Słyszałem, że jest planowany przemiał silnika forum na phpBB. Na mniej więcej kiedy jest to planowane? Co oznacza to dla forum? Głownie interesuje mnie to czy formatowanie w obecnych postach zostanie ostro przemielone? Chcę wiedzieć na co mam się nastawiać.
Kiedy przemiał?
|
27 Wrz 2023, 00:30:48
Podobno miało być coś w tym miesiącu. Ale nie mam pojęcia o szczegółach et caetera. Sam jestem ciekaw, co się zdarzy.
![]()
27 Wrz 2023, 00:36:28
Związek Radziecki został niedawno przekonwertowany na phpbb z tego dziwactwa, na którym stoi FN i nic (chyba) nie wybuchło. Być może jeśli pojawią się jakieś trudności to będzie można zasięgnąć pomocy z zagranicy?
27 Wrz 2023, 06:06:26
Szanowny Panie, Reżim Administratorski Spółka Złodziejska jest wyłącznym właścicielem i zarządcą infrastruktury informatycznej Związku Winkulijskiego. Nie ulega wątpliwości, że forum Związku Winkulijskiego jest elementem dóbr informatycznych Państwa Winkulijskiego, a więc Reżim Administratorski uważa się za organ właściwy do odpowiedzi na Pana pismo. Prezes Reżimu Administratorskiego potwierdza, że zarządca infrastruktury informatycznej planuje przeprowadzenia procesu zmiany silnika forum z MyBB na phpBB. Potwierdza się również, że operacja mająca na celu migrację danych (użytkowników, wątków, postów, załączników) pierwotnie miała odbyć się pod koniec tego miesiąca. Na ten moment nic nie wskazuje, aby termin ten miał znacząco się opóźnić. Użytkownicy o dokładnej dacie zostaną poinformowani w zwyczajowy sposób - za pośrednictwem forum jak również serwera Discord Związku Winkulijskiego. Odnośnie utrudnień - w czasie operacji migracji nie będzie możliwe korzystanie z forum (bez możliwości dodawania treści). Najprawdopodobniej na jakiś czas samo forum będzie również niedostępne. Utrudnienia nie powinny trwać dłużej niż dwie godziny. W skutek migracji niemal na pewno usunięte zostaną avatary użytkowników. Sama treść postów jako takich zostanie bez zmian. Ucierpieć może formatowanie samych postów przez fakt, że w inny sposób MyBB a w inny phpBB używa snaczników bbcode. W tej kwestii Reżim Administratorski będzie próbował automatycznie lub półautomatycznie wdrożyć naprawę formatowania na tyle na ile będzie to możliwe. Na dziś trudno jest mi powiedzieć dokładnie czy i jak bardzo ucierpi formatowanie. Miejmy nadzieję, że wcale lub niemal wcale. Docelowo wszystkie utrudnienia będą utrudnieniami przejściowymi i należy pamiętać aby minusy decyzji o zmianie silnika nie przysłoniły nam plusów o których może się wypowiedzieć bardziej kompetentny w tej sprawie członek Korpusu Administratorów, administrator Alfred Fabian. Odnośnie ewentualnej pomocy z zagranicy - Reżim Administratorski nie planuje na ten moment korzystać ze wsparcia zdając się na doświadczenie zespołu odpowiedzialnego za migracje forum - starszego administratora Henryka Wespucciego oraz administratora Alfreda Fabiana. Jeżeli operacja przebiegnie niezgodnie z naszymi oczekiwaniami - uruchomione zostanie ponownie forum na MyBB, a Reżim Administratorski skonsultuje się ze swoimi odpowiednikami w innych krajach aby odpowiednio sytuacji zaradzić. Na wszelkie inne pytania i sugestie Reżim Administratorski zostaje do Pana i Państwa dyspozycji. Z poważaniem Henryk Wespucci Prezes Reżimu Administratorskiego S.Z.
27 Wrz 2023, 10:35:37
Pozwolę sobie tylko potwierdzić informację zamieszczone powyżej. Zmiana jest planowana, zmiana jest planowana na "zaniedługo". Formatowanie może się sypnąć, ale będziemy starali się je jak najbardziej uporządkować, w szczególności posypać się mogą wielkości czcionek i justowania (co można czasami zaobserwować w bardziej archiwalnych częściach archiwum). Obrazki nie powinny się wywrócić, inne elementy też nie. Co do ZKRR - tam faktycznie może nie być błędów wizualnych, ale wtórując Anszlusowi Sheldonowi Lovelace'owi, który pomagał przy migracji - archiwalnych postów by nie dotykał, bo są tykającymi bombami. Ale to akurat wina tego, że Nordacki silnik forumowy jest okropny. U nas nie powinno być większych problemów z edycją, ale to będziemy mogli stwierdzić ostatecznie dopiero po migracji. Dla forum oznacza to też zmiany wizualne i usprawnienia dotyczące formatowania postów. Możliwe, że pojawią się też nowe funkcjonalności zapewniające dodatkowe pozytywne wrażenia z korzystania z forum (np. reakcje, jakie zostały wprowadzone niedawno w Leocji). Pojawi się (mam nadzieję) lepszy mechanizm przeglądania nowych wątków. Dodatkowo phpBB jest schludniejsze w stosunku do MyBB. Z mojego punktu widzenia - również mogą pojawić się dodatkowe inicjatywy nawiązujące do aktywności forumowej (pokroju sarmackich żniw, chociaż wolałbym, żeby nie była to impreza spamerska, mam z tyłu głowy pewien zamysł, który te problemy "ominie" kwestia obgadania i realizacji). ![]()
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor ~JKW Mateusz I
29 Wrz 2023, 21:17:16
Z zaciekawieniem i z pewnym niepokojem o czytelność dotychczasowego kontentu czekam na zmianę. Czy mogę dostać jakieś jeszcze informacje jakie przykładowe udogodnienia i bajery będą możliwe do wprowadzenia wraz z nowym silnikiem?
29 Wrz 2023, 23:12:57
Nie będę na razie nic deklarował, ale będziemy czerpać garściami z dorobku Leocji i Edelweiss w tym zakresie.
![]()
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor ~JKW Mateusz I |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |