Związek Winkulijski
Folksguarde - dyskusja nad organizacją - Wersja do druku

+- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu)
+-- Dział: Podziemia Zamku Królewskiego (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=39)
+--- Dział: Forum Archiwalne (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=628)
+---- Dział: Wiadomości z kraju (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=187)
+---- Wątek: Folksguarde - dyskusja nad organizacją (/showthread.php?tid=697)

Strony: 1 2

Folksguarde - dyskusja nad organizacją - Erik Otton von Hohenburg - 12 Kwi 2019

Folksguarde to jak wiadomo jednostki narracyjnej policji powołanej za rządów Aleksandra van der Egvala w Winkulii, w ciągu zaledwie dwóch (?) miesięcy istnienia zdążyły się wsławić aresztowaniem byłego Naczelnika Szymona Uchastoka oraz obroną Związku Winkulijskiego w nierównej walce w wojnie obronnej przeciwko Brodrii. Jak to dobrze określił Aris Kostas "Folksguarde uosabia ducha Winkulii" i dlatego też warto rozważyć odbudowę tej formacji w postaci scentralizowanego ruchu, honorowej formacji mundurowej i tworzenie narracji bezpośrednio dotyczącej Folksguarde. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany taką formą działania lub przynajmniej kibicowania tej formacji, to prosiłbym o komentarz w tej sprawie oraz ewentualnie przedstawienie konkretnej propozycji funkcjonowania i organizacji pracy służb, każda pomoc jest jak najbardziej mile widziana. 

RE: Folksguarde - dyskusja nad organizacją - Artur Kardacz - 13 Kwi 2019

Zadaniem Folksguarde będzie ochrona Prezydenta. Służba w Folksguarde  (FKG) będzie służbą ochotniczą. Prezydent będzie najwyższym zwiechnikiem i naczelnym dowódcą FKG. Prezydent powołuje i odwołuje komendanta FKG. FKG będzie instytucją rządową 

Komendant określa w drodze decyzji zasady powołania do służby, przebieg służby oraz uprawnienia i obowiązki członków FKG.

Zakres działań komendanta:

1. Kierowanie działanością FKG
2. Przygotowanie planów rozwoju i struktury FKG
3. Realizowanie założeń Prezydenta w zakresie działalności FKG
4. Kierowanie sprawami kadrowymi FKG
5. Kierowanie gospodarką finansową FKG

Zakres działań FKG

1. Ochrona rządu i Prezydenta 
2. Prowadzenie działań prewencyjnych i kryminalnych
3. Ochrona antyterrorystyczna i wywiadowcza
4. Organizowanie ewakuacji ludności 
5. Zarządzanie kryzysowe i współpraca z armią Egvallandu
6. Walka z antyegvalistami

RE: Folksguarde - dyskusja nad organizacją - Artur Kardacz - 15 Kwi 2019

Czy moja propozycja Folksguarde będzie pasować? Może wypowie się ktoś z innych prowincji, albo skomentuję moją propozycje? Chciałem aby coś ruszyło w tej sprawie.

RE: Folksguarde - dyskusja nad organizacją - Henryk Wespucci - 15 Kwi 2019

Kim według Towarzysza są antyegvaliści, oraz czy sie do nich zaliczam.

RE: Folksguarde - dyskusja nad organizacją - Artur Kardacz - 15 Kwi 2019

Są to przeciwnicy idei Egvalizmu w naszym kraju. Nie zalicza się Pan do tego grona ponieważ nie jest Szanowny Pan mieszkańcem naszej prowincji.

RE: Folksguarde - dyskusja nad organizacją - Erik Otton von Hohenburg - 15 Kwi 2019

Artur Kardacz napisał(a):Czy moja propozycja Folksguarde będzie pasować? Może wypowie się ktoś z innych prowincji, albo skomentuję moją propozycje? Chciałem aby coś ruszyło w tej sprawie.

Ja nie mam nic przeciwko, zdaje się że jest to jedyna i sensowna propozycja organizacji i chyba na tym będziemy musieli zakończyć tą stojącą w martwym punkcie dyskusje ...

RE: Folksguarde - dyskusja nad organizacją - Waksman - 15 Kwi 2019

Ja mam pytanie odnoszące się do punktu:
Cytat:6. Walka z antyegvalistami

Jako Minister Gloryfikacji Nordaty i Porządku jestem z deka przeciwny temu punktowi, gdyż nie mogę pozwolić na to, aby ktoś w Federacji (nawet ten "ludź" narracyjny) był prześladowany lub uciskany ze względu na niewyznawanie jakiejś ideologii czy religii. Czy jest opcja jego usunięcia lub zmiany ja jakiś "lekkszy"?

RE: Folksguarde - dyskusja nad organizacją - Harrison Wells - 15 Kwi 2019

Mi to trochę wygląda na taką policje polityczną, ale nazywajcie to sobie jak chcecie.

RE: Folksguarde - dyskusja nad organizacją - Aris Kostas - 15 Kwi 2019

Panie Kasparze, tu nie chodzi o prześladowanie, tylko dbanie o bezpieczeństwo wewnętrzne. Poza tym naród Egvallandu, dał Prezydium Rządowemu legitymizację wszelkich działań związanych z eliminacją antyegvalistów. Też będzie tutaj chodzić o antyegvalistów, którzy działają na szkodę państwa - każdy kto się nie zgadza z ideami Egvala, ale nie prowadzi działań wywrotowych, jest bezpieczny.

Akceptuję pomysł @Artur Kardacz

RE: Folksguarde - dyskusja nad organizacją - Henryk Wespucci - 15 Kwi 2019

1. Wyzywaj Volkian za brak wolności politycznej, gospodarczej, że SBV faktycznie podlega Polibiurowi KC SPV.
2. Sam twórz Folksguarde, które pałują biedny Lud Pracujący Miast i Wsi, za to że nie popierają kultu jednostki i ogólnie tej całej ideologii.