Związek Winkulijski
Wielkie Muzeum Winkulijskie - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Kraje koronne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=28)
+----- Dział: Archiwum prowincji (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=478)
+------ Dział: Egvalland (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=336)
+------- Dział: Archiwum Kraju Związkowego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=570)
+------- Wątek: Wielkie Muzeum Winkulijskie (/showthread.php?tid=874)

Wielkie Muzeum Winkulijskie - Erik Otton von Hohenburg - 10 Maj 2019

[Obrazek: 98rn05.jpg]

Wielkie Muzeum Winkulijskie - to organizacja non-profit działająca na terenie miasta Kanugard w celu upamiętnienia szeroko pojętej historii państwowości winkulijskiej oraz winkulijskiego społeczeństwa. Siedziba muzeum oraz samej organizacji mieści się w domu Taka Sewybrała przy ulicy słonecznej 4. gdyż w tym miejscu zebrane zostały znalezione liczne artefakty związane z funkcjonowaniem aparatu represji stosowanej przez rząd Szymona Uchastoka do którego należał Tak Sewybrał. Dom ten został odkupiony od władz miasta w marcu 2019 roku za symbolicznego rena, oraz wyremontowany na koszt organizacji.

Nasi honorowi patroni:

[Obrazek: 2qn1obo.jpg]

RE: Wielkie Muzeum Winkulijskie - Erik Otton von Hohenburg - 09 Cze 2019

Wojna z mafią 
(9 lutego — 1 marca 2019) 

9 lutego 2019 at 20:50

Erik

Dzisiaj około godziny 18:25 w stolicy hrabstwa batawskiego doszło do zamachu na miejscowego gubernatora Joha de roet. Gdy Gubernator opuszczał budynek rady miasta, na schody wbiegł mężczyzna w czarnym płaszczu i panamskim kapeluszu z pistoletem w dłoni. Zamachowiec oddał w kierunku przedstawiciela nowofaszystowskiego reżimu trzy strzały, na szczęście w skutek błyskawicznej reakcji służb zamacjowiec został ujęty, natomiast gubernator pomimo ciężkich obrazeń uszedł z życiem jednak kosztować będzie go to całe lata rekonwalescencji i nieusuwalne kalectwo, które uniemożliwi mu dalsze zarządzanie regionem.

Godzinę po ujęciu, zamachowiec popełnił samobójstwo w areszcie. Późniejsze śledztwo wyjawiło jego prawdziwą tożsamość i wykazała jego związki z lokalną mafią trudniącą się przemytem narkotyków do Federacji Nordackiej, handlem ludźmi, wymuszeniami a nawet morderstwami, z którą to skutecznie walczył gubernator Joh. Wiadomość ta zelektryzowała mieszkańców nie tylko miasta, ale i całej Winkulii. Opinia publiczna rząda od Naczelnika Związku Winkulijskiego oraz Premiera natychmiastowych działań w celu zniszczenia mafii raz na zawsze!

10 lutego 2019 at 19:48#535

Aris Kostas

Właśnie przed chwilą odbyło się specjalna konferencja Naczelnika Kostasa:
Obywatele!
To co się stało wczoraj w Batavii jest straszne i wymaga zdecydowanego potępienia. Myśli moje oraz wszystkich polityków rządzących w Winkulii są przy Pana Johu.
Właśnie przed chwilą spotkałem się z nowo wybraną Wielką Radą Winkulijską i ustaliłem na początku z Min. Finansów, iż Pan Joh dostanie honorową rentę dożywotnią od państwa.
Jednakże cały czas czyha na nas wielkie zagrożenie, jakim jest zorganizowana przestępczość. Jak dowiedziałem się, zamachowiec zdobył broń dzięki jednemu z oficerów Folksguarde, co sugeruje, iż policja jest też zamieszana w ten układ. Dlatego też postanowiłem wydać (na podstawie Ustawy Zasadniczej ZW) Dekret Naczelnika o utworzeniu Organizacji Bezpieczeństwa Państwowego (OBP). Jej celem będzie zwalczanie mafii winkulijskiej.

