![]() |
|
Wystąpienie premiera - Wersja do druku +- Związek Winkulijski (http://forum.winkulia.eu) +-- Dział: Władze (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Trybuna Ludowa (http://forum.winkulia.eu/forumdisplay.php?fid=10) +--- Wątek: Wystąpienie premiera (/showthread.php?tid=5906) |
Wystąpienie premiera - Erik Otton von Hohenburg - 23 Maj 2025 Wasza Królewska Mość,
Wysoka Izbo,
Obywatele!
*
Ostatnimi czasy przed naszą wspólnotą obywatelską stanęła pilna potrzeba przeprowadzenia gruntownych reform obejmujących szereg zagadnień - od sądownictwa i samorządów po gospodarkę po prawo cywilne i orientację geopolityczną. Kierowany przez nas rząd zobowiązał się do wspierania w zakresie merytorycznym tychże reform, niemniej jednak z mizernym skutkiem - nie udało mi się przekonać wysokiej Izby ani do uchwalenia Lex Burek, ani do zmian w winkulijskiej konstytucji, ani też co najważniejsze do przeprowadzenia referendum ws. przyłączenia się do Księstwa Sarmacji. Ten ostatni postulat, wbrew temu czego się pierwotnie spodziewałem nie spotkał się z oczekiwaniem społecznym, co dobitnie uświadomiła mi ankieta w niejawnym kanale komunikatora discord - stanowiącym swoiste "deep state" naszego państwa. Wobec powyższych pragnę oświadczyć tu z mównicy Folkstagu, że rząd Jego Królewskiej Mości Mikołaja III zdecydował się wycofać swoje poparcie dla projektu uchwały ws. referendum ogólnokrajowego dotyczącego przyłączenia Związku Winkulijskiego do Księstwa Sarmacji. Projekt ten zostanie usunięty z porządków obrad Folkstagu, o ile nikt nie zdecyduje się go potrzymać jako własnego projektu - czego rzecz jasna nikt z nas nie jest w mocy zabronić, niemniej pragnę z tego miejsca położyć kres spekulacjom o rychłym związaniu się Winkulii i Księstwa Sarmacji jako jednego państwa. Pragnę przy tym wyrazić nadzieję, na to że podjęta przeze mnie jako szefa rządu królewskiego decyzja nie zostanie poczytana jako ruch wymierzony w Grodzisk przez stronę sarmacką i że w dalszym ciągu stosunki pomiędzy oboma krajami pozostaną przyjazne jak do tej pory. Z tego miejsca pragnę wyrazić podziękowania dla JKM Arkadiusza Maksymiliana oraz innych osób zaangażowanych w budowanie pozytywnych relacji pomiędzy naszymi krajami za dotychczasową pomoc i wsparcie. Winkulia będzie na pewno starać się odbudować swoją pozycję międzynarodową jako równorzędny podmiot na arenie międzynarodowej, niemniej jednak przed wysoką izbą należy postawić pytanie czy w obecnej sytuacji kontynuowanie misji obecnego rządu ma jeszcze sens? - oczywiście rzecz jasna jestem gotowy do dalszego pełnienia funkcji premiera do końca konstytucyjnej kadencji o ile to tylko konieczne, pozostaje wierzyć mi jednak, że w Winkulii w dalszym ciągu znajdą się osoby gotowe i chętne objąć te misje tj. stworzenia nowego rządu pod własnym kierownictwem, jeżeli tak - to przyszły minister stanu miałby z mojej strony pełne wsparcie o ile posiada sprecyzowaną wizję Winkulii i ambicję do wykroczenia ponad bieżącą administrację.
*
Z poważaniem
(-) Erik Otton von Hohenburg
RE: Wystąpienie premiera - Artur Kardacz - 24 Maj 2025 Obecny rząd nie powinien zniechęcać się niezrealizowaniem części zapowiadanych postulatów. Odpowiadając zatem na pytanie Waszej Ekscelencji: tak, kontynuowanie misji obecnego rządu ma wciąż głęboki sens. Nie zostaliście wybrani po to, by przyłączyć nasze państwo do Sarmacji. Wybrano Was, abyście tym państwem kierowali. Wciąż wiele zadań czeka do zrealizowania. Skoro nie wypaliła opcja sarmacka, to trzeba grać na samodzielne funkcjonowanie. |