![]() |
|
„Wybierz mądrze, nieważne kogo wybierzesz!” - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39) +--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628) +---- Dział: Archiwa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=33) +----- Dział: Archiwum Związku Winkulii i Volkianu (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=536) +------ Dział: Ciastkarnia u Palpatajna (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=47) +------- Dział: Dyskusje (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=40) +------- Wątek: „Wybierz mądrze, nieważne kogo wybierzesz!” (/showthread.php?tid=88) |
„Wybierz mądrze, nieważne kogo wybierzesz!” - Arkadiusz Norbert - 10 Lis 2018 Komitet Wyborczy Partii „Daleriański Front Wolności”
pragnie przedstawić:
Program Wyborczy Arcadia Norberta Deliarta von Witcher Drodzy Obywatele!
Drogie Obywatelki!Chciałbym przedstawić Wam orędzie, które przygotowałem w ramach własnych, dość luźno i zrozumiale opisanych postulatów wyborczych na stanowisko przyszłego Przewodniczącego Rady Federacji. Obietnicami tego nazwać nie wypada, bo jak to z obietnicami bywa, prawie nigdy się nie spełniają. 0. Sylwetka pretendenta:
1. Nie powtarzajmy błędów UTN!
Tworząc Unię Trzech Narodów obiecaliśmy sobie, że zbudujemy nację, która dalej będzie kultywować wszelkie różnice panujące pomiędzy samorządami składowymi. Z miarą upływu czasu Unia zmierzała ku ujednoliceniu władzy. Owe prowincje zanikały. Dochodziło do unitaryzacji. Unitaryzacja ta sprawiła, że prowincje ponownie chciały być wolne, ponieważ coraz bardziej były uzależnione od centrali. I wbrew pozorom, nie chodzi mi tutaj o sytuację samej Dalerii podczas mojego pierwotnego panowania. Byliśmy świadkami powstania różnych protestów, awantur czy nawet dwóch przedmiotów. Nie wszystkie można klarownie podporządkować relacjom prowincje-centrala, a jednak takowe starcia się ujawniały. Aby nie wzbudzić pewnych doz kontrowersji, pozwolę sobie nie wspominać żadnych z nich. Niech każdy z nimi powiązany przypomni je sobie w swojej głowie i zamilknie wobec nich już na wieki, dla dobra ogółu Federacji. Albowiem od teraz nadchodzi nowa era. Nowa era dla nas wszystkich. Zamierzając kandydować na Przewodniczącego Rady Federacji, mam na celu reformę ustrojową w porównaniu do spadku pozostawionego nam przez twór Unii Trzech Narodów. Nie zamierzam jednak zmieniać absolutnie wszystkiego, albowiem część samych pomysłów zastosowanych dawniej była dobra. Na pewno pozostawiłbym wspólny bank oraz unię gospodarczą samorządów składowych z uwagi na dobre walory ekonomiczne. Jednolita waluta - ren, jak już zaproponowano jej nazwę - zapewne ułatwia wszelkie transakcje poprzez wewnętrzną eliminację kosztów transakcyjnych, jak i zewnętrzną niwelację wahań kursowych w stosunku do walut innych mikronacji. Powinniśmy także posiadać dalej armię zbiorową, która będzie przynosić efekty w ramach wspólnej kooperacji, wzajemnych nauk oraz wymian technologicznych czy osprzętu i oporządzenia, a przy tym ponownie zachować pewną cząstkę wojsk lokalnych służących jako ochrona granic w ramach ataku przeciwnika lub różnego rodzaju rebelii. Podstawą Federacji winno być także pojednanie krajów wspólnoty poprzez wprowadzenie władzy zwierzchniej w osobie Przewodniczącego Rady Federacji oraz samej Rady Federacji jako odpowiednika parlamentu zbiorowego. Cóż więc zamierzam zmienić? Jako że Federacja z nazwy, jak i ustroju ma pozostać państwem federalnym, a także dlatego, że jestem jednym z jej pomysłodawców, chciałbym, ażeby wszystkie prowincje FN posiadały równe, a zarazem wysokie autonomie, nie tak jak było to ostatnimi razy. Z tegoż względu nie pozwolę, aby w Radzie Federacji nie znajdował się chociażby jeden, na tą chwilę, przedstawiciel każdej z nich. Doprowadzi to do większego potencjalnego wyrównania szans na wyrażanie swojego zdania oraz reprezentacji „prowincji”. Nie pozwolę także na odgórną ingerencję w prawo lokalne. Jeśli wyrok lub akt ma charakter miejscowy, taki ma też pozostać, o ile niezawisły sąd nie zadecyduje inaczej. Chodzi nam w końcu o sprawiedliwość i czystość relacji prawnych. Warto byłoby także uregulować prawnie kwestię dotyczącą decyzji samorządu na dobrowolne odejście z FN, w postaci dwustronnego porozumienia, bądź kryzysowo - chociażby jednostronnego uzasadnionego oznajmienia, niezależnie od jego ostatecznego wyniku rozpatrzonego przez odpowiedni organ sądowniczy w celu jego uznania. W ramach wspomnianych gwarantowanych wysokich autonomii krajów wewnętrznych jako Prezes Partii „Daleriański Front Wolności” zamierzam także doprowadzić ustawową możliwość prezentowania ich własnych stanowisk za granicą, niezależnie od stanowiska tak zwanej „centrali”, jednak także ich nie równoznacznemu pod względem wagi czy wysokości rozpatrywania przez zewnętrzne organy ambasadorskie i konsulackie. Służyć to ma rozjaśnianiu problemów związanych z rozbieżnością zdań, zarówno tych międzyprowincjonalnych, ale także międzynarodowych, w szczególności, gdy samorząd stanowi jedną ze stron umowy. 2. „Federacja przyjazna zagranicy”
Wracając do sedna sprawy, tego, co należałoby jeszcze poprawić wobec stosunków dyplomatycznych na Pollinie, warto zwrócić się z prośbą o podpisanie umowy o uznaniu pomiędzy państwami, a także projektu gospodarczego czy militarnego. Podpisanie aktu o współpracy ze światowymi mocarstwami znacząco poszerzyłoby nasze horyzonty i sprawiłoby, iż zyskalibyśmy nowego ważnego sojusznika, od którego oprócz założeń głównie teoretycznych (dofinansowania w przypadu ważnych przedsięwzięć naukowych, wymiana dostępów wojsk czy wzajemne stacjonowanie i budowanie obozów szkoleniowych) moglibyśmy pobrać cenną lekcję doświadczenia oraz swoistego wsparcia. Nie zapominajmy jednak o budowaniu relacji z państwami od nas mniejszymi lub będącymi na równi, bo jak wiadomo, „najlepiej dogadać się można z równymi sobie”, czyli tym leżącym w całkiem podobnej sytuacji i od których możemy z tego tytułu oczekiwać empatii. Dalsze punkty kampanii wyborczej zostaną przedstawione jutro do godz. 10:00.
Drogi Wyborco, wybierz mądrze, nieważne kogo wybierzesz!
RE: „Wybierz mądrze, nieważne kogo wybierzesz!” - Waksman - 10 Lis 2018 Program bardzo fajny, rzeczowy - mi się podoba Cytat:Dalsze punkty kampanii wyborczej zostaną przedstawione jutro do godz. 10:00.Trzymam Pana za słowo. RE: „Wybierz mądrze, nieważne kogo wybierzesz!” - Arkadiusz Norbert - 10 Lis 2018 (15-20 minut według zasad savoir-vivre'u w przypadku spraw realowych zobowiązuje.)
