10 Cze 2024, 15:24:38
Po pierwsze, nasz kraj potrzebuje stabilnego rządu. Rządu, który będzie dbał o ciągłość działań władz winkulijskich, o jej regularne działania, o odpowiednie przeprowadzanie procesu legislacyjnego w Folkstagu. Wierzę, że jestem w stanie jako Minister Stanu o to zadbać – aby nasz rząd działał.
To są powody, dla których postanowiłem wystartować w wyborach na Ministra Stanu. Startuję w nich, bo wierzę, że potrzebujemy stabilnego, dobrze funkcjonującego Rządu, który będzie kontynuował niezbędne reformy i ponadto będzie bronił naszych interesów za granicą. Oto moja odpowiedź na pytanie: „Dlaczego startuję?” Jeszcze pozostaje mi drugie pytanie, na które wkrótce odpowiem – „Co zamierzam zrobić?”
Po drugie, dzieło reform ustrojowych rozpoczętych przez rząd Henryka Wespucciego, którego skromnym uczestnikiem być miałem okazję, nie zostało jeszcze dokończone. Zrobiliśmy już dużo – uchwaliliśmy nową Konstytucję, uchwaliliśmy nowe Prawo samorządowe i ustawę o Radzie Akcesyjnej oraz powoli doprowadzamy do końca proces wdrażania tych regulacji w życie. Jednak wciąż zostaje trochę do zrobienia – trzeba jeszcze uregulować funkcjonowanie sądownictwa oraz Folksguarde. Należy także stworzyć podwaliny dla gospodarowania naszymi środkami publicznymi. Wierzę, że jako osoba, która brała udział w dotychczasowych reformach, jestem w stanie je dokończyć. Ale żeby je dokończyć jest konieczna ciągłość funkcjonowania Rządu, o której już wspomniałem.
Po trzecie, Winkulia potrzebuje silnej polityki zagranicznej. Nie możemy się wahać ani bać się. Musimy zdecydowanie walczyć o swoje interesy na arenie międzynarodowej. Polityka „ciepłej wody w kranie” nigdzie nas nie doprowadzi. Potrzeba nam Rządu, który nie będzie się bał przeciwstawiać złu, które czyha na nasz kraj na arenie międzynarodowej, który będzie zapewniał nam bezpieczeństwo poprzez rozwój dotychczasowych sojuszy oraz zawieranie nowych. Osobiście wierzę, że taki Rząd jestem w stanie stworzyć.
![[Obrazek: 100365773012207445.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1190/100365773012207445.png)