26 Sie 2022, 18:00:49
Drodzy Obywatele
Dokładnie minęło osiem i pół miesiąca od objęcia przeze mnie tronu Związku Winkulijskiego. Trochę ponad 7 miesięcy temu doszło do koronacji królewskiej. Od tego czasu odbyło się wiele wydarzeń, o których warto byłoby wspomnieć, lub poinformować, ale wtedy mielibyśmy wiadomość, która nie dość, że zdezaktualizowała się dawno, to jeszcze nie to jest celem dzisiejszego posta.
Bardziej chciałbym, aby był to zaczątek wątku, który będzie informował na bieżąco o działaniach, podejmowanych przez Koronę, Ministra Stanu razem z pozostałymi ministrami oraz planach na najbliższe tygodnie. Wierzę, że jestem w stanie pozwolić sobie na wystarczająco wysoką aktywność i systematyczność, aby możliwe było jednocześnie prowadzenie działań promujących aktywność i Winkulię na arenie zarówno wewnętrznej, jak i międzynarodowej, jak również po prostu przekazywanie wiedzy o tych działaniach. Ułatwi to również później działania, związane z pracami ambasadorskimi (o czym później).
W ostatnim czasie podjęliśmy wiele różnych działań, które zasługują na uwagę. Wśród nich na wyszczególnienie zasługują:
- Targi Regionalne w Trinitzu, zorganizowane przez Burmistrza Trinitzu, Burka we współpracy ze mną oraz wszystkimi obywatelami Związku Winkulijskiego. Obecność wielu znamienitych gości naprawdę uszczęśliwiła mnie, a przedstawione stoiska naprawdę stały na bardzo wysokim poziomie. Chciałbym w tym miejscu jeszcze raz podziękować wszystkim, którzy zaprezentowali dania kuchni regionalnej, a także zapewnić, że wszystkie te dania zostaną zebrane w Księgę Kuchni Regionalnej, która zostanie wydana nakładem Wydawnictwa Królewskiego. Zapewniam, że ukaże się ona jeszcze przed końcem przyszłego miesiąca.
- Z okazji Targów Regionalnych odbył się turniej w Bitwę Morską. Od jej zakończenia i ogłoszenia wyników dzieli nas dosłownie jeden mecz i wierzę, że niebawem poznamy wyniki. Chciałbym również podziękować wszystkim 13 uczestnikom (sobie, jako 14-temu nie będę dziękował, bo nie wypada). Bez Was wszystkich nie miałoby to sensu i cieszę się, że Statki zyskały popularność nie tylko w Związku Winkulijskim, ale również w Kotlinie Edelweiss, gdzie już formowana jest Liga oraz reprezentacja. Pragnę zapewnić, że Związek Winkulijski niebawem również podejmie się formowania reprezentacji w tę "dyscyplinę sportową".
- Już w najbliższą niedzielę odbędą się ćwierćfinałowe mecze II Małego Pucharu Nordaty, po których poznamy półfinalistów oraz trofea, jakie czekają na zwycięzców. Pragnę przypomnieć, że w styczniu tego roku odbył się I Mały Puchar Nordaty, na którym wręczone zostały trofea, których autorem był Ludwik Tomović, jednocześnie selekcjoner triumfatorów poprzedniego turnieju - Slawonii. Mam nadzieję, że emocje na II Pucharze Nordaty będą równie wysokie, jak na poprzednim i doświadczycie licznych emocji.
- Chciałbym podziękować przyjaciołom z Edelweiss - Lieselotte Augentrost oraz Joachimowi Cargalho za narrację, przeprowadzaną w Lieziel, której również miałem możliwość być częścią. Tak jakościowa fabuła jest z pewnością czymś, o co warto walczyć w dzisiejszych czasach, gdzie promowane jest jej skracanie, zamiast rozwijania. Wierzę, że jeszcze niejednokrotnie będzie Nam dane wspólnie spotkać się nie tylko w Winkulii, ale również w innych zakątkach mikroświata.
- Równie gorąco chciałbym podziękować swojemu synowi Bazylemu Izaakowi von Hohenburgowi, za organizację polowania w lasach otaczających Norrington. Bardzo raduje się moje serce na każdą narrację, która pozwala nam na wybrnięcie z realiozy oraz po prostu spędzić przyjemny czas. Chociaż obowiązki nie pozwoliły mi zostać do końca, wierzę, że nie polowanie ostatecznie udało się.
- W ostatnich dniach powołany został Minister Spraw Wewnętrznych Erik Otton von Hohenburg, którego kandydatura została przedstawiona przez Ministra Stanu. Jestem pewny, że Erik, jako doświadczony mikronauta oraz urzędnik rządowy wywiąże się perfekcyjnie ze swoich obowiązków. Należy zwrócić uwagę, że działania zostały podjęte bardzo szybko i już niedługo rozpocznie się "Akcja Regionalizacja", mająca rozbudzić życie w dzielnicach. Zdecydowanie zakończy się ona sukcesem.
- Rozpoczęły się również konsultacje ws. symboli narodowych. Niedługo wyciągnięte zostaną wnioski, a w Dzienniku Praw ukaże się dekret dotyczący oficjalnych Symboli Narodowych Związku Winkulijskiego oraz Winkulii. Jest to pierwszy krok w długofalowych działaniach, mających na celu identyfikację wizualną Związku Winkulijskiego. W przygotowaniu jest już nowa, spersonalizowana wersja stylu forum, a w przyszłości również tzw. "landing page".
- Dwór Królewski oraz Rząd Królewski rozpoczął również długofalowe działania w polityce zagranicznej. Pierwszym krokiem było podpisanie traktatu uznaniowego z Wielkim Imperium Narodu Kiriańskiego oraz opublikowanie już dawno podpisanego traktatu z Cesarstwem Insulii. Niebawem uzupełnione zostaną traktaty, których treść przepadła po zrezygnowaniu z hostingu ct8 i przeniesieniu się na płatną wersję tegoż, a także podpisane traktaty, których jeszcze nie podpisaliśmy - zarówno z państwami znajdującymi się na Nordacie, jak i poza nią. Niebawem uaktywnią się również ambasady, a być może powołani zostaną również ambasadorzy - w większości przypadków jednak, misji dyplomatycznej podejmę się osobiście.
![[Obrazek: 99527777916551826.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1054/99527777916551826.png)
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I