13 lutego 2019 at 19:57#557

Erik

Wieść o utworzeniu przez Naczelnika Organizacji Bezpieczeństwa Państwowego została w głównej mierze zbagatelizowana przez bosów mafijnych rodzin w Winkulii. Jeden z przywódców największego ganagu w Stolicy wręcz wykpił działania rządu i postanowił za pośrednictwem powiązanych z mafią gazet oraz rozgłośni radiowej ośmieszyć działania Naczelnika Związku oraz zniechęcić odbiorców od pomysłu walki z wszechpotężną mafią. Jak donosi niezależny dziennikarz i publicysta Mic adeer, tylko w dniach od 1 do 12 lutego 5 największych organizacji przestępczych w kraju puściło w obieg 100.000.000 astrow uzyskanych w sposób nielegalny. Jeszcze tego samego dnia do domu Mic’a zapisało dwóch mężczyźn, a po tym gdy nieznani sprawcy opuścili chwilę później miejsce zamieszkania dziennikarza, ten był już martwy. W całej Winkuli krążą plotki o tym jakoby mafia przygotowała zamach na głowę państwa lub Ministra Spraw Wewnętrznych – jednak w opinii OBP jest to jedynie wojna informacyjna mająca na celu zastraszenie społeczeństwa oraz rządu.

17 lutego 2019 at 12:01#575

Aris Kostas

Na ostatnim posiedzeniu Izby Poselskiej złożony został projekt „Ustawy o uprawnieniach specjalnych w przypadku zagrożenia bezpieczeństwa”. Wywołała ona protesty ze strony posłów Stronnictwa Polityki Realnej, ponieważ daje ona Organizacji Bezpieczeństwa Państwowego dużo możliwości, m.in. OBP może zaaresztować dowolnego obywatela bez nakazu Trybunału, jeśli tylko istnieje podejrzenie, że popełnił on przestępstwo. Jednakże, aby OBP mogło używać tych możliwości, Minister Spraw Wewnętrznych musi wprowadzić tzw. Rote Kode (pol. Czerwony Kod), czyli ogłosić stan zagrożenia bezpieczeństwa państwowego.
Ustawa została przegłosowana większością głosów ZNf i WPR „Centrum”. Została ona również wczoraj podpisana przez Naczelnika Państwa.
Wczoraj też OBP zatrzymało grupę 10 osób, które transportowały kokainę. Znaleziono przy 6 z nich broń palną. Dodatkowo znaleziono farbę do drukowania banknotów, co może sugerować, iż mafia dodrukowuje banknoty.

17 lutego 2019 at 13:44#579

Erik

Don Egvaleone zmartwił się doniesieniami mediów o walce Naczelnika z jego ludzimi.. W restauracji należącej do jednego z członków „battavskiej ośmiornicy” jej bos spotkał się z posłami SPR i innych pomniejszych ugrupowań opozycyjnych. Ci zaś przygotowali serię kompromitujących nagrań z udziałem Ministra Spraw Wewnętrznych. Nazajutrz o tej porze w prasie zagrzmiało po publikacji tychże materiałów. W całym kraju zaczęto domagać się jak najszybszej dymisji szefa MSW oraz postawienia go przed sądem.

17 lutego 2019 at 16:03#581

Aris Kostas

Kiedy cała afera wyszła na jaw, Naczelnik Państwa postanowił przemówić:
Obywatele!
Początkowo tą całą wojnę z mafią pojmowałem w kontekście zwykłej walki z przestępcami. Dzisiaj dotarło do mnie, że tak naprawdę my nie walczymy tylko z nielegalną działalnością, tylko to jest walka jaka i czyja Winkulia będzie. Jak doszły do mnie słuchy, mafia winkulijska współpracuje z posłami SPR. Z posłami! Rozumiecie? Z posłami!
Wcześniej chciałem jeszcze wszystko robić, mówiąc kolokwialnie, po bożemu, ale miarka się przebrała. Miarka się przebrała, bo ten zbrodniczy Układ, któremu zależy tylko i wyłącznie na władzy i pieniądzach, przyłożył nóż do krtani państwa. A z krtani państwa wydobywa się głos narodu zwykłych ludzi.
A ja nie pozwolę, aby banda jakiś imbecyli godziła w naród! Dlatego musiałem podjąć następujące kroki, aby pomóc naszemu krajowi.
Po pierwsze, przyjąłem osobistą dymisję Ministra Romanova ze stanowiska Ministra SW. Po drugie, na jego miejsce wybrany został przeze mnie i przez Izbę Poselską, Pan Herman Storbreten, który będzie bezwzględny w stosunku do tego całego Układu. Po trzecie, Pan Storbreten wprowadził Rote Kode, dzięki czemu KSO będzie mogła działać doraźnie. Po czwarte i najważniejsze, wydałem specjalny Dekret, który został zatwierdzony przez WRW od razu, bez zastanowienia. Oto i on:

Dekret o wprowadzeniu stanu specjalnego na terenie całego Związku Winkulijskiego
1. Postanawia się wprowadzić stan specjalny na terenie całego Związku Winkulijskiego, w celu zwalczenia przestępczości zorganizowanej.
2. Ustawa Zasadnicza zostaje zawieszona.
3. Izba Poselska zostaje tymczasowo rozwiązana. Kompetencje władzy ustawodawczej przejmuje władza wykonawcza.
4. Wszelkie granice lądowe oraz powietrze zostają zamknięte od zewnątrz i od wewnątrz. Nikt nie ma prawa wyjazdu z terenu Związku Winkulijskiego.
5. Postanawia miasto Batavia okrążyć się dookoła za pomocą Winkulijskiej Armii Ludowej.
6. Uznaje się, iż Astry są nielegalnym środkiem płatniczym. Mają zostać one wymienione na tzw. Państwowe Karty Rozliczeniowe (PKR). Więcej szczegółów dotyczących opublikuje Ministerstwo Finansów.
7. Ogłasza się lustrację powszechną funkcjonariuszy Folksguarde oraz członków ich rodzin.
8. Wprowadza się godzinę policyjną w porze od 21:00, do 7:00. W tym czasie każdy kto jest na zewnątrz, zostanie aresztowany przez OBP.
9. Postanawia uznać się Stronnictwo Polityki Realnej za organizację przestępczą. Jej członkowie mają zostać aresztowani i przesłuchani przez OBP i wojsko.
10. Niniejszy dekret wchodzi w życie z chwilą uchwalenia.

Aris Kostas

Wiktor Torban

17 lutego 2019 at 17:22#584

Erik

Nim Naczelnik Kostas zdążył wygłosić powyższą deklarację, Don Egvaleone oraz conajmniej kilkuset członków winkulijskiej mafii zdążyło uciec z kraju i przedostać się na południe, do Federacji Nordackiej. Nie mogłoby się to udać gdyby nie liczne powiązania członków rządu winkulijskiego i najbliższych współpracowników Arisa Kostasa z mafią. W Kanugradzie członków grup przestępczych z północy wsparli bosowie lokalnej mafii — Kanugradzka Ośmiornica jest bardzo niebezpieczna, głównie z tego powodu, że jej członkami są byli funkcjonariusze Folksguarde, weterani wojenni oraz byli członkowie tajnych służb UTNu i Republiki Osaczesko. Decyzja Naczelnika Państwa wywołała powszechne niezadowolenie w kraju, nawet u osób w żaden sposób niepowiązanych z mafią. Obrońcy praw człowieka biją na alarm! za granicą decyzja ta wywołała również powszechne oburzenie, zaś część obrońców praw człowieka zorganizowała manifestacje przed Pałacem Cesarskim w Arthurstand domagając się od Cesarza uchylenia dekretu wydanego przez rząd winkulijski oraz demokratyzacji życia publicznego w prowincji. W tym czasie mafia planuje bardzo spektakularną akcje…

