11 Lip 2022, 12:32:26
(09 Lip 2022, 11:19:41)Robert Drenin napisał(a): Znaczy, na wszelki wypadek pierwiastki istniejące na realu wolałbym, aby po części faktycznie odzwierciedlało trochę real
A ja nie.
Wieści z zagranicy
|
11 Lip 2022, 12:32:26
(09 Lip 2022, 11:19:41)Robert Drenin napisał(a): Znaczy, na wszelki wypadek pierwiastki istniejące na realu wolałbym, aby po części faktycznie odzwierciedlało trochę real A ja nie.
11 Lip 2022, 14:43:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11 Lip 2022, 14:43:58 przez Kamiljan de Harlin.)
Te podstawowe pierwiastki rzeczywiście lepiej, żeby odwzierciedlały real, bo musielibyśmy na nowo wymyślać całą chemię. Ale nie widzę przeciwwskazań, do tworzenia zupełnie nowych elementów, które miałyby zupełnie abstrakcyjne zastosowania.
![]() Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
11 Lip 2022, 16:19:54
(11 Lip 2022, 14:43:42)Kamiljan de Harlin napisał(a): Te podstawowe pierwiastki rzeczywiście lepiej, żeby odwzierciedlały real, bo musielibyśmy na nowo wymyślać całą chemię. Ale nie widzę przeciwwskazań, do tworzenia zupełnie nowych elementów, które miałyby zupełnie abstrakcyjne zastosowania. Dokładnie. Z kolei nikt nie będzie już zabraniał odkrywania nowych pierwiastków o zupełnie abstrakcyjnych właściwościach (dlatego też nazwanie swojego pierwiastka w pewnym sensie jeszcze nie przepadło, gdyż można spróbować odkryć pierwiastek i nazwać go, a gdyby była taka organizacja też naukowa na Pollinie, to mogłaby też akceptować nazwy (tu bardziej chodziłoby o to, czy wykonalne byłoby utworzenie przykładowo symbolu pierwiastka, bądź też żeby się nie pokrywały nazwami)).
11 Lip 2022, 16:25:05
zgadzam się z przedmówcami z tym, że chemia jest zbyt złożona aby bawić się w myślenie życzeniowe "a ja chcę" "a ja nie chcę", tylko apropos tych abstrakcyjnych właściwości to jednak muszą one wynikać z teorii jaką przyjeliśmy tj. chemii ogólnej, czyli te właściwości należałoby wyjaśnić na podstawie masy pierwiastka, ilości neutronów w jądrze atomowym, elektronów walencyjnych itd...
11 Lip 2022, 18:12:45
(11 Lip 2022, 16:25:05)Erik Otton von Hohenburg napisał(a): tylko apropos tych abstrakcyjnych właściwości to jednak muszą one wynikać z teorii jaką przyjeliśmy tj. chemii ogólnej, czyli te właściwości należałoby wyjaśnić na podstawie masy pierwiastka, ilości neutronów w jądrze atomowym, elektronów walencyjnych itd... Tak w teoretyce byłoby najlepiej, dlatego też często wspominałem o tym, że jak najbardziej można odkrywać pierwiastki i przytaczałem hipotezę wysp stabilności. Niektórzy uważają, że maksymalnie pierwiastków będzie do 126, a część uważa, że dalej, a jeszcze niektórzy, że 118 jest tym końcowym. Ciężko tutaj jest powiedzieć, jednakże hipotetycznie jeśli istniałby pierwiastek 164, to mógłby wytrzymać kilka godzin. Jednakże mimo wszystko, wszystkie będą już promieniowały i będą miały niedługi czas połownicznego rozpadu. Dlatego też staram się akurat argumentować tutaj w sposób naukowy i obiektywny, ale to też jak inni mikronauci będą robić, to zależy już w teoretyce od nich, bo nic póki co nikogo nie reguluje w kwestii właściwości pierwiastków cięższych od 118. Jednakże tak, to byłaby najlepsza droga, jeżeli właściwości pierwiastków byłyby tłumaczone na podstawie różnych czynników w sposób logiczny i spójny.
11 Lip 2022, 21:12:14
Wezwanie Pawłowa do walki z Pietrowem. Dobre granie na emocjach i próba wzbudzenia jakiegoś strachu przed Carem Brodrii i jednocześnie Prezydentem Bialenii. Dlaczego ma nam zależeć na sprawach wewnętrznych naszych sąsiadów? Sami wybrali takiego prezydenta.
11 Lip 2022, 21:23:52
Dla mnie przerażające jest to, jak takie mikronacyjne spory personalne potrafią utkwić w człowieku i jak znacząco mogą one wpływać na aktywność w v-świecie. Co do sedna - zgadzam się z przedmówcą. Z kolei jeśli kiedyś miałoby dojść do jakiejś napaści na nasz kraj (a raczej nikt nie ma jaj, aby tego dokonać), to - cytując pewnego polityka - mamy wystarczająco miejsca, aby pochować ewentualnych napastników ![]() ![]()
11 Lip 2022, 21:28:37
Dokładnie, mamy wystarczająco miejsca, aby pochować ewentualnych napastników. Zgadzam się z przedmówcami.
Winewianin <3
Westlandczyk (-) Aleksander Novak
11 Lip 2022, 21:35:21
(11 Lip 2022, 21:12:14)Artur Kardacz napisał(a): Wezwanie Pawłowa do walki z Pietrowem. Dobre granie na emocjach i próba wzbudzenia jakiegoś strachu przed Carem Brodrii i jednocześnie Prezydentem Bialenii. Dlaczego ma nam zależeć na sprawach wewnętrznych naszych sąsiadów? Sami wybrali takiego prezydenta. ogółem to uważam, że zarówno w Bialenii jak i w Brodrii powienien być obecny rząd jeśli nie przyjazny to chociaż neutralny w stosunku do nas, a że w obu krajach rządzi w zasadzie jeden człowiek który może zrobić nam wojne na dwa fronty, to sprawa ta wydaje się szczególnie ciekawa. Głownym zamierzeniem polityki neutralności w stosunku do spraw nordackich, było właśnie uniknięcie scenariusza w którym Brodria w sojuszu z Bialenią była by skonfliktowana ze Związkiem, a pamiętam że ADIS próbowała nas wciągnąć w wewnętrzny konflikt w Brodrii, w który zaangażowana była RB próbująca zainstalować Pietrowa na tronie Brodrii. W takim przypadku mielibyśmy wspomniany scenariusz, niezwykle dla nas grozny. Obecnie zoobowiązują nas umowy zawarte z RB i Brodrią tj. zasada niestosowania przemocy, a że póki co Winkulia nie padła ofiarą wrogich działań ani z jednej ani z drugiej strony, to chyba nie powinniśmy sobie robić dodatkowych wrogów ingerując w ich sprawy. Choć prywatnie żal mi niektórych Bialeńczyków, to jednak uważam, że racja stanu wymaga utrzymania neutralności.
12 Lip 2022, 01:02:55
Niech się leją, byle daleko od nas
Burek von Hohenburg baron von Trinitz
minister spraw wewnętrznych
Ländgrav (Läjdegraf) av Trinitz ![]() |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |