14 Gru 2021, 20:26:56
Narodzie Winkulijski!
Naprawdę, dziękuję jeszcze raz za zaufanie. Wierzę, że wspólnymi siłami nie jesteśmy co prawda w stanie wznieść aktywności czy nawet naszego kraju na wyżyny, ale jesteśmy w stanie wyjść z depresji. Jestem pewny, że ten nieszczególnie wygórowany cel będzie się dało osiągnąć bez większych nakładów aktywnościowych. Niemniej postaram się i dam z siebie tyle ile będę mógł, aby aktywność w naszym kraju wzrosła, a Winkulia nie stała się kolejnym państwem Nordaty, którego nic nie wyróżnia.
W najbliższym czasie przygotuję graf dotyczący prawa w Winkulii, władz, prerogatyw im przysługujących, sposobów powoływania i innych istotnych spraw, które warto byłoby uporządkować. Pozwoli on na szersze spojrzenie na to, czego jeszcze brakuje w naszym prawie, co trzeba poprawić, co trzeba dodać, a co można by było uprościć/usunąć. Ustalenie sytuacji prawnej będzie pozwalało już nam na stabilizację prawną, której potrzebujemy, którą mamy, ale jednak jest ona gliniana - trzeba ją "wypiec", aby była twarda.
Kolejną sprawą, jaka przyświecała mi, kiedy decydowałem się wrócić na Nordatę, to lista zabytków winkulijskiego dziedzictwa - początkowo w formie listy suchych haseł, z czasem powoli opisywanych. Jest to rzecz, w którą można zachęcić naprawdę bardzo wiele osób i liczę, że wiele osób - nie tylko z naszego podwórka, będzie zainteresowane dorzuceniem kilku haseł, bądź opisów do naszej listy.
Nieocenionym uzupełnieniem tego będzie również odświeżona mapa administracyjna i geograficzna Związku Winkulijskiego. Z pewnością jesteśmy w stanie przygotować taką, która nie tylko odpowiadałaby standardom mikroświata, ale również wzbudzała podziw wśród innych. Mam nadzieję, że jesteśmy w stanie się podjąć tegoż działania w skuteczny sposób i z czasem taka mapa pojawi się.
Szczególnie, że mapa przyda się również z czasem przy rozwoju Podkomorzego - Nordackiego Systemu Gospodarczego, który coraz bardziej rozwija się. Nie jest to nadal system, który odpowiadałby na nasze problemy, jednakże będzie to bardzo fajna zabawka, która z czasem może przerodzić się w coś większego. System będzie dedykowany tylko dla 3 krajów - Winkulii i Volkianu, Insulii oraz Muratyki, przy czym, jeżeli kraje te nie będą zainteresowane, to nie widzę problemu, dla których miałbym nie uwzględniać tychże w systemie. Logowanie będzie odbywać się za pośrednictwem Stempla, co sprawia, że również zagraniczni inwestorzy będą mogli zdecydować się na zabawę i zdobyć nordackie waluty, które będzie można ulokować w leockim mikronacyjnym banku, który - z tego co wiem - powstaje.
To są właśnie trywialne punkty, których realizacja będzie dla mnie priorytetem. Jak mówiłem, dzięki mnie, nie będzie wcale zdecydowanie lepiej - nie zamierzam forsować żadnych istotnych zmian, bo uważam, że sytuacja w kraju nie jest zła, tylko niewykorzystana. A przy podjętym przeze mnie podejściu - gorzej być nie może.
Koronacja planowana jest na okres noworoczny, w okolicach 6-8 stycznia 2022 roku. O dokładnych datach będziemy Was informować na bieżąco.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I