17 lutego 2019 at 20:09#585

Aris Kostas

Wkrótce Winkulijczycy z południa dokonali samosądu na Don Egvaleonie. Najpierw okrążyli jego konwój, a potem wywlekli go z auta i brutalnie zadźgali widłami, grabiami, oraz innymi przyrządami domowymi…
A w Związku Winkulijskim zaaresztowano, aż 295 mafiozów, a z kolei 305 zabito. Przechwycono też 300 t kokainy oraz 500 kg marihuany.
OBP dodatkowo zorganizowało obleżenie domu bosa Kanugardzkiej Ośmiornicy. Ten kiedy wiedział, że nie ma ucieczki popełnił samobójstwo. Teraz w Kanugardzkiej Ośmiornicy zaczynają się walki o władzę nad organizacją.
Naczelnik Kostas spotkał się z Premierem Durec’qo, aby porozmawiać nt. obecnej sytuacji. Kostas i Durec’qo świetnie wiedzą, że nie mogą nikomu ufać. Ich spotkanie wciąż trwa.

This reply was modified 3 months, 3 weeks ago by  Aris Kostas.
17 lutego 2019 at 21:10#587

Erik

Tylko, że bos kanugradzkiej ośmiornicy mieszkał w Kanugradzie, który jest obecnie częścią FN. Czy w takim razie akcja ta nie była naruszeniem suwerenności tego państwa? Nie żebym się czepiał.

17 lutego 2019 at 21:15#588

Aris Kostas

Akcja została uzgodniona z lokalnymi władzami.

17 lutego 2019 at 23:12#589

Erik

Powiedzmy, że nie mam zastrzeżeń.

W międzyczasie dokonany został wybór bosa mafii winkulijskiej oraz Kanugradziego gangu. Śmiałe zagrania Naczelnika Związku Winkulijskiego poważnie osłabiły mafię i zmusiły ją do zmian oraz przejścia do konspiracji. W Północnej Winkukii nadal trwają aresztowania jednak nikt nie podda się bez walki. W Batavii, która stanowi nieformalne centrum winkulijskiego świata przestępczego doszło do krwawej potyczki w wyniku której zginęło 20 policjantów i żołnierzy oraz 15 gangsterów i 23 cywili. Napietą sytuację wewnętrzną państwa postanowili wykorzystać komuniści do realizacji własnych politycznych ambicji. Na południowym zachodzie kraju zajęli oni około 30% terytorium Komitatu Czerkeskiego i proklamowali powstanie Winkulijskiej Republiki Rad, wydana została odezwa do obywateli winkulisjkich powstał komunistyczny rząd oraz policja polityczna.

28 lutego 2019 at 23:17#673

Erik

Komunistyczna rebelia, jak się później okazało szybko upadła w wyniku działań kontrrewolucyjnej partyzantki pod przywodctwem Katala de Qwe (imigranta z Nowej Winkulii) oraz wojsk wiernych winkulijskiemu rządowi. W wielkich miastach Związku Winkulijskiego trwała wciąż obława przygotowana przez rząd Kostasa w ciągu trwającej kilka dni akcji aresztowano około 4000 osób i przesluchano aż 20.000. Większość bandytów przebywa obecnie na emigracji w Federacji Nordackiej oraz w Królestwie Nowej Winkulii, która już od kilku dekad jest miejscem prania brudnych pieniędzy, rajem podatkowym oraz punktem tranzytowym nielegalnych towarów w drodze do Netopi i NUPIA.

1 marca 2019 at 22:55#687

Aris Kostas

Dokładnie przed chwilą, tj. o 22:45, zakończyła się obława na – jak to określiły winkulijskie media – ostatniego mafiozę w Związku Winkulijskim. Był nim Iosif Hartum. Zabarykadował się on na opuszczonej stacji benzynowej, na drodze pomiędzy Groznyj, a Batavią. Został on zastrzelony przez funkcjonariusza OBP, Johna Freuma.
Folksguarde oraz OBP ogłosiło koniec wojny z mafią! Lud zaczął demonstrować radość na ulicach.
Dodatkowo zamknięto wszelkie granice całkowicie, tak że nikt się nie prześlizgnie.
Jutro Naczelnik Kostas zda raport z wojny z mafią.
--------------

RE: Wielkie Muzeum Winkulijskie - Erik Otton von Hohenburg - 14 Cze 2019

Obchody pierwszej rocznicy utworzenia Związku Winkulijskiego
(7 lutego 2019 r.)

