla Hawilandu - Artur Kardacz - 08 Wrz 2022 Po złożeniu kwiatów kierowca zabrał JKM Alfreda oraz JKM Tadeusza do zoo. Miał odbyć się tam prywatny pokaz zorganizowany specjalnie na tą okazję. RE: [Kanugard] Wizyta Króla Hawilandu - Alfred Fabian - 08 Wrz 2022 Po udanym pokazie w Zoo Kanugardzkim limuzyna przejechała pod Zamek Królewski w Kanugardzie, gdzie głowy obu państw ukryły się w komnatach zamkowych, celem odświeżenia oraz rozmów, które były głównym zadaniem, jakie czekało dzisiaj Ich Królewskie Moście. Po niecałej godzinie narad i odpoczynku przed Zamek Królewski w Kanugardzie wyszedł posłaniec, który ogłosił wystąpienie JKM Alfreda Fabiana.
![]() Drodzy obywatele! Dzisiaj odnosimy kolejny sukces na arenie międzynarodowej i jestem pewny, że nie ostatni. Zawieramy razem z przyjaciółmi z Hawilandu traktat o przyjaźni i współpracy pomiędzy naszymi krajami. Jest to przełom w polityce zagranicznej na Nordacie, który zapoczątkował już traktat z Kirianią, a w niedalekiej przyszłości, co mogę już z całą pewnością zaanonsować, również z Bornfostem. Wierzę, że działania jakie Korona podejmuje na arenie międzynarodowej w przyszłości przyniosą długofalowe korzyści zarówno dla Królestwa Hawilandu, jak i Związku Winkulijskiego, a także dla całej Nordaty. Chciałbym również wyrazić uznanie dla działań młodych państw, jakimi są Kiriania i Hawiland, za trwanie w swoich krainach i niepozwalanie na to, aby upadły. Niech czują oni w Nas swoje wsparcie i wiedzą, że zawsze mogą liczyć na naszą pomoc przy różnych problemach, jakie dotykają młode mikropaństwa.
Chciałbym również podziękować Waszej Królewskiej Mości za dzisiejszą wizytę. Cieszę się z niej i mam nadzieję, że jeszcze wielokrotnie zagości WKM na gościnnej winkulijskiej ziemi. Niech WKM pamięta, że zawsze może liczyć na nasze wsparcie.
Niech żyje przyjaźń! Wiwat Winkulia! Wiwat Hawiland! RE: [Kanugard] Wizyta Króla Hawilandu - Tadeusz I Wielki - 08 Wrz 2022 Późniejszo przemówienie wygłosił Król Hawilandu - Tadeusz I Wielki Drodzy Winkulijczycy, dzisiaj zawarty zostanie traktat o współpracy i przyjaźni z naszymi przyjaciółmi z Winkulii. Bardzo dziękujemy wam za przyjęcie nas w Związku Winkulijskim, mam nadzieję że nasza przyjaźń będzie trwała bardzo długo. Hawiland jest młodym państwem, i jeszcze wiele przed nami, a traktat z Winkulią to jedna z rzeczy która umocni Hawiland. Mamy nadzieję że relacje winkulijsko-hawilandzkie będą się ciągle polepszać. Cieszę się z tego że zostaliśmy przyjęci w Winkulii i mam nadzieję że wkrótce jeszcze tu zagościmy. Niech żyję przyjaźń hawilandzko-winkulijska! Niech żyje Hawiland! Niech żyje Winkulia! RE: [Kanugard] Wizyta Króla Hawilandu - Alfred Fabian - 08 Wrz 2022 Po przemówieniach doszło do podpisania traktatu, po czym Ich Królewskie Moście zniknęły ponownie w zamku w celu spożycia uroczystej wieczerzy oraz odpoczynku po pracowitym dniu. Na wieczerzy podano lekką potrawkę z sarniny, a także wino na poprawę trawienia i dobry sen, z którego JKM Alfred chętnie skorzystał.
|