3. Podwójne obywatelstwa
Przywrócenie obywatelstw lokalnych, niezależnych od krajowych, sprawi, że nie tylko unikniemy rozgardiaszu prawnego, ale w przypadku utracenia któregoś z obywatelstw mieszkaniec nie straci pełni praw, dla przykładu do głosowania w samorządzie lokalnym, w przypadku gdyby utracono obywatelstwo centralne, jako jedyne regulowane obecnie prawnie, nie uzyskamy problrmu w postaci rozgraniczenia kompetencji mieszkańca zależnie od sytuacji. RE: „Wybierz mądrze, nieważne kogo wybierzesz!” - Leszek Ebe-Grüner - 10 Lis 2018 Wszystko ładnie pięknie, ale żeby rozwijać mikronacje, to powinno się zacząć od przywitania, a nie obrażania, fakt nie nowego mieszkańca, ale jednak powrotu. Bo każdy pamięta jak Waksman chciał usunąć forum, przy okazji banując wybitnego sędziego z tamtego okresu. Więc cytuję ,,Niech się Pan cieszy Panie @Eobard Thawne , że nie miał Pan okazji poznać tego Pana wcześniej. Może w pańskich oczach nie wyjdzie on na bezmózga.". Ten bezmózgowiec walczył o odzyskanie i działanie forum UTN, zresztą nie byłem jedyny, bo Kamiljan Harlin również miał duży wkład w działania mikronacji. Za to taki ,,mózgowiec Waksman" jedynie co potrafił to zrobić focha i kombinować z usunięciem serwera, bo go wszyscy wtedy wkurzali. Więc no jak na ,,mózgowca" bardzo rozsądne zachowanie, można pogratulować wręcz. Co do sprawy obywatelstw-W sumie byłbym za, tylko czy to ma na pewno sens? Nie lepiej zrobić jednego wspólnego państwa całkowicie? Bo teraz to o ile pod pewnymi względami nie jest zły pomysł, tak no niestety ale będąc rodzieleni to będzie to wyglądało że w każdej prowincji będzie 1-4 osoby? Jak już wprowadzać takie coś, to dopiero jak przybędzie ludzi. Bo aktualnie jest zbyt mało obywateli, by zorganizować coś takiego. RE: „Wybierz mądrze, nieważne kogo wybierzesz!” - Arkadiusz Norbert - 10 Lis 2018 Obywateli nie jest zbyt mało, zaś mam nadzieję, iż moje procesy rekrutacyjno-asymilacyjne poprzez reklamę Pollinu na pewnych serwerach Discord przyniosą większe efekty. Piszę „większe”, gdyż udało mi się już zachęcić parę osób, co zapewne wróży powodzeniu dalszej akcji. Osobiście nie jestem wielbicielem wyciągania spraw prywatnych na światło dzienne, bo tak jak wspomniałem, omawiając pierwszy punkt programu, ma nadejść nowa era w rozwoju, i oby ta właśnie, nareszcie była tą owocną i oczekiwaną. Tak więc, w kwestii Pańskich zażyłości z moim kontrkandydatem chciałbym uprzejmie poprosić o uregulowanie tychże za pomocą wiadomości prywatnych. RE: „Wybierz mądrze, nieważne kogo wybierzesz!” - Adam Aleksander II - 10 Lis 2018 Jak by miała wyglądać współpraca wojskowa? RE: „Wybierz mądrze, nieważne kogo wybierzesz!” - Séverin Apollinaire d'Éteste - 10 Lis 2018 Jak najbardziej w pełni zgadzam się z programem przedstawionym przez Szacownego Kandydata. Rozbudowany, zdecydowanie niepopulistyczny, nie bazujący wyłącznie na hasełkach, a przede wszystkim nie przejawiający dążeń do sztucznej centralizacji. Od siebie dorzucę autorski plakat wyborczy - jeżeli taka jest wola kandydata, może z nim zrobić co chce, umieścić w Kąciku Propagandy, czy cokolwiek innego. ![]() RE: „Wybierz mądrze, nieważne kogo wybierzesz!” - Henryk Wespucci - 10 Lis 2018 Bardzo dobry program wyborczy. W stu procentach merytoryczny, możemy się z nim zgadzać w mniejszym, bądź większym stopniu, jednak na pewno Arcadio wyczerpał temat. Życzę powodzenia na debacie! RE: „Wybierz mądrze, nieważne kogo wybierzesz!” - Arkadiusz Norbert - 10 Lis 2018 @"JLD" Z Panem zdążyliśmy sobie rozmówić na komunikatorze, tak więc chyba nie będzie trzeba drugi raz pisać tego samego, chyba że ma Pan do mnie jeszcze jakieś pytania, na które chętnie odpowiem. @Séverin Apollinaire d'Éteste Dziękuję serdecznie Waszej ekscelencji za wykonanie plakatu, jest przecudowny! Z wielką chęcią zaraz zgłoszę go do Kącika Propagandy!@"Heniu Wespucci" Dziękuję za pozytywną ocenę, jednak uprzedzam, że te tematy wcale nie są takie wyczerpane! "Nie dziękuję" także za życzenie powodzenia, nie z braku szacunku czy taktu, lecz z uwagi na być może nierozsądny dla niektórych zabobon. Życzę także powodzenia mojemu kontrkandydatowi, Kasparowi Waksmanowi, ponieważ wiem, iż jeżeli przegram, to FN powinna być w dobrych rękach. |