7 lutego 2019 at 06:41#393

Erik
Keymaster
Na ulicach winkulijskiej stolicy można było wyczuć uroczystą atmosferę pomimo tak wczesnej pory. Wszechobecne były winkulijskie flagi oraz plakaty propagandowe. Około godziny 6:30 do Groznyj przyjechała rządowa limuzyna z Cesarzem Stanów Zjednoczonych Centrazji Erikiem Ottonem I. Trasa przejazdu była staranie pilnowana przez policję oraz agentów służb specjalnych. Cesarski pojazd podziały nieliczne i rozmieszczone nieregularnie grupki gapiów. Za kilka godzin Jego Cesarska Mość wygłosi przemowe skierowaną do Izby Poselskiej oraz zwykłych mieszkańców Winkulii, jednak nim to nastąpi, odbędzie on jeszcze Krótką rozmowę z Premierem Winkulii oraz Naczelnikiem Arisem Kostasem.

This topic was modified 4 months, 1 week ago by Erik.
7 lutego 2019 at 10:50#398

Aris Kostas
Participant
Właśnie przed chwilą odbył się uroczysty apel Winkulijskiej Armii Ludowej. Teraz trwa część historyczna, odgrywana jest historia utworzenia Związku Winkulijskiego.
Zaraz odbędzie się pochód wojsk oraz najważniejszych osób w państwie.

[Obrazek: z22863292V,Orszak-Trzech-Kroli-2018-w-Poznaniu.jpg]

7 lutego 2019 at 11:28#405

Artur Kardacz von Hohenburg
Keymaster
Witamy, miło zobaczyć że przybywają kolejni góscie. Mam pytanie z skąd obecnie przybywasz? I czy może masz zamiar zostać na stałe w SZC?

This reply was modified 4 months, 1 week ago by Artur Kardacz von Hohenburg.
7 lutego 2019 at 12:38#411

Artur Kardacz von Hohenburg
Keymaster
Rozpoczęła się defilada Winkulijskiej Armii Ludowej, ulicami równym krokiem przeszła dywizja reprezentacyjna oraz przejechał 5 pułk kawaleri „Wyzwolenia Winkulii”

[Obrazek: fv8qxx.jpg]

[Obrazek: 23sbqmh.jpg]

7 lutego 2019 at 17:04#489

Erik
Keymaster
Cesarz Stanów Zjednoczonych Centrazji Erik Otton I wygłosił przemówienie skierowane do Winkulijczyków na uroczystym posiedzeniu Izby Poselskiej:

Wysoka Izbo,
Winkulijczycy!

Jestem niezmiernie rad, iż mam możliwość świętować wspólnie z Wielkim Narodem Winkulii 1 rocznicę wielkiego wydarzenia jakim było utworzenie Związku Winkulijskiego przez Szymona Uchastoka. Jako iż wówczas byłem dyplomatą państwa sąsiedniego nie miałem okazji brać czynnego udziału w wielkim dzielę jakim było budowanie tego wielkiego nordackiego państwa, niemniej jednak przez cały ten okres przyglądałem się temu w jaki sposób Winkulia i jej społeczeństwo rozwijało się, kwitło. W momencie gdy w młodej republice zapanował chaos po kryzysie rządowym wywołanym nagłym odejściem twórcy kraju w niewyjaśnionych okolicznościach, aktywnie działałem na rzecz silnej i niepodległej Winkulii. Pamiętam dzień, w którym to Naczelnik Państwa Aleksander van der Egval rozwiązał Związek Winkulijski, po nieuzasadnionej w żaden sensowny sposób agresji brodryjskiej. Jednak jak się później okazało winkuliczycy nie ulegli swym wrogom i przywrócili swój kraj na mapę Nordaty. Jestem szczęśliwy mogąc poraz kolejny wspierać Winkulię w jej rozwoju. Jesteście młodym i ambitnym społeczeństwem z piękną historią i tradycją, ale co ważniejsze jesteście społeczeństwem z przyszłością.

Wysoka Izbo, obywatele dziękuję za uwagę, niech żyje Winkulia oraz Związek Nowofaszystowski!

na sali rozległy się brawa, a Cesarz zszedł z mównicy. Niebawem przemówi naczelnik Aris Kostas oraz Premier Durec’qo.

7 lutego 2019 at 18:28#490

Aris Kostas
Participant
Najpierw przemówił Premier Norbert Durec`qo:

Obywatele i obywatelki!
Wysoka Izbo!

W ciągu tych kilku dni dokonaliśmy czegoś niemożliwego, czyli przegłosowaliśmy projekt Ustawy Zasadniczej, która niestety z powodów biurokracyjnych nie trafiła odpowiednio na czas do Cesarza. Ale nadrobimy to jeszcze dziś!

Przechodząc do sedna, rocznica utworzenia Związku Winkulijskiego to bardzo ważna chwila dla mnie oraz dla całego Związku Nowofaszystowskiego. W końcu my, przedstawiciele Nowego Faszyzmu, stawiamy państwo jako jedną z najważniejszych rzeczy w życiu. Bo naszą nową religią jest patriotyzm, a nowym Bogiem – Winkulia.

Jeszcze dzisiaj pójdziemy pod Mauzoleum AvdE, którego ciało sprowadziliśmy tu dzięki działaniu mojej partii. Jest to bardzo piękny budynek, w którym znajdują się najważniejsze pamiątki związane z Aleksandrem van der Egvalem. Mauzoleum budowaliśmy przez ok. pół roku, co stanowi najdłuższą budowę w historii całego Związku Winkulijskiego.

Chcę obiecać z tego miejsca wszystkim, iż rząd ZNf oraz WPR „Centrum” znowu sprawi, że Winkulia będzie silnym i dobrze prosperującym państwem.

Niech żyje Winkulia!
Neb Winqulia lebt hedryt tams!

7 lutego 2019 at 20:29#498

Aris Kostas
Participant
Po przemowie Arisa Kostasa, wszyscy parlamentarzyści poszli pod budynek Mauzoleum AvdE-go.
Teraz trwa jego zwiedzanie:
[Obrazek: filename-house-of-flowers.jpg]

Dokładnie o godz. 21:00 została uroczyście odczytana Ustawa Zasadniczą Związku Winkulijskiego, która wprowadza ten kraj w nową epokę.
Cytat:
USTAWA ZASADNICZA ZWIĄZKU WINKULIJSKIEGO
z dn. 7 lutego 2019 r.

My, naród winkulijski zjednoczony pod berłem Cesarza Stanów Zjednoczonych Centrazji, postanawiamy powrócić do naszej tradycji, która to zabowiązywała do wspólnego decydowania o losie państwa. Dlatego właśnie, postanawiamy o utworzeniu Związku Winkulijskiego, w którym to będziemy wyrażali poszanowanie dla tej tradycji. Aby Związek mógł funkcjonować jak najlepiej, uchwalamy tą Ustawę Zasadniczą, która będzie służyć kolejnym pokoleniom naszego kraju.

Art. 1.

Związek Winkulijski jest republiką naczelnikowską.

Art. 2.

1. Władza ustawodawcza skupiona jest w rękach Izby Poselskiej, władza wykonawcza – w rękach Naczelnika Państwa i Wielkiej Rady Winkulijskiej, a władza sądownicza – w rękach Trybunałów.

2. Władzę kontrolną nad władzami Związku Winkulijskiego pełni Cesarz Stanów Zjednoczonych Centrazji.

Art. 3.

1. Władze ustawodawcze i wykonawcze są wybierane przez obywateli w powszechnych, tajnych, bezpośrednich, równych i proporcjonalnych wyborach.

2. Każdy wybór może unieważnić Cesarz SZC, o ile poda powód w stosownym oświadczeniu.

3. Ordynacja wyborcza uchwalona przez Izbę Poselską kierowana jest od razu do Cesarza SZC, aby ten ją zaakceptował.

Art. 4.

Stolicą Związku Winkulijskiego jest Miasto Stołeczne Groznyj.

Art. 5.

Organem władzy ustawodawczej jest Izba Poselska.

Art. 6.

Izba Poselska składa się ze 100 posłów, którzy są wybierani w wyborach parlamentarnych.

Art. 7.

Celem Izby Poselskiej jest stanowienie nowego prawa oraz określanie polityki wewnętrznej państwa.

Art. 8.

1. Projekt ustawy może złożyć grupa 5 posłów.

2. Ustawa jest przegłosowywana większościowo.

3. Gdy ustawa zostanie przegłosowana jest ona kierowana do Naczelnika.

Art. 9.

Kadencja Izby Poselskiej trwa 4 miesiące.

Art. 10.

Naczelnik Państwa jest najważniejszą osobą w państwie.

Art. 11.

Naczelnik Państwa wybierany jest w wyborach naczelnikowskich.

Art. 12.

Do preorgatyw Naczelnika Państwa należy:

– podpisywanie ustaw uchwalonych przez Izbę Poselską;

– stosowanie prawa weta (można anulować weto za przewagę 3/5 głosów w Izbie Poselskiej);

– wydawanie dekretów z mocą ustawy, które musi zatwierdzić większościowo Wielka Rada Winkulijska;

– wydawanie rozporządzeń pozwalających na zaaresztowanie posła Izby Poselskiej;

– może w dowolnej chwili powołać lub odwołać Wielką Radę Winkulijską;

– może na wniosek Wielkiej Rady Winkulijskiej lub w skutek referendum rozwiązać Izbę Poselską;

Art. 13.

Naczelnik Państwa może zostać odwołany w dowolnej chwili przez Izbę Poselską 2/3 wszystkich głosów.

Art. 14.

Wielka Rada Winkulijska odpowiada za prowadzenie polityki wewnętrznej i gospodarczej Związku Winkulijskiego. Oprócz tego ustala powszechnie obowiązującą wykładnię prawa.

Art. 15.

Wielka Rada Winkulijska składa się z:

– Przewodniczącego WRW, który desygnowany jest przez Naczelnika Państwa;

– Ministrów WRW, którzy powoływani są przez Naczelnika na wniosek Przewodniczącego WRW;

– wybranych przez Przewodniczącego WRW, szefów służb odpowiadających za bezpieczeństwo państwa;

– Marszałek Izby Poselskiej;

– sekretarza WRW, którego wybiera Przewodniczący;

Art. 16.

Izba Poselska musi udzielić wotum zaufania WRW na początku każdej kadencji Izby.

Art. 17.

Rozporządzenia członków WRW mogą być wstrzymywane przez Naczelnika Państwa.

Art. 18.

Władzę sądowniczą pełnią Trybunały, które są podzielone na: Trybunały Miejskie, Trybunały Komitatowe oraz Trybunał Najwyższy.

Art. 19.

Wybór Sędziów Trybunałowych określa odpowiednia ustawa.

Art. 20.

Trybunał Najwyższy może zamrozić każdy akt prawny, jeśli jest niezgodny z Ustawą Zasadniczą.

Art. 21.

1. Podział administracyjny Związku określa odpowiednia ustawa.

2. Obywatele mają prawo do wybierania własnych władz jednostek administracyjnych.

Art. 22.

1. Projekt zmiany Ustawy Zasadniczej musi złożyć 1/5 członków Izby Poselskiej.

2. Aby uchwalić zmiany w Ustawie Zasadniczej potrzebne jest 2/3 głosów.

Art. 23.

Konstytucja Wielkiego Księstwa Winkulii przestaje obowiązywać z chwilą uchwalenia.

Art. 24.

Z chwilą uchwalenia Ustawy Zasadniczej Izba Ustawodawcza zostaje przekształcona w Izbę Poselską I kadencji, a urząd Tymczasowego Naczelnika Państwa – w Naczelnika Państwa I kadencji.

Art. 25.

Niniejsza Ustawa Zasadnicza wchodzi w życie z chwilą uchwalenia przez Izbę Ustawodawczą, podpisania przez Naczelnika Państwa oraz podpisania przez Cesarza SZC.

Tymczasowy Naczelnik Państwa

Aris Kostas

Cesarz Stanów Zjednoczonych Centrazji

Erik Otton bon Hohenburg

7 lutego 2019 at 23:02#504

Erik
Keymaster
[…] Bon Hohenburg Smile ?

-----